štvrtok 26. júna 2014

Metalový týždenník 2014

Týždeň 25: 16.622.6.

Heidra – Awaiting Dawn



Žáner: Folk/Viking Metal
Pôvod: Kodaň, Dánsko
Label: Mighty
Skupina Heidra sa predstavuje metalovému svetu svojim debutovým albumom. Kapela má ambíciu stať sa jedným z lídrov dnešného folk/viking metalovému žánru vďaka svojim naozaj chytľavým gitarovým melódiam, klávesom, ktoré sa tiež vedia dať do popredia vďaka svojim vychytávkam a celkovým veselo-epickým vyznením. Striedajú sa tu škrekľavé blackové vokály s až powermetalovými melodickými spevmi a občasnými chorálmi. Piesne majú veľmi zaujímavý spád a dokážu rozveseliť nejednú pohanskú dušu. Len niečo mi to tu setsakramentsky pripomína. Netrvalo dlho a zistil som, že táto kapela, napriek svojim nesmiernym kvalitám je až príliš ovplyvnená tvorbou Ensiferum. Melódie, tempá, riffy, spevy, klávesy - toto všetko je tak podobné tejto fínskej partii, že keby ste mi náhodou pustili tento album chceli by ste mi dať hádať, že kto to je, tak po celý čas by som vám natvrdo hovoril, že je to Ensiferum. Aj keď na obranu Heidry musím povedať, že by to bol veľmi dobrý album Ensiferum. Vážne, okrem tejto až bezočivej kopírke nemôžem vážne nič zlé povedať o tomto albume. Heidra má možno ambíciu stať sa jedným s lídrom žánru, ale to by museli najskôr hrať niečo viac svoje.
Melódia: 7,5/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 6,5/10
Originalita: 3,5/10
Hodnotenie: 8/10


Septicflesh – Titan



Žáner: Symphonic Death Metal
Pôvod: Atény, Grécko
Label: Season of Mist
Odkedy Septicflesh spravili svoj comeback robili vždy úžasné, temné a epické albumy. Na ich najnovší počin Titan som sa teda veľmi tešil, ale mal som aj mierne obavy, či ich formula, ktorá vždy prinášala nesmiernu kvalitu, nezačne trochu haprovať. Ako vo svojich dvoch predchádzajúcich počinoch, kapela si zobrala na pomoc ich takmer piateho člena - Pražský Symfonický Orchester, ktorý aj tentokrát urobil nesmierne skvelú prácu pri hraní tých najtemnejších symfonických aranžmánov, aké si môžete predstaviť. Na albume nechýba ani množstvo chorálov, ktoré vynikajúco dopĺňajú túto atmosféru. Čo sa týka kapely, musíte ale očakávať takmer na vlas rovnaký výkon ako minule – temný death metal, s masívnymi growlami, občasným melodickým spevom, ale s relatívne jednoduchými riffmi, ktoré slúžia ako doprovod k tej masívnej symfonickej časti. V niektorých momentoch sa mi osobne kapela až vytrácala pod tými neskutočne bombastickými symfonickými momentmi, čo ale nijak nestráca na kvalite tohto albumu. Septicflesh so svojim novým albumom iba potvrdzujú, prečo práve oni by mali byť považovanými za najlepšiu metalovú kapelu, ktorá pracuje so symfóniou. Je to proste ich ďalšie majstrovské dielo.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 9/10
Komplexnosť: 7,5/10
Originalita: 8/10
Hodnotenie: 9,5/10


Crosswind – Vicious Dominion



Žáner: Power/Speed Metal
Pôvod: Thessaloniki, Grécko
Label: No Remorse
Kapela Crosswind funguje už takmer 20 rokov, ale iba teraz sa im podarilo vydať debutový album, takže som bol zvedavý, či bude v tomto prípade dominovať začiatočnícka neskúsenosť, ale i dravosť, alebo to bude suverénny, veteránsky album, ktorý ale neoplýva veľkou originalitou. Už hneď po niekoľkých minútach mi bolo ale jasné, že to bude ten druhý prípad. Kapela hraje druh Power Speedu, ktorý dominoval zhruba na konci deväťdesiatych rokoch. Rýchle a muzikantsky veľmi kvalitné kompozície na čele s rýchlymi sólami a veľmi vysoko postavenými vokálmi. Je to presne ten druh power metalu, kde všetko do bodky je presne také, čo sa od power metalu očakáva. Nemôžem ale našťastie povedať, že to je nejaký tuctový album. Piesne majú poriadny spád a nápady sú naozaj dobré. Kapela Crosswind neukazuje dokopy nič, čo by v rámci žánru bolo prekvapujúce, ale má to svoje kvality a fanúšikom žánru tento album rád odporučím.
Melódia: 8,5/10
Tvrdosť: 4/10
Komplexnosť: 5/10
Originalita: 3,5/10
Hodnotenie: 7/10


Boris – Noise



Žáner: Shoegaze/Sludge Metal/Post-Rock
Pôvod: Tokio, Japonsko
Label: Sargent House
Kapela Boris je jedna z tých kapiel, ktorá sa nikdy neobmedzuje čo sa týka žánrov hudby a aj preto sa málokedy dá odhadovať čo prinesú s ich novým kúskom. Ich už neuveriteľný dvadsiaty-deviaty album tento trend len potvrdzuje. Pri novom albume Noise sa ale táto japonská trojica rozhodla ísť takým smerom, že sa dá málokedy odhadnúť, čo prinesie ich nasledujúci song, či nebodaj pasáž piesne. Môžete tu očakávať hlasné, ale veľmi atmosférické a melodické post-rockové momenty, ktoré vystriedajú ešte hlasnejšie husté sludgeovské riffy len na to, aby sa ukľudnili v ambientných vodách. Samozrejme nechýbajú občasné drone doomové momentíky, vďaka ktorým sa Boris tak preslávili, ale taktiež vás ešte prekvapia J-popovými pasážami. Tento album je plný rozličností, ktoré ale podľa môjho názoru nefungujú vždy. Boris sa kvôli týmto rozličnostiam dostávajú niekedy do obzvlášť divných situácii, ale niekedy sa vedia vďaka tomu priblížiť ku atmosférickej dokonalosti. Boris je jedna z kapiel, ktorá vždy bude prekvapovať. Prekvapila aj teraz, prekvapila celkom v dobrom, lenže ich zlatým časom sa to stále nevyrovnáva.
Melódia: 6,5/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 7,5/10
Originalita: 8,5/10
Hodnotenie: 8/10


Tankard – R.I.B.



Žáner: Thrash Metal
Pôvod: Frankfurt, Nemecko
Label: Nuclear Blast
Už šestnásty album najznámejších pivných thrasherov pokračuje v ich mašinérii poháňaným chmeľom. Jedná sa o thrash toho najoldskúlovejšieho strihu s tou správnou nemeckou príchuťou. Riffy režú ostošesť, bicman bije, akoby mu išlo o život a samozrejme vokály sú presne také zlé ako sú zároveň dobré. O Tankard sa toho ani nedá viac toho povedať, keďže ich poriadne poctivý thrash by mal byť každému jasný a ich celkom humorné texty dodávajú tomu špecifickú príchuť. Piesne sa takmer vždy držia jednoduchších postupov s len občasnými sólami, ale nazvať tento album ako priemerný thrash by sa k tomuto naozaj nehodilo. Každá pieseň má svoj druh kvality a dokáže svojim spôsobom zaujať. Lenže nie je tu ozaj nič také, čo by sa dalo považovať za naozaj výnimočné, takže týmto mi stačí povedať, že nový Tankard sa drží svojej tradície pevne, lenže čakať niečo naozaj zaujímavé by bolo asi zbytočné.
Melódia: 6/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 3,5/10
Hodnotenie: 7/10


Night Mistress – Into the Darkness



Žáner: Heavy Metal
Pôvod: Skarzysko-Kamiena, Poľsko
Label: Power Prog
Druhý album týchto mladých poliakov sľubuje ten najklasickejší druh metalu a to aj dostávame. Piesne väčšinou v strednom tempe s klasickými hevikovskými riffmi a veľmi melodickými vokálmi. Tento album symbolizuje presne to, čo ľudia by mali očakávať od bežného heavy metalu a to v dobrom aj v zlom. V dobrom určite vďaka veľmi kvalitnému výkonu, ktorí všetci členovia predvádzajú, hlavne o spevákovi sa v niektorých momentoch som sa až v dobrom divil, čo to ten v tom albume vystrája. Na druhej strane je tu ten faktor toho, že všetko tu už bolo a že všetko je už dookola tak obohraté, že človek stráca záujem počas počúvania napriek veľmi kvalitnému výkonu všetkých hráčov. Osobne som nepočul nič také čo ma fakt zaujalo. Pre poslucháčov, ktorých klasický hevík nikdy neomrzí sa to možno bude páčiť, ale podľa mňa aj oni musia uznať, že tento album naozaj nič výnimočného neponúkam. Dávam ale body navyše za naozaj slušné muzikantské výkony, takže tak :).
Melódia: 8/10
Tvrdosť: 4/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 2,5/10
Hodnotenie: 6/10

Nanešťastie, nemohol som nájsť video z tohto albumu v Youtube.

Cannabis Corpse – From Wisdom to Baked



Žáner: Death Metal
Pôvod: Richmond, USA
Label: Season of Mist
Majstri deathmetalového húlenia (inak ich neviem nazvať :D) sa vracajú štvrtým album. Myslím si, že ľudia by ich mali poznať skôr podľa ich hudobníckeho nasadenia, než nad ich menom a štatútom parodickej kapely. Samozrejme, paródie na rôzne klasické názvy piesní sú tu (tentokrát sa chlapi najviac navážali do Schuldinerových Death) a sú tu veľmi humorné texty o tej zelenej onej, ale žiadne hudobné srandy tu nehľadajte. Hudobne je to vážny a poriadne hustý death metal s maličkou štipkou technikality. Vokály sú riadne brutálne, rovnako ako riffy, proste všetko na tomto albume je to, čo sa od kvalitného deathu očakáva. Netreba hľadať dajakú veľkú originalitu (teda okrem textov), ale na to sem poslucháči určite neprišli. Jediné čo mi ale trochu vadí je jednotvárnosť piesní: každá pieseň je už dopredu známa o čom bude, takže aj hudobne je to stále tá istá káva. Ale treba uznať, že na kapelu, ktorá má reputáciu čistej recesie, vie to poriadne natočiť a vyrovnať sa o dosť väčším esám.
Melódia: 3/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 6,5/10
Originalita: 6,5/10
Hodnotenie: 8/10


Serdce – Timelessness



Žáner: Progressive Death Metal
Pôvod: Minsk, Bielorusko
Label: Blood
Bieloruská kapela Serdce vydáva svoj štvrtý album, ktorý ma prekvapil v tak veľa ohľadoch, že neviem poriadne, kde začať. No začnem asi tým, že som v žiadnom prípade nečakal také niečo od kapely, ktorá takmer vôbec nie je preslávená metalovými kapelami. Serdce proste hraje hudbu, za ktorý by sa nehanbili ani tá najväčší progresívni majstri! Kapela sa dá stále považovať za death metalovú, ale je tu omnoho viac. Od pasáží typické, skôr pre klasické prog metalové kapely, cez jazz, avantgardu až po psychedéliu, táto kapela rozdáva jeden trik za druhým a nestačím sa až diviť. Avšak toto nie je len nejaká totálna šialenosť bez hlavy a päty. Striedajú sa totiž veľmi kľudné a atmosférické momenty s tými intenzívnymi a šialenými tak bezchybne, že si úprimne neviem predstaviť tento album bez jedného či druhého. Tie intenzívne momenty majú často príchuť Dream Theater na LSDčku a to už musí presvedčiť každého pochybovača, že táto kapela má neuveriteľný talent, ktorý ho využíva do totálneho maxima. Párukrát sa mi tá podobnosť s Dream Theater zdala až príliš veľká ale nič tomu nemení na fakte, že kapela Serdce s novým albumom má tendenciu presvedčiť veľkú masu progresívnych nadšencov a vy by ste určite nemali túto vec premeškať.
Melódia: 7,5/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 9,5/10
Originalita: 8/10
Hodnotenie: 9,5/10



Albumy, ktoré som nemal možnosť si vypočuť
Aldious - Dazed And Delight – Power Metal, Japonsko
FireForce – Deathbringer – Power Metal, Belgicko




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára