štvrtok 29. mája 2014

Metalový týždenník 2014

Týždeň 21: 19.5 – 25.5.

Oruga – Blackened Souls



Žáner: Sludge/Stoner/Doom Metal
Pôvod: Cambrai, Francúzsko
Label: Apathia
Debutový album tejto bandy je síce pomalou ale poriadne intenzívnou jazdou cez všetky negatívne emócie, ktoré ľudia zažívajú. Husté sludgeové riffy, tvrdé stonerácke vokály a doomová pomalosť sú hlavnou zbraňou tejto bandy. Tieto zbrane sú veľmi účinné, keďže každý moment tohto albumu je naplnený úprimnou temnotou, ktorá vie chytiť poriadne za srdce. Tu sa pochopiteľne nedá hovoriť o nejakej veľkej technickosti, keďže tu sú úplne jednoduché riffy, ktoré viac doznievajú ako hrajú. K dosiahnutiu toho temného pocitu prispievajú aj dosť dlhé a kompozične zaujímavé songy. Je tam ale problém s dosť značnou monotónnosťou a faktom že každá pieseň ponúka vlastne to isté. Tento album je dobrá svojou atmosférou, len chýbal mi tu väčšia rozmanitosť.
Melódia: 3,5/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 7/10


Eyehategod – Eyehategod



Žáner: Sludge/Doom Metal
Pôvod: New Orleans, USA
Label: Housecore
Svoj piaty album, ale prvý po neuveriteľných štrnástich rokoch privážajú sludgeové legendy Eyehategod. Ako už názov žánru napovedá, môžete čakať pomalý a intenzívny album s typickým sludgeovským zvukom. Síce dokáže raz za čas prekvapiť rýchla hardcoreová sekcia, ale po väčšine sa to drží pri tom typickom sludgeovskom opojení. Takmer až groovové riffy, celkom slušný a originálny výkon na bicích vzhľadom k žánru a riadne urevané vokály. Proste ten správny južanský zvuk. Eyehategod určite dávali na svoj výkon totálnu úprimnosť a žiadne špeciálne efekty na to nepotrebovali, je to proste to najsurovšie čo kapela dokázala urobiť. Lenže tá surovosť prišla aj s niektorými muchami, medzi ktorými asi najväčšia bola tá neznesiteľná odozva od gitár, ktorá ako pliaga sa musela vtesnať do každej jednej piesni. Piesňam taktiež chýba väčšia rozmanitosť a hlavne vokály sedia úplne v tej istej polohe. Nový Eyehategod je síce veľkým návratom kapely medzi ľudí ale bez chýb to určite nebolo
Melódia: 3/10
Tvrdosť: 7/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 7/10


Souldrainer – Architect



Žáner: Melodic Death Metal
Pôvod: Östersund, Švédsko
Label: ViciSolum
Tretí album tejto relatívne neznámej švédskej kapely je to čo sa od švédskeho death metalu dá očakávať. Síce ten Gothenburský zvuk nie je takmer vôbec počuteľný, je to skôr melodic death štýlu Hypocrisy. Riffy, tempo, aj aranžmány sú vlastne až tak príliš podobné Hypocrisy že som sa spýtal či nemá Peter Tätgren niečo spoločné s touto kapelou, ale div sa svete, on nemá s nimi nič spoločné. Jediné čo som fakt iné počul boli vokály, ktoré nehovorím že sú zlé, len si na ne treba trochu zvykať. Úprimne, ťažko som v tomto albume hľadal aspoň kúštik toho čo táto kapela má iné od Hypocrisy a ak by som aj našiel niečo, bolo by to totálne zanedbateľné. Tým nehovorím že je to zlý album – kapela našťastie skopčila aj tie kvalitné stránky Hypocrisy a piesne ako také sú dosť príjemné. Len sakra, aspoň trochu originality by som od nich fakt chcel počuť :/.
Melódia: 6/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 2/10
Hodnotenie: 6,5/10


Diocletian – Gesundrian



Žáner: Black/Death Metal
Pôvod: Auckland, Nový Zéland
Label: Osmose
Táto novozélandská zberba sa s ničím nesere. Dávajú totiž ten najpriamočiarejší black/death aký si môžete predstaviť. Takmer totálna absencia melódii, takmer vždy atonálne riffy a sóla a totálne choré vokály. Pridajte k tomu bicie, ktoré zlovestne vyklepávajú jednu pecku za druhou a máte tu recept na totálny hudobný nihilizmus. Nečakajte tu žiadny chytľavý moment, ktorý vás chytí hneď pri prvom vypočutí, kapela na ne totiž zvysoka kašle. Piesne majú taktiež dosť nejasnú štruktúru, takže ledva sa nájdete v daných piesňach. Proste je to totálne hudobné zlo, ktoré je určené len pre tých vyvolených. Má ale tento album niečo, čo by sa dalo kategorizovať ako originálne a neortodoxné? V žiadnom prípade nie. Kapela sa napriek tomu všetkému sa drží svojho žánru ako kliešť a nedopustí čo ani len jednu odbočku od svojho typického žánru, čo je podľa mňa na škodu, keďže tento album počas celej svojej dĺžky znie takmer úplne rovnako. Ak chcete ten najortodoxnejší black/death, tak ten album je pre vás, len veľa kvality a originality tu nehľadajte.
Melódia: 1,5/10
Tvrdosť: 9/10
Komplexnosť: 5/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 6,5/10


Master's Hammer – Vagus Vetus



Žáner: Experimental Black Metal
Pôvod: Praha, Česká Republika
Label: Jihosound
Legendárni Master's Hammer sa vracajú so svojim novým albumom v ktorom sa kapela drží svojej tradície byť unikátni vo svojom obore. Striedajú sa tu dosť cynické hrubé škrekľavé vokály s melodickým refrénovym spevom, riffy sa síce poväčšinou držia štandardných postupov (aj keď väčšinou nie blackmetalových), to čo je na tomto albume unikátne od množstva ďalších kapiel je použitie nekonvenčných keyboardov, perkusií a samplov, ktoré robia tento album občas až bizarným. Tento album je ale napriek tomu veľmi chytľavý a namiesto pocitu temnoty tento album privádza úsmev na tvári a to vďaka úplne vynikajúcim textom a nečakane melodickým momentom, ktoré na prvé vypočutie možno vám vôbec nebude pasovať ale po opakovaných vypočutiach sedia až dokonale k celkovej hudbe. Jedinú slabosť by som ale videl v slabšej produkcii, ktorá nemá dostatočnú šťavu a znie niekedy až umelo. Master's Hammer s novým albumom naďalej dodržiava svoje veľmi cenené postavenie v blackmetalovom undergrounde a fandovia môžu byť veľmi spokojní
Melódia: 4/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 9/10
Hodnotenie: 9/10


Veni Domine – Light



Žáner: Progressive/Doom Metal
Pôvod: Štokholm, Švédsko
Label: Massacre
Táto kapela je už síce oficiálne spolu už 25 rokov, no veľa slávy si počas svojej kariéry nepriniesla. Ich siedmy album je teda ich ďalšou šancou sa dostať do povedomia poslucháčskej obce. Zvuk kapely by sa dal charakterizovať ako zmes klasického švédskeho doom metalu typu Candlemass a progresívneho metalu typu Queensryche. Tento album ale viac charakterizuje viac druhú menovanú kapelu a to až do takej miery, že som si myslel že som počul dosiaľ nevydané piesne ich klasickej éry. Povedať, že sa Veni Domine inšpirovali Queensryche na tomto albume je ako povedať, že rizoto je pripravované látkou podobnej ryži. Toto je taká kópia Queensryche, že som až nechápal, ako si kapela dovolila vydať toto a so serióznym výrazom na tvári sa nazývať originálnou kapelou s originálnymi nápadmi. Pre fanúšikov Queensryche je tento album možno pekným predstavením ku tejto kapele, ale takéto veci by sa proste nemali odpúšťať. Hudobne je to síce solídny album a preto tomu dávam ešte relatívne dobré hodnotenie za to čo si tento album naozaj zaslúži, ale toto nazvať inak ako plagiát sa proste nedá.
Melódia: 9/10
Tvrdosť: 2/10
Komplexnosť: 7,5/10
Originalita: 1,5/10
Hodnotenie: 4/10



Kenziner – The Last Horizon



Žáner: Neoclassical/Power Metal
Pôvod: Suomaniou, Fínsko
Label: Power Prog
Tretí, ale po pätnástich rokoch prvý album tejto fínskej kapely prináša ten pravý chladný severský power metal. Ako je dosť známe, väčšina fínskych powermetalových kapiel berie veľkú časť inšpirácie od Stratovaria, čo platí aj pre túto kapelu. Veľmi impresívne gitarové a keyboardové pasáže, dramatický ale veľmi melodický vokál, a piesne, ktoré nutne nepodliehajú štandardným štruktúram, to sú hlavné devízy tejto kapely. Je tu celkom veľký dôraz na neoklasické pasáže, ale väčšina albumu zdobí práve ten typický severský power metal. Čo sa týka ale vlastnej osobnosti kapely, tu mám veľké problémy nájsť niečo čo by Kenziner naozaj odlišoval od ostatných kapiel. Naozaj neviem nájsť nič, čo by pre mňa túto kapelu od tisícky ďalších ich podobných zoskupení a verte mi: keby vám niekto pustil tento album v strede playlistu úplne inej typickej power metalovej kapely, nemysleli by ste, že počúvate inú kapelu. Nový Kenziner je pre milovníkov power metalu ďalšia veľká chuťovka ale chýbala mi pri tejto kapele vlastná osobnosť.
Melódia: 9/10
Tvrdosť: 3/10
Komplexnosť: 7,5/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 6/10



Sinister – The Post-Apocalyptic Servant



Žáner: Death Metal
Pôvod: Schiedam, Holandsko
Label: Massacre
Holandská death metalová legenda sa vracia so svojim už jedenástym albumom. A ako sa dá očakávať, vracia sa s nádielkou poriadneho death metalu. Bicie klepú jak o život, riffy až smrdia floridskou klasikou a vokály sú poriadne hlboké. Sinister je proste jeden z tých starých psov, ktoré ani nepotrebujú sa učiť novým kúskom, pretože ešte tie staré kúsky majú poriadnu kvalitu. Gitaristi dávajú jeden rýchly riff za druhým, sóla keď sa objavia sú pekne chaotické, proste čo sa týka gitarovej hry na tomto albume, nedá sa povedať ani krivé slovo. Ani ostatní členovia sa nedajú zahanbiť a na všetko dávajú to najlepšie zo seba. Piesne majú tú správnu šťavu a nenudia. Na druhej strane sa nedá povedať, že sa tu odohráva niečo výnimočné či niečo veľmi výrazné, takže vlastne máme do činenia s kvalitným ale štandardným death metalovým albumom, ktorý neurazí, ale zase nezvýši pozornosť pre mnoho ľudí.
Melódia: 3/10
Tvrdosť: 9/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 4,5/10
Hodnotenie: 7,5/10



Misery Index – The Killing Gods



Žáner: Grindcore/Death Metal
Pôvod: Baltimore, USA
Label: Season of Mist
Baltimorskí majstri Misery Index sú späť a sú plní nekompromisného deathu. Ich druh death metalu je rýchly ale nikdy nie prehnane, s množstvom poriadne nadupaných riffov a výborne zvládnutými postupmi. Misery Index sa v tomto prípade nebáli ani melódii a tie vás chytia ako kliešte. Vokály sú zvládnuté so svojou intenzívnosťou priam až dokonalo a sú natoľko presvedčivé, že aj keď nepochopíte priamo ich význam, uveríte im. V tomto albume je hneď na prvé vypočutie zrejmé, že si kapela na tomto albume dala veľmi záležať, pretože každá skladba je naplnená veľkou hudobnou kvalitou a buď to z technického alebo aranžérskeho hľadiska. Každá pieseň vie rovnako silno presvedčiť poslucháča svojou hĺbkou a zároveň priamočiarosťou. Misery Index si týmto albumom stopercentne získali u mňa priazeň a aj keď nemôžem tento album považovať za niečo revolučné, je to proste album ktorý ma dostal :).
Melódia: 4/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 9/10



Adamantra – Act II: Silent Narratives



Žáner: Progressive/Power Metal
Pôvod: Helsinki, Fínsko
Label: Power Prog
Druhý album tejto fínskej powermetalovej svorky tak trochu zvláštne neznie ako ten pravý fínsky powermetal. Ich značne progresívna hudba je možno jedna z dôvodov, prečo som mával taký pocit pri počúvaní tejto nahrávky som nemal ten pocit typickej „severskosti“, ale určite je to tou bohatou a veľmi farebnou melodickosťou, typická skôr pre kapely z južnejších častí Európy. Piesne sú pochopiteľne pre progresívne ladenú kapelu veľmi rozmanité a občas siahodlhé čo iba dopomáha k farebnosti ich tvorby. Riffy a spev sú ale typicky powermetalovské, keyboardové a gitarové sóla sú tu samozrejmosťou a ukazujú značné nadanie pri daných hudobníkov. Piesne vás dokážu preniesť do úplne iného sveta fantázie, ale ťažko zase môžete nájsť nejaký ten vážne výnimočný moment, po ktorom si ten svet budete pamätať. Tento album je ozaj veľmi solídnym albumom pre túto relatívne mladú kapelu a určite je aj dôvod prečo možno niekedy v budúcnosti budeme o tejto kapele počuť viac.
Melódia: 9/10
Tvrdosť: 3,5/10
Komplexnosť: 8/10
Originalita: 6,5/10
Hodnotenie: 8/10



Mayhem – Esoteric Warfare



Žáner: Black Metal
Pôvod: Oslo, Nórsko
Label: Season of Mist
Legenda legiend – Mayhem po dlhých siedmich rokoch vydávajú nový album. Nenechajte sa pomýliť ich vekom, páni vám dávajú ten najtemnejší black metal, ktorý si dokážete predstaviť. Žiadne zbytočné efekty, proste len kapela, ktorá hraje svoju hudbu tým najzvrátenejším možným spôsobom. Piesne sú extrémne neortodoxné, ale napriek tomu 100 percentné blackmetalové peklo. Riffy sú zlovestné, nikdy nepoľavia na intenzite, dokonca ani v pomalších a tichších pasážach, a majú ten neodmysliteľný chladivý nórsky zvuk. Hellhammer za bicími je bez výnimky vždy skvelý a na tomto albume sa jeho výkon ešte viac zintenzívni vďaka až nemožnými kopákmi a celkovou rýchlosťou, ktorou sa dokážu jeho ruky pohybovať po jeho súprave. Čerešničkou na torte je ale výkon Attilu Csihara, ktorého jedinečné vokály vyvolávajú absolútne zlo. Kapela ale neukazuje iba tento jeden trik, piesne majú totiž veľmi zaujímavú štruktúru v ktorom sa dá zablúdiť ako v chladnom nórskom lese. Ako som vravel sú tu aj tichšie pasáže, kde ale Attilove vokály dostávajú až monštrózny status a hudba tým práve získava na svojej intenzite. Jedinú výčitku mám v trochu divnej produkcii ale to nezastavuje Mayhemu aby naďalej zostali kráľmi žánru, ktorú si sami vytvorili.
Melódia: 2,5/10
Tvrdosť: 10/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 8/10
Hodnotenie: 9/10





Albumy, ktoré som nemal možnosť vypočuť:
Castle - Under Siege: Heavy/Doom Metal, USA
Serpentine Path – Emanations: Doom/Death/Sludge Metal, USA
FireForce – Deathbringer: Power Metal, Belgicko
Arkan – Sofia: Melodic Death Metal, Francúzsko
Nightmare - The Aftermath: Heavy/Power Metal, Francúzsko

Bombs Of Hades - Atomic Temples: Death Metal/Crust, Švédsko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára