nedeľa 8. júna 2014

Top Máj 2014

Tak Máj máme za sebou, za celý Máj som zrecenzoval dokopy 41 albumov, tak je dobrý čas všetko zrekapitulovať. Ako minule je tu rebríček 10 najlepších a rebríček 3 najhorších albumov mesiaca. Recenzie a ukážky máte možnosť uvidieť v minulých metalových týždenníkoch. Ideme na to :D

Top 10 albumov mesiaca Máj 2014

10. Young and In the Way – When Life Comes to Death

9. Epica – Quantum Enigma

8. Marty Friedman – Inferno

7. Dark Lunacy – The Day of Victory

6. Master's Hammer – Vagus Vetus

5. Misery Index – The Killing Gods

4. Sabaton – Heroes

3. Mayhem – Esoteric Warfare

2. Vader – Tibi et Igni

1. Agalloch – The Serpent & the Sphere

Rebríček desiatich najlepších albumov za Máj otvárajú mladí šialenci Young and in the Way s unikátnym a extrémne temným spojením black metalu a Crustu v podobe albumu When Life Comes to Death. Poctu symfonického metalu so ženským spevom už tradične obhajuje Epica na deviatom mieste s ich novým (sory za slovnú sračku) epickým albumom Quantum Enigma. Gitarový virtuóz a veterán Marty Friedman ukazuje nielen svoje skvelé gitarové schopnosti, ale svoju žánrovu univerzálnosť a so svojim novým albumom Inferno na ôsmom mieste. Talianski Dark Lunacy so zvláštnym záujmom o ruskej kultúre ukazujú ako správne zmiešať melodický death so symfóniou vďaka novému albumu The Day of Victory. Česká black metalová legenda Master's Hammer sa vracia späť so svojim nezameniteľným a bizarným blackmetalom v podobe Vagus Vetus na šiestom mieste. Za to Misery Index nemusia nejako špeciálne dokazovať, že patria do piateho miesta s novým albumom The Killing Gods niečim zvláštnym; proste len deathgrindom najvyššej kvality. Vojnoví milovníci Sabaton prinášajú zbierku výborných hymien v podobe albumu Heroes na štvrtom mieste. Bronzový stupienok obsadzuje absolútna black metalová legenda Mayhem s až neuveriteľne temným, zlovestným a šialeným materiálom. Mayhem jednoznačne odkazuje svojim mladším kolegom, ako sa to správne robí a vďaka albumu Esoteric Warfare ich priam až zahanbuje. Na druhom mieste skončila ďalšia legenda Vader s ich extrémne masívnym albumom Tibi et Igni. Vader neubrali ani kúsok so svojho typického zvuku, práve naopak, obohatili ho s mnohými skvelými nápadmi, ktoré si u mňa vydobili svoju pozíciu. A na prvom mieste skončil nový album od atmosferikov Agalloch s ich ďalším majstrovským dielom The Sepent & the Sphere. Agalloch už znova dokázal milo prekvapiť svojím unikátnym štýlom, ktorý napriek svojej relatívnej jednoduchosti je veľmi ťažko reprodukovať a znova s novým albumom ukázali niečo nové a dokazujú, že pri Agalloch sa nič iné ako majstrovské diela temnej hudby nedajú čakať.

Top 3 najhorších albumov mesiaca Máj 2014

3. Veni Domine – Light

2. Whitehorse – Raised into Darkness

1. Timo Tolkki's Avalon – Angels of the Apocalypse

Ako vždy, dal som tým najhoršie hodnoteným albumom šancu napraviť si svoju reputáciu, ale tentokrát sa mi rebríček vôbec nezmenil od môjho pôvodného plánu. Na treťom mieste skončil totálne nezáživný doomovo progresívny album Light od síce dlho aktívnych ale zaslúžene neznámych Švédov Veni Domine. Nudou sa dá nazvať aj album s názvom Raised into Darkness od sledge/drone/doom metalistov Whitehorse na druhom mieste. Ich síce poriadne tvrdý, ale úplne monotónny zvuk ma proste vôbec nenadchol. Musím, ale so smútkom povedať, že na prvom mieste skončila gitarová legenda Timo Tolkki so svojim Avalon s albumom Angels of the Apocalypse. So smútkom preto, lebo naprek tomu, že by sa tam aj našli celkom dobré nápady, ale úplne katastrofálna produkcia v spojení s nie až tak oslnivými výkonmi inak tiež hviezdnych hostí bolo pre mňa až utrpenie počúvať. Tento albume je perfektným príkladom toho, že mať dobré mená na albume v žiadnom prípade neznamená mať dobrý album.

Taký bol Máj 2014 v metalovom svete. Už je tu Jún, ktorý zatiaľ vyzerá veľmi silno s množstvom nových albumov. Medzi najznámejšie a najočakávanejšie albumy určite patria tie od kapiel ako Burzum, Equillibrium, Anathema, Arch Enemy, Mastodon, Nachtmystium, Deathstars, Tankard alebo Epticflesh. Vidíme sa s ďalším metalovým tyždenníkom :).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára