štvrtok 8. mája 2014

Metalový týždenník 2014

Týždeň 18, 1. časť: 28.4 – 30.4.

Mechanical Organic – This Global Hive: Part Two



Žáner: Progressive/Power Metal
Pôvod: Melbourne,Austrália
Label: žiadny
Kapela Mechanical Organic je relatívne neznáma kapela z Austrálie a ich nový album bol pochopiteľne moja prvá skúsenosť s nimi. Kapela hraje progresívny power metal, takže typické črty obidvoch žánrov ako melodické a dosť komplikované aranžmány sú tu samozrejmosťou. Ale musím rovno povedať, že okrem týchto typických vlastností kapela neponúka úplne nič. Každá pieseň je hraná v rovnako pomalom tempe a pre každého človeka, ktorý počúva tento album, len ako „pozadie“ si ľahko pomyslí že každá pieseň je o tom istom. Prakticky majú aj pravdu, keďže každá pieseň ťahá za jeden povraz takmer vo všetkom: gitarové sóla sú až príliš podobné medzi sebou, klávesové efekty tiež nedosahujú viac než len jeden výsledok a spev, ktorý je ale inak celkom kvalitný, sa asi ani na sekundu nepohne zo svojho melodramatického teritória. Produkcia je tiež dosť slabá, gitary sa mi zdajú úplne suché a bicie takmer plastické. U Mechanical Organic je už na prvý posluch zrejmé, že to ďaleko nedosiahnú.
Melódia: 6/10
Tvrdosť: 6/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 3/10
Hodnotenie: 4,5/10


Loudblast – Burial God



Žáner: Death Metal
Pôvod: Villeneuve-d’Ascq, Francúzsko
Label: Listenable
Loudblast je úplne prvá francúzska death metalová kapela a počas svojej existencie si podmanila mnoho ľudí a to nie len zo svojej domoviny. Ich v poradí siedmy album teda bol pekne očakávaný od nich a podľa môjho názoru mal byť očakávaný v ešte väčšej intenzite, pretože by určite potešil každého. Ich klasický death metal so štipkami melódie, ktorý nedával dôraz na rýchlosť, ale na atmosféru má totiž ambíciu zaujať každého milovníka žánru. Tvrdé, ale silno atmosférické riffy, sóla, ktoré majú svoj melodický zmysel, suverénne vokály, a celkové vyznenie albumu totiž nie je to čo by ste očakávali u bežného death metalového albumu. Namiesto chytľavých riffov sa kapela sústredí na pocit, ktorý ostane u poslucháča počas a po vypočutí albumu. A verte ten pocit ostane veľmi silný. Kapela Loudblast sa teda dostáva do inak dosť malého klubu starých deathmetalových harcovníkov, ktorí stále dokážu zaujať svojou hudbou a nie len menom.
Melódia: 6/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 7,5/10
Hodnotenie: 8,5/10


Aborted – The Necrotic Manifesto



Žáner: Death Metal
Pôvod: Beveren, Belgicko
Label: Century Media
Aborted sa vracia späť s ďalšou nádielkou brutálneho deathu. To čo od Aborted očakávate sa k vám poslušne dostane: bicie hrajúce rýchlosťou zvuku, parádne riffy a samozrejme brutálne vokály. Ťažko sa dá vysvetliť spôsob prečo tento album tak silno valí okrem týchto už spomenutým veciam. Každá pieseň ide nielen šialenou rýchlosťou, šialene rýchlo aj prejdú bez toho aby ste si všimli, že jedna vec skončila a druhá začala. A to pri tom nie sú až tak krátke songy. Veľakrát sa medzi piesňami objaví sample z nejakého obskúrneho filmu, ktorý len skvele pridáva na atmosfére nálade tohto albumu. Samozrejme sa tu objavia aj chytľavé groovy a sóla, ktoré sa riadne pohrajú s vašim vnímaním. U tohto albumu som ale žiadny skutočný progres oproti poslednému albumu nepočul, čo ale neznamená, že si ho neužijete rovnako. Abortes proste nahodila ďalšiu modernú deathmetalovú pecku a len potvrdila, prečo v žánri sú tak vysoko.
Melódia: 3,5/10
Tvrdosť: 9/10
Komplexnosť: 7,5/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 8,5/10


Abysmal Dawn – Cultivate the Apostate



Žáner: Brutal Death Metal
Pôvod: B'kara, Malta
Label: Willowtip
Tretí album tejto Maltskej svorky prináša ďalšiu brutálnu nádielku. Rýchlosť a brutalita tvoria hlavný útok tejto fošne a tento útok na vás neustále búši až kým nerozoberú všetko, čo im stojí v ceste, na cimpr campr. Občasné spomalenia sa sem tam objavia, ale nevykazujú ani len náznak straty brutality vďaka masívnym riffom. Kapela napriek tomu stavia na totálne solídnych základoch, takže totálny bordel tu zase nečakajte, skôr riadne premyslené postupy, ktoré len navýšia efekt hudby. Je tu ale zase takmer totálna absencia melódie, takže očakávať nejaké to uvoľnenie je priam nemysliteľné. Musím ale povedať že takmer hodinová dĺžka tomuto albumu ani nepomohla, keďže po dlhšom počúvaní sa ten počiatočný efekt vytráca a ku koncu začína album byť až monotónny. Predsa existuje dôvod, prečo podobné albumy sa väčšinou objavujú v rozmedzí 30-40 minút. Ale čo je zaručené je to, že nový album Abysmal Dawn určite nesmie chýbať v kolekcii milovníkov brutality.
Melódia: 2/10
Tvrdosť: 9/10
Komplexnosť: 8/10
Originalita: 5,5/10
Hodnotenie: 7,5/10


Grey Skies Fallen – The Many Sides of Truth



Žáner: Progressive/Melodic Death Metal
Pôvod: New York, USA
Label: Xanthros
Táto kapelka vydala nový album po ôsmich rokoch, takže je evidentné že tento materiál musel by poriadne premyslený. Tento album naozaj takto skutočne znie, vysoko atmosférické riffy, veľká rozmanitosť a veľmi originálne ponímanie melodického a progresívneho death metalu. Tento album by sa dala rozdeliť do dvoch častí, ktotré sa navzájom prekrývajú. Jedna je tá progresívnejšia časť s rozsiahlymi a atmosférickými kompozíciami, kde riffy sú ako strašidelní duchovia, s keyboardom v pozadí, ktorý krásne ladí atmosféru a so spevom dramaticky melodickým, ale aj veľmi tvrdo growlovaným. Druhá kratšia časť obsahuje kratšie, väčšinou čisto gitarové inštrumentálky, ktoré nadobúdajú pocit melanchólie. Veľké rýchlosti tu nečakajte, skôr naopak, tento album by sa mohol v mnohých momentoch kľudne nazvať až doom metalovým. Myslím si ale, že dosť zastarano znejúca produkcia môže odvrátiť niektorých ľudí a napriek dosť vysokej originalite počuť až príliš veľa odkazov na iné kapely. Grey Skies Fallen ale vytvoril veľmi vydarený melancholický album, ktorý určite pohladí množstvo duší.
Melódia: 7,5/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 8/10
Hodnotenie: 9/10



Whitechapel – Our Endless War



Žáner: Deathcore
Pôvod: Knoxville, USA
Label: Metal Blade
Po ich dosť vydarenom poslednom albume sa Whitechapel vracajú s novým albumom. Whitechapel sa síce považujú za deathcorovú formáciu a po väčšine albumu to poriadne potvrdzujú, ale kapela ukazuje aj svoje melodické kvality. Tie dodávajú piesňam o dosť intenzívnejší zážitok a poriadnu dušu. Whitechapel inak robia presne to čo sa od nich očakáva: brutálne vokály, poriadne rýchle bicie, jednoduché, ale tým viac efektívnejšie riffy a iba sem tam nahodený breakdown. Tento album určite uspokojí fanúšikov, keďže nechýba tomu nič, čo by si priali. Lenže mám pocit, že je tu ničo čo tento album ťahá dole a to je dosť veľká podobnosť medzi piesňami. Ja som mal napríklad pocit, že väčšina piesní končila úplne podobne, celková atmosféra albumu je dosť jednosmerná a ani texty nemajú nemajú nejakú veľkú hodnotu: hovoria síce o veciach, ktoré sú provokačné a dokážu prinútiť raz za čas rozmýšľať ale sú tak priamočiaro formulované, že brať ich silno k srdcu sa proste nedajú. Whitechapel spravili ďalší celkom solídny album ale nazvať ho ako úžasným by bolo príliš odvážne.
Melódia: 5/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 7/10



Cloak of Altering – Plague Beasts



Žáner: Avant-Garde Black Metal
Pôvod: Drachten, Holandsko
Label: Crucial Blast
Totálny chaos, tak sa dá v skratke opísať nový album tejto jednočlenného projektu Moriesa z Holandska, ktorý je známy s množstvom ďalších projektov ako Gnaw Their Tongues. To, čo sa v tomto albume totiž odohráva je totálna šialenosť. Riffy, ktoré sú extrémne temné blastbeaty a vokály, ktoré sú mimochodom s obrovským množstvom echa a efektov, sú asi jediné relatívne štandardné súčiastky tohto albumu. Na druhej strane je tu obrovské množstvo elektroniky, ktoré sú alfou a omegou tejto šialenosti. Bicie sú taktiež naprogramované a niekedy vyvádzajú také veci, ktoré žiadny človek nemôže zvládnuť. Tento album je plný rušivých momentov, úmyselných glitchov, noiseovými prvkami až si človek pomyslí, že sa to ani nedá nazvať hudbou. Lenže, dajú sa nájsť aj melodické momenty v pomedzí toho chaosu. Piesne tým pochopiteľne držia veľmi zvláštnymi postupmi, až sa zdá niekedy že piesne ani nemajú hlavu ani pätu. Napriek tomu všetkému je tento album silno hypnotizujúci a odvážim si povedať že aj príjemným zážitkom v tom najzvrátenejšom zmysle. Tento album bude ale určite pre mnohých ľudí len totálny nepočuteľný bordel, lenže na to je tento album práve tu, ukázať ten skutočný chaos, ktorý si ľudia nedokážu vpustiť k sebe. A preto tento album hodnotím pozitívne.
Melódia: 3,5/10
Tvrdosť: 10/10
Komplexnosť: 8/10
Originalita: 9/10
Hodnotenie: 8/10



Lord Mantis – Death Mask



Žáner: Blackened Sludge Metal
Pôvod: Chicago, USA
Label: Profound Lore
Tretí album Lord Mantis je jazda po tých najslizkejších a najtemnejších zákutí. Sludgeové riffy zmiešané s black metalovými postupmi poskytuje zážitok, ktorý sa možno dobre počúva, ale vytvára také nepekné obrazy v mysli, ktoré by ste určite nechceli zažiť. Je to akoby agónia človeka, ktorý ostal zaseknutý v slizkej, hnusne zápachajúcej diere, nemôže sa z nej dostať a v bolesti neustále vykrikuje o pomoc. Ako som hovoril, riffy sú zväčša sludgeové a dosť jednoduché, čo ale len posilňuje efekt albumu, blackmetalové časti sa na vás rúcajú plnou rýchlosťou a nie je možné sa pred nimi skryť. Vokály sú síce s efektom, ale dlho som nepočul tak intenzívne a tak agonické vyjadrovanie ako v tejto nahrávke. Rýchlostne je tento album dosť rozmanitý a na to, že tento album počas celej nahrávky ani na chvíľu neupustí zo svojej intenzity, je prekvapujúco rozmanitá aj samotná hudba. Melódie sa stávajú len vo výnimočných situáciach, ale keď sa objavia, tak to naozaj stojí za to. Nový Lord Mantis by som spolu s novým albumom skupiny Indian priradil k najintenzívnejším albumom tohto roku, čo je možno aj pochopiteľné, keďže obidve kapely pochádzajú z rovnakého mesta :).
Melódia: 2,5/10
Tvrdosť: 9,5/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 8/10
Hodnotenie: 9/10




Albumy, ktoré som nemal možnosť počuť:
Beneath - The Barren Throne: Brutal Death Metal, Island
Lethian Dreams - Red Silence Lodge: Atmospheric Doom Metal, Francúzsko
Nefandus - Reality Cleaver: Black Metal, Švédsko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára