štvrtok 1. mája 2014

Metalový týždenník 2014

Týždeň 17: 21.4 – 27.4.

Sebastian Bach - Give 'Em Hell



Žáner: Heavy Metal
Pôvod: Lincroft, USA
Label: Frontiers
Sebastian Bach, žijúca legenda amerického heavy metalu sa vracia s novým albumom. Čo sa týka albumov podobného typu, tak hlavný prím hrajú hlavne daný spevák a hudba je poväčšine len solídny doprovod, ktorý jeho hlas len zvýrazňuje. Dá sa povedať, že je to pravda aj v tomto prípade, Sebastianov hlas tu žiari jak slnko v 35 stupňovej horúčave a proste reže všetko naokolo, ale ten „doprovod“ sa pekne pochlapil. Riffy sú riadne heavy a riadne headbangovateľné, rytmika taká, aká má byť a samotné piesne majú veľkú „hej-vypočujme-si-to-znova“ kvalitu. Žiadna pieseň podľa mňa nie je do počtu, či je to rýchlejšia vec, alebo balada, všetko má tu správne miesto. O originálnosti tu zase nemôže byť reči, je to proste hevík ako každý iný, ale keď je to tak dobré, nikto sa nemusí hnevať na tisíc ďalších podobne kvalitných albumov. Pôvodne som si myslel, že tento album bude len prázdny výstrel starnúcej legendy do neba, ale s týmto albumom Sebastian Bach dokazuje, že stále vie trafiť do čierneho.
Melódia: 7,5/10
Tvrdosť: 3/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 8/10


Evil Masquerade – The Digital Crucifix



Žáner: Melodic Heavy Metal
Pôvod: Dánsko
Label: Dark Minstrel
Človek by s menom ako Evil Masquerade očakával nejaký dosť vážny ak nie rovno zlovestný typ kapely. Lenže úplný opak je pravdou. Jedna sa o veľmi veselý a trochu odľahčený hevík s veľmi chytľavými melódiami pri ktorých sa dá veľmi ľahko predstaviť veľké publikum, ktoré ich tón za tónom pospevujú. Uľahčená nálada sa odráža aj na textoch, ktoré sú miestami úsmevné, len nikdy nezachádzajú do prílišnej srandy. Ako som hovoril, v tomto albume prevažujú jednoduché melódie, ku ktorým podobne melodicky ide spev, ktorý má tak trochu prvky teatrálnosti. Sú tu menšie elementy folku, alebo klasického hard rocku, takže môže vás aj prekvapiť smerovanie piesní do menej očakávaných teritórií. Tento album je podľa mňa ale napriek celkom slušnej muzikálnosti a nečakanými smerovaniami až príliš jednoduché počúvanie a môže prestať byť zaujímavým po už troch-štyroch vypočutiach, pretože všetko je už prelúsknuté a obohrané. Tento album je veľmi príjemné vypočutie, ale nemyslím si, že dokáže zaujať veľa ľudí na dlhšiu dobu.
Melódia: 9,5/10
Tvrdosť: 2/10
Komplexnosť: 5/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 7/10


Prong – Ruining Lives



Žáner: Thrash/Industrial Metal
Pôvod: New York, USA
Label: Steamhammer
Priznám sa, kapelu Prong som nikdy nemal možnosť si vypočuť napriek ich sláve a veľmi dlhej kariéry. Týmto je ich nový album mojou prvou skúsenosťou. Zaujalo ma teda ich štýl thrashu, ktorý nie je až taký bežný ako sa to môže zdať. Riffy sú síce thrashové, ale znejú oveľa mainstreamovejšie a môže to byť úplne jednoduchými štruktúrami piesní. Je veľmi ľahko sa prehrýznuť cez tento album a piesne sú dosť chytľavé. Spev je dosť melodický, ale s dostatočným driveom na to, aby to sedelo k hudbe. Nový Prong je ale napriek relatívnej jednoduchosti a mainstreamovosti dosť zaujímavé vypočutie a má tendenciu získať mnoho fanúšikov. Pre náročnejších poslucháčov ale radím, aby si radšej prezreli po ničom inom.
Melódia: 5/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 7/10


Holy Moses – Redefined Mayhem



Žáner: Speed/Thrash Metal
Pôvod: Aachen, Nemecko
Label: Steamhammer
Kapela Holy Moses s legendárnou Sabinou Classen sa vracajú s ďalším mohutným thrashovým nárezom. Rýchlosť, nasteroidované riffy, sóla, ktoré napriek svojej šialenosti majú hlavu a pätu, masívne prebuchaná bicia súprava a hlavne nezameniteľné vokály Sabiny. Sabina reve ostošesť a priam dokazuje že napriek jej už dosť vysokému veku, to jej proste stále ide a nemá dôvod nič vzdávať. Každá pieseň je nabitá priam brutálnou energiou, ktorá zaručuje boľavé krky po ich vypočutí. Samozrejme, sú tam piesne, kde sa zvoľní tempo, ale atmosféra neustúpi ani keby čo bolo. Každý thrasher musí zbystriť pozornosť, Holy Moses sa vrátili nasratejší než kedy predtým vezmú každú obeť so sebou bez výnimky.
Melódia: 3/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 9/10


Fatal Smile – White Trash Heroes



Žáner: Heavy Metal
Pôvod: Štokholm, Švédsko
Label: GMR
Kapela Fatal Smile iba pred pár týždňami ohlásila rozpad, tak tento ich posledný album má určite trochu výnimočnejšiu príchuť. Čaká na vás riadne pritvrdený hevík s poriadnym rock'n'rollovým nádychom. Piesne sú naplnené riadne spevavými melódiami, takže je jasné že tento album je viac určený pre tých, ktorí nie sú až príliš zaťažení novšími trendmi a chcú ten pravý old-school. Veľmi jednoduché riffy k tomu dávajú ešte väčší šmrnc, takže klasici si proste prídu na svoje. Spev je riadne zemitý a nečakajte na veľké výšiny, proste solídny chlapský vokál. Štruktúry sú pochopiteľne jednoduché, ale nemyslím sa že pri old-schoolovosti sa niekto bude čo i len trochu nudiť. Nemôžem ale povedať, že je tento album v niečom výnimočný, je to proste len solídna hevíková jazda a to úplne stačí.
Melódia: 8/10
Tvrdosť: 5/10
Komplexnosť: 3/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 8/10

Bohužiaľ, žiadne video som nemohol nájsť z tohto albumu :(.

Infestus – The Reflecting Void



Žáner: Black Metal
Pôvod: Innsbruck, Rakúsko (pôvodne z Nemecka)
Label: Debemur Morti
Sólový black metalový projekt Infestus je späť so svojim štvrtým blackmetalovým zárezom. Nečakajte tu nejaké ultra rýchle, alebo ultra satanistické momenty, tu ide viac o hĺbku kompozícii a o celkovej atmosfére. Každý song je naplnený mierne melancholickými riffmi a dosť smutnými pasážami, ktoré sa vystriedajú so zlovestnými a tvrdšími momentami. Dlhé piesne majú našťastie dostatok momentov aby zaujala bežného poslucháča a nezačal nudiť. Tak trochu prekvapujúco tomuto albumu pomáha aj veľmi čistá a vzdušná produkcia. Vokály sú síce škrekľavé, ale majú veľa farieb a v každej piesni dokážu niečim prekvapiť. Tu ale napriek celkom zaujímavým štruktúram neočakávajte až príliš veľké odlišnosti medzi dlhšími skladbami, každá z nich sa vezie v rovnakej atmosfére, čo ale nemení na fakte že nový album Infestus je naozaj kvalitná porcia hlbšieho blackmetalu.
Melódia: 5/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 6,5/10
Hodnotenie: 8/10


Portrait – Crossroads



Žáner: Heavy Metal
Pôvod: Kristianstad, Švédsko
Label: Metal Blade
Za to nový album klasických heavy metalistov Portrait priam srší okultizmom. Kapela hrá hevík ako vystrihnutý z 80-tych rokov keď ľudia ako King Diamond vládli svetu satanismu v hudbe. Áno, tvorba Portrait sa až nehorázne podobá na tvorbu Kinga alebo jeho kapely Mercyful Fate: old skúlové ale temné riffy, sóla akoby povinnosťou každej piesne a samozrejme úplne šialené vokály. A práve pri tých vokáloch je počuť tá najväčšia podoba ku Kingovi Diamondovi vrátane tých šialených výšok. Kapela niekedy prebrodí po speed metalových vodách, ale aj tak je to tá klasická hevíková jazda s klasickou produkciou. Nemôžem ale povedať, že dokážu prekonať tie nezmazateľné klasiky. Väčšina albumu je veľmi kvalitná, ale veľakrát sa kapele trochu vytratí istota, takže padnú buď menšie nepresnosti, alebo pasáže, ktoré až tak neladia s ostatkom piesne. Napriek tomu, ak chcete počuť klasiku s riadnou dávkou okultizmu, tak tento album rozhodne odporúčam.
Melódia: 7,5/10
Tvrdosť: 4/10
Komplexnosť: 6,5/10
Originalita: 3,5/10
Hodnotenie: 7/10


Insomnium – Shadows of the Dying Sun



Žáner: Melodic Death Metal
Pôvod: Joensuu, Fínsko
Label: Century Media
Insomnium je jedna z tých kapiel, u ktorých sa dá očakávať kvalita pri každom albume. Melancholický melodeath je ich parketou a mnohí by mohli súhlasiť s názorom, že práve oni sú ich lídrom. Takže očakávať niečo iné, ako ťahavé a vysoko melodické piesne s dostatočnou tvrdosťou na zahriatie, je podľa mňa zbytočnosťou. U vokáloch sa ako vždy striedajú chrapľavý growl s uvoľneným spevom a občasným šepotom alebo mrmlaním. Kapela je so svojim zvukom vysoko stotožnená a dávajú fanúšikom presne to, čo oni chcú. Ale otázkou zostáva, či kapela náhodou nezačala opakovať svoje nápady a postupy a či tento album by sa nemal brať ako len ďalší štandardný, ale za to kvalitný album? Kapela sa snažila nahodiť nové elementy do ich hudby, ako blastbeaty a v jednej piesni slabo-elektronické momenty, avšak všetko iné je tak povediac po starom. Ale vadí to niekomu? Mne teda rozhodne nie. Jediné čo mi vadí je trochu divná produkcia – proste sa mi zdá, že vokály sú v mnohých momentoch až nepočuteľné a gitarové partie sú (podľa mňa ale zaslúžene) veľmi hlasné. Insomnium ukázali, že sa vôbec nemusia meniť. To čo robia, bude vždy zárukou kvality.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 9/10


Miss May I – Rise of the Lion



Žáner: Melodic Metalcore
Pôvod: Troy, USA
Label: Rise
Keď som sa rozhodol si vypočuť štvrtý album Miss May I, očakával som, že ich nazvem ako totálne priemerný metalcoreový album, tak ako ich predchádzajúce albumy. Ale chlapci ma prekvapili a to veľmi milo. Nie, nezmenili ten svoj typický zvuk metalcoru a každá pieseň proste musí mať nejaký ten breakdown, len chlapci sa veľmi zlepšili čo sa týka skladateľských schopností. Je to ten typ metalcoru, ktorý fanúšikovia budú milovať a tí, ktorí ho až tak nemusia si nájdu momenty, pri ktorých si aj oni budú pokyvkávať hlavou. Riffy sú dosť zaujímavé, aj keď nie práve najoriginálnejšie, refrény nie sú až tak otravné a hlavne čistý spev v tomto albume je úchvatný. Mnohokrát som si prial, aby ten čistý spev bol tam proste častejšie a nemusel by dávať až tak často prednosť priemernému screamu. Kapela ale veľakrát ukázala že toho veľa originálneho proste nevie vymyslieť a veľakrát som počul úplne okatý vplyv od ostatných kapiel. Miss May I ale týmto urobili ich jednoznačne najlepší album a fanúšikom tento album jednoznačne odporúčam.
Melódia: 6/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 3,5/10
Originalita: 3,5/10
Hodnotenie: 7,5/10


Ancient Bards – A New Dawn Ending



Žáner: Symphonic Power Metal
Pôvod: Rimini, Taliansko
Label: Limb
Ach, ďalší taliansky power metal: to som si pomyslel, keď som sa túto fošňu rozhodol vypočuť. Ale obavy z ďalšieho gýčovitého albumu sa vytratili hneď po niekoľkých minútach. Čaká na vás poriadne epická jazda so silnou symfonikou a hlavne zaujímavými kompozíciami. Tu sa nejde na jednoduché postupy, každá pieseň má vlastný unikátny príbeh a to ani nemusíte čítať texty aby ste pochopili význam daných piesní. Prím v tomto albume hrajú práve symfonické melódie a gitary robia väčšinou len doprovod, ale keď sa objaví sólo, tak vždy sa oplatí dávať na nich pozor, keďže každá z nich má obrovskú kvalitu. Táto kapela má v sebe obrovský talent, od vášnivej a zároveň silnej speváčky až po basgitaristu, ktorý sa nebojí ukázať čo naozaj dokáže. Tento album je proste plný všetkého, čo si človek môže priať, lenže nie vždy sa to kapele darí a niekoľkokrát sa mi stalo, že po uznanlivom pokyvkávaní hlavou som nahodil facepalm nad pasážou, ktorá tam absolútne nesedela, alebo sa mi proste zdala až trápna. Napriek tomu Ancient Bards ukázali obrovskú silu a môžem povedať, že je to zatiaľ jedna z najlepších power metalových albumov, čo som mal možnosť tento rok počuť.
Melódia: 9/10
Tvrdosť: 5/10
Komplexnosť: 8/10
Originalita: 6,5/10
Hodnotenie: 8,5/10


Archspire – The Lucid Collective



Žáner: Technical Death Metal
Pôvod: Vancouver, Kanada
Label: Season of Mist
Druhý album týchto (samozrejme) kanaďanov hrajúci technický death je vlastne presne to čo by ste mohli od žánru očakávať. Extrémna zbesilosť v každom momente a v každom ohľade. Tisíc nôt za sekundu, ešte viac buchnutí za ten čas a k tomu kontrastujúce monotónne deathovské growly. Rýchlosť, ktorou jednotliví členovia disponujú, nedokážem napodobniť, ani keby som sa ako snažil, takže zostáva sa len udivovať na ich až nadľudskú rýchlosť tejto nahrávky. Čo sa mi zdalo asi najzaujímavejšie na tomto albume okrem rýchlosti, boli naozaj vtipné prechody na bicích: naozaj pri niektorých prechodoch som sa normálne začal smiať nad tým, ako až absurdne niekedy zneli. Ale musím povedať, že na tomto albume, okrem jednej piesni, všetko ide týmto šialeným spôsobom a človek si už len praje, aby sa hudba aspoň trochu zmenila: iné tempo, iný štýl hrania, proste hocičo, len aby to nezačalo znieť ako z kopírky. Ale okrem tej spomínanej jednej piesni sa to nestáva a nezostáva nič iné, len „pretrpieť“ toto šialenstvo. Nový album Archspire je možno zaujímavá jazda pre tých, ktorý nemajú vypočutý technický death metal vo veľkých dávkach, ale pre mňa je to album, ktorý stavia iba na jednu vec a tým prestáva byť príliš zaujímavým.
Melódia: 3/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 9,5/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 6,5/10


Аркона - Явь

(Arkona - Yav)



Žáner: Pagan/Folk Metal
Pôvod: Moskva, Rusko
Label: Napalm
Arkona vydala nový album a vy ako každý fanúšik folk metalového žánru je vo vytržení. Dokonca zisťujete, že v ich okolí budú hrať naživo a že budú hrať výber piesní z nového albumu, takže sa veľmi tešíte. Nové piesne, ktoré počas koncertu zahrali, boli trochu dlhšie a progresívnejšie, ale stále počujete ten typický zvuk Arkony. Potom dôjdete domov, zistite že album bol akurát vydaný, vypočujete si nahrávku... a zostanete totálne zaskočení. Je to úplne iná Arkona, na akú ste boli zvyknutí. Je to oveľa temnejšie, na čo ste od nich zvyknutí, je tam obrovské množstvo experimentálnych prvkov, folkových nástrojov je tam až šokujúco málo, aj z Mášy vyžaruje trochu iná enrgia a vy sa cítite úplne inak ako pri ostatných albumov od Arkony. Pri predchádzajúcich albumoch ste boli šťastní, hrdí za svoj pôvod a niekedy vás piesne prinútili rozmýšľať. Teraz je to iné: cítite sa deprimovaný, ukazuje sa vám tá tienistá stránka života, skrátka ostáva vám pocit beznádej. Ale napriek tomu to milujete. Je jasné, že si to nebudete púšťať, keď sa chcete rozveseliť, ani nebudete tento album púšťať ľuďom, ktorí kapelu nepoznajú a chcú od vás páru dobrých songov od nich. To neznamená, že tu nie sú dobré piesne, práveže každá pieseň je fantastická v tom, čo evokuje, len nie je to vec, ktorú by ste chceli šíriť medzi priateľmi. Yav je album, o ktorom viem, že ľudia nebudú môcť o ňom čo povedať (azda okrem toho, aký je ten album iný od ostatku ich materiálu) a veľa fanúšikov si zrejme nezíska, ale je to album, ktorý si treba vážiť a strážiť, pretože sa vnorí silnejšie do vašej psychiky ako všetko, čo predtým spravili. A za to Arkonu vysoko chválim.
Melódia: 6,5/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 8,5/10
Originalita: 8,5/10
Hodnotenie: 9/10




Albumy, ktoré som nemal možnosť si vypočuť:
Harakiri For The Sky – Aokigahara: Post Black Metal, Rakúsko
Patria – Individualism: Black Metal, Brazília
Doomed - Our Ruin Silhouettesettes: Death/Doom Metal, Nemecko
A Hill To Die Upon - Holy Despair: Black/Death Metal, USA
Wrong - Pessimistic Outcomes: Black Metal, Španielsko
Puteraeon - The Crawling Chaos: Death Metal, Švédsko
Mekong Delta - In A Mirror Darkly: Progressive Thrash Metal, Nemecko
Unlight - The Katalyst Of The Katharsis: Black Metal, Nemecko
Made Of Hate - Out Of Hate: Melodic Death Metal, Poľsko

Helstar - This Wicked Nest: Power/Speed Metal, USA

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára