nedeľa 11. mája 2014

Top Apríl 2014


Tak Apríl máme za sebou, za celý Apríl som zrecenzoval dokopy 49 albumov, tak je dobrý čas všetko zrekapitulovať. Ako minule je tu rebríček 10 najlepších a rebríček 3 najhorších albumov mesiaca. Recenzie a ukážky máte možnosť uvidieť v minulých metalových týždenníkoch. Ideme na to :D

Top 10 albumov mesiaca Február 2014

10. Aborted – The Necrotic Manifesto

9. Anubis Gate – Horizons

8. Holy Moses – Redefined Mayhem

7. The Great Old Ones – Tekeli-Li

6. Lord Mantis – Death Mask

5. Grey Skies Fallen – The Many Sides of Truth

4. Insomnium – Shadows of the Dying Sun

3. Arkona – Yav

2. Cormorant – Earth Diver

1. Triptykon – Melana Chasmata

Rebríček desiatich najlepších albumov za Apríl otvárajú belgickí brutalisti Aborted s poriadne vyklepaným a namakaným death metalovým materiálom The Necrotic Manifesto. Poctu progresívného power metalu viac ako poctivo obhajujú dáni Anubis Gate na deviatom mieste s ich novým albumom Horizons. Thrash metaloví veteráni Holy Moses ukazujú ako sa to správne robí s novým albumom Redefined Mayhem na ôsmom mieste. Francúzski The Great Old Ones zase ukazujú ako spraviť zdrvujúco atmosférický post-black metalový album s odkazom na klasickú hororovú literatúru na albume Tekeli-Li na siedmom mieste. Chete počuť ten najslizkejší a najchorejší materiál? Tak si nenechajte ujsť Death Mask od Lord Mantis na šiestom mieste. Krásnu melanchóliu v podobe progresívno-melodického death metalu prináša Grey Skies Fallen s novým albumom The Many Sides of Truth na piatom mieste. Ďalší, ale oveľa skúsenejší melancholickí death metalisti Insomnium prináša ďalšiu dávku svojej jedinečnej tvorby v podobe Shadows of the Dying Sun na štvrtom mieste. Bronzový stupienok obsadzuje folk metalová stálica Arkona s až nečakane rozdielnym materiálom v porovnaní s ich minulosťou. Progresívnejší, temnejší, ale stále s jednoznačným rukopisom Arkony, nový album Yav dokazuje, že aj zmena hudobného smerovania vôbec neznamená úbytok kvality , práve naopak obohacuje ich už dosť bohatý katalóg. Na druhom mieste skončili Cormorant, s ich hudobne veľmi bohatým Earth Diver. Ak máte radi nekonvenčné, ale zmysluplné hudobné dorbrodružstvá, tak dlho hľadať nemusíte, Earth Diver vás určite uspokojí. A na prvom mieste a spoločne prvý album, ktorý dostal odo mňa plný počet desiatich bodov je Triptykon s ich albumom Melana Chasmata. Pre mňa je tento album stelesnením všetkého negatívneho: hnevu, smútku, depresie do kolosálneho, ale napriek veľmi prostého materiálu. Každá pieseň sa vyznačuje unikátnou atmosférou, ktorá mňa nechala úplne ohromeného. Tento album je proste majstrovské dielo!


Top 3 najhorších albumov mesiaca Apríl 2014

3. Mechanical Organic – This Global Hive: Part Two

2. Hardcore Anal Hydrogen – The Talas of Satan

1. Emmure – Eternal Enemies

Ako vždy, dal som tým najhoršie hodnoteným albumom šancu napraviť si svoju reputáciu, ale tentokrát sa mi rebríček vôbec nezmenil od môjho pôvodného plánu. Na treťom mieste skončil totálne nudný progrevísny album This Global Hive: Part 2 od zaslúžene neznámych Austrálčanov Mechanical Organic. Nudou sa ale nedá nazvať album Tha Talas of Satan od francúzskych ani-neviem-čo-to-hrajúcich Hardcore Anal Hydrogen. Ich totálny miš-maš žánrov im absolútne nesadol a dokázal ma akurát tak iritovať. Na prvom mieste skončili kontroverzní Emmure s ich albumom Eternal Enemies a stále nechápem čo na nich ľudia vôbec vidia. Nudné riffy, texty tak trápne, že sú až smiešne, kapela zrejme nevie hrať nič iné len breakdowny, no proste nechápačka z mojej strany stále pokračuje a nový album ma absolútne nepresvedčil.

Taký bol Apríl 2014 v metalovom svete. Už je tu Máj, ktorý zatiaľ vyzerá veľmi silno s množstvom nových albumov. Medzi najznámejšie a najočakávanejšie albumy určite patria tie od kapiel ako Epica, Elvenking, Vallenfyre, Agalloch, Devin Townsend, Sabaton, Mayhem, Misery Index, Crowbar alebo Vader. Vidíme sa s ďalším metalovým tyždenníkom :).



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára