štvrtok 3. apríla 2014

Metalový týždenník 2014

Týždeň 13: 24.3 – 31.3.

Hortus Animae – Secular Music



Žáner: Progressive Black Metal
Pôvod: Rimini, Taliansko
Label: Flicknife
Kapela Hortus Animae sa vrátila po deviatich rokoch s novým albumom. Kapela prináša black metal s riadnym vplyvom progresívneho rocku a symfónie. Piesne majú nezvyčajné aranžmá, takže bude určite každému trvať trochu dlhší čas sa prispôsobiť ich kompozíciam. To, čo je ale jasné na prvé vypočutie je dosť zlovestný black metal, ktorý sa vezie album po väčšine, ale veľakrát prekvapí okrem iných nezvyčajná keyboardová zložka, zvláštne, niekedy až atonálne pasáže ba dokonca nádherné akustické a klavírne „prestávky“. Tento album má toho proste až príliš veľa na to aby sa to dalo opísať len páru vetami. Pri vokáloch sa väčšinou strieda typické blackové škriekanie s hlbokým spevom tak trochu pripomínajúci Moonspell. Len musím povedať že nie vždy tieto „odskoky“ sadnú a niektoré časti, aj keď samotne znejú veľmi zaujímavo, pôsobia až rušivo v kontexte piesne. Tento album je pre všetkých, ktorí majú radi svoj metal s rôznymi nečakanými odbočkami, tento album ich totiž ponúka požehnane.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 8,5/10
Originalita: 8/10
Hodnotenie: 8/10


Shear – Katharsis



Žáner: Power Metal
Pôvod: Helsinki, Fínsko
Label: Lifeforce
Mladá kapela Shear prichádza so svojim druhým albumom. Aj keď sa kapela označuje ako Power Metal, tak by som vám neradil očakávať tie typické powermetalové songy, na ktoré sme všetci zvyknutí. Skôr čakajte na moderne znejúci popový metal s občasnými powermetalovými momentkami. Nečakajte tu ani veľa melódii, skôr len tie, ktoré nájdete zvyčajne na refrénoch a aj to nie až tak často. Najväčšia melodická zbraň tejto kapely je totiž jej speváčka, ktorá spieva tým typickým dievčenským hláskom, ktoré máte možnosť počuť v rádiách s občasným pritvrdením. Hudobníci ako tak sa nesnažia hrať iba jednoduché songy, vedia naložiť nejaký ten komplexnejší riff, dokážu slušne zasólovať a bicie tiež nenudia. Problém vidím skôr v dávaní prehnaných efektov, ktoré vôbec neznejú prirodzene k hudbe a paradoxne v tom, že si ledva zapamätám jeden song potom čo dohraje, čo je pri kapele, ktorá sa očividne snaží dostať ku čo najväčšiemu počtu ľudí až ťažko pochopiteľné. Úprimne pri tejto kapele som nič extra nenašiel, ale zase nejaké tie extra zlé momenty som tu nenašiel.
Melódia: 6.5/10
Tvrdosť: 4/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 5/10
Hodnotenie: 5,5/10


Massacre – Back from Beyond



Žáner: Death Metal
Pôvod: Tampa, USA
Label: Century Media
Legenda sa vracia s novým albumom po neuveriteľných osemnástich rokoch. Ak ich náhodou nepoznáte, tak vedzte, že dvaja členovia z momentálnej zostavy hrali na legendárnych Leprosy, respektíve Spiritual Healing po boku večne živého Chucka Schuldinera. Chcete viac dôkazov? Pamätáte si na tie chaotické sóla v Leprosy? Áno, na tomto albume ich zažijete viac než dosť, proste Rick Rozz je starý pes, ktorý sa svojej kosti len tak nepustí. Problém je ale taký, že ten pes ani nemá záujem o inú kosť. Všetky sóla znejú ako cez kopirák. Našťastie môžem niečo iné povedať o samotných piesňach. Nájdete tu ten pravý oldskúlový death metal bez okoliek, bez zbytočných efektov, proste riadne mäso. Len je to vynikajúce šťavnaté mäso? Musím povedať že ani nie. Najete sa možno fajne, ale ja by som to osobne prirovnal ku mäsu, ktorú si dávam každodenne bez toho, aby som sa nejak zastavoval nad jeho výnimočnou chuťou, pretože tam žiadna nie je. Tento album napriek tomu, že je spravená takými legendárnymi menami, je až neuspokojivo štandardné, ale death fanatici (alebo „Death“ fanatici, ak chcete) si určite prídu na svoje.
Melódia: 3/10
Tvrdosť: 8.5/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 4,5/10
Hodnotenie: 7/10


Ancient Ascendant – Echoes and Cinder



Žáner: Black/Death Metal
Pôvod: Reading, Veľká Británia
Label: Candlelight
Druhý album kapely Ancient Ascendant je chladným a drvivo tvrdým materiálom. Veľmi ostré deathové riffy, blackové melódie a raz za čas nejaký ten akustický moment zdobia tento album. Škriekavé vokály robia z tohto albumu silne pekelný zážitok. Tento album avšak nie je len konštantný pekelný hluk, kapela vie aj chytiť riadne chytľavými riffmi a prekvapujúco prístupným zvukom. Ťažko ale napriek tomu som našiel nejaký moment, ktorý by ma vážne chytil a prinútil ma znova si to vypočuť. Musím ale rovno povedať, že tento album dokáže zaujať dosť ľudí bez nejakej väčšej námahy keďže je dosť možné že si nejaký ten zapamätateľný moment nájdu. So mnou to ale až tak nepohlo.
Melódia: 5/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 7/10


Animals As Leaders – The Joy of Motion



Žáner: Instrumental Djent
Pôvod: Washington, USA
Label: Sumerian
Partia okolo mága Tosina Abasina je späť so svojim tretím albumom. Môžete očakávať to, čo sa od Animals čakať má: virtuózne predstavenia od všetkých zúčastnených a tá typická djentovská atmosféra spojená s prvkami elektroniky a jazzu. Každá skladba je naplnená unikátnou atmosférou, kde hlavnú úlohu v tomto prípade hrajú polyrytmické riffy, melódie akoby z iného sveta a sóla, ktoré sú síce technické, ale nikdy nie prehnané. Napriek tomu, že tento album je vlastne vytvorený muzikantmi, ktorí môžu urobiť prakticky hocičo, zostávajú vždy pri svojom poňatí hry a iba niekedy sa rozhodnú odbočiť do menej očakávaných teritórií. Jediný problém čo som mal s touto kapelou, teda dávanie prednosti technickým prednostiam nad hudbou samotnou, je v tomto albume preč. Konečne mám možnosť počuť Animals As Leaders ako plnohodnotnú kapelu a nie len ako zbierka veľmi talentovaných hráčov. Tento album sa až neuveriteľne ľahko počúva na to, ako progresívny a komplexný tento album naozaj je. Obrovská chvála kapele, o ktorých som si ani nemyslel že dokážu prekonať svoj tieň a ponúknu naozaj výnimočný album.
Melódia: 8/10
Tvrdosť: 6/10
Komplexnosť: 9,5/10
Originalita: 9,5/10
Hodnotenie: 9,5/10


Gamma Ray – Empire of the Undead



Žáner: Power/Speed Metal
Pôvod: Hamburg, Nemecko
Label: earMUSIC
Legenda Gamma Ray je späť so svojim jedenástym počinom. Ak ste fanúšikmi kapely, tak vám asi vôbec netreba vysvetľovať aký je ich typický zvuk, čo je na nich výnimočné a čo nie je a rovnako by som nič nemusel hovoriť o ich najnovšom počine. To by ale bola riadna amatérčina z mojej strany :D. Čakajte na riadne melodickú a miestami rýchlu jazdu s klasickými power metalovými postupmi, ktoré dokážu dav pekne rozhýbať. Album je vyšperkovaný množstvom chytľavých melódií a refrénmi, riadnými sólami a samozrejme nestarnúcim hlasom Kaia Hansena. Piesne držia vysokú kvalitu a naozaj ťažko sa mi hľadali piesne, ktoré by sa mi zdali horšie ako druhé, keďže každá mala svoju vysokú kvalitu. Možno akurát okrem balady Time for Deliverance, ktorá mi až príliš znie ako We Are the Champions od Queenu. Gamma Ray teda spravila ďalšiu klasiku do zbierky, ktorý každý fanúšik nesmie premeškať.
Melódia: 8/10
Tvrdosť: 6/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 8,5/10


Crystal Tears – Hellmade



Žáner: Speed/Power Metal
Pôvod: Thessaloniki, Grécko
Label: Massacre
Tretí album týchto Grékov prináša ten štandardný moderný powermetal, na ktorý sú už asi všetci zvyknutí. To ale neznamená že je to len nejaký priemerný album. Čo sa týka samotných piesní, je si z čoho vyberať na riadne metlenie, alebo aj na pohoďáckejšiu atmosféru. Kompozície sú jednoduché ale som dosť prekvapený rozmanitosťou piesní, jedna pieseň by sa dala porovnať až ku popovej piesni s tvrdými gitarami a hneď na to ďalšia je riadne melodická thrashovica. Riffy v tomto albume dokážu pritvrdiť samotnú hudbu a vedia byť riadne chytľavé, ale niekedy kapela nahodí úplne tuctový riff, ktorý so mnou nič nerobí. Spev v tomto albume je kvalitný, len som v niektorých častiach zacítil že spevák sa snaží zaspievať vyššie tóny, alé je schopný urobiť. Sóla sólujú, bicie bubnujú, vlastne tu sa ťažko nájde niečo nezvyčajné v týchto piesňach. Musím ale povedať, že kapele to fičí riadne a musím im za to dať dosť priaznivé hodnotenie.
Melódia: 8/10,
Tvrdosť: 5/10,
Komplexnosť: 4/10,
Originalita: 3,5/10
Hodnotenie: 7/10




Trollfest – Kaptein Kaos



Žáner: Folk Metal
Pôvod: Oslo, Nórsko
Label: NoiseArt
Skupina Trollfest je jedna z tých kapiel, kde je už na prvý pohľad jasné, že nejaké ťažké, seriózne, metaforické, či filozofické muzikanstvo budete hľadať márne. Táto kapela je o zábave a o zábave zrejme bude až kým sa nerozpadnú. Je tu síce jasný vplyv od ich fínskych trollských kolegov, ale majú toho aj dosť rozdielneho. Pri kapele Trollfest treba čakať na intenzívnejšie kúsky s množstvom saxofónovych, či akordeónovych melódii a celkovo vyšinutejším poňatím hry. Na piesňach ako takých sa dá veľmi pobaviť, aj keď určite viac v inom ako triezvom stave. Sú tu totiž pasáže, ktoré na prvé vypočutie znejú tak bizarne, že až som neveril že ich kapela spravila úmyselne. Problém v tomto albume vidím ale v tom, že ťažko som našiel nejakú pasáž, ktorú by som dokázal vážne zapamätať. Taktiež mal som pocit že kapela vymýšľala niektoré piesne bez toho, aby si úplne premysleli, či jednotlivé pasáže do seba vôbec zapadajú. Je to zábavná a bizarná doska, len neviem či dokáže chytiť dostatok ľudí na to, aby sa o tom dostatočne dalo rozprávať a baviť sa na tom vo väčšej skupinke ľudí, čo bol myslím hlavný motív tohto albumu.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 7/10
Komplexnosť: 7,5/10
Originalita: 8,5/10
Hodnotenie: 7/10


Lacuna Coil – Broken Crown Halo



Žáner: Gothic Metal/Alternative Rock
Pôvod: Miláno, Taliansko
Label: Century Media
Lacuna Coil – svetoznáma veličina, ktorá pre niektorých už dávno nie je to čo bývalo, pre niektorých stále kúzelná záležitosť, pre niektorých zase to najlepšie pod temným slnkom. Ich siedmy album pokračuje v šľapajách ich predchádzajúceho počinu, s ktorým sú určite náramne spokojní. Hlavnou ťahúnkou kapely je tradične skvelá Cristina Scabbia, ktorá ako u predchádzajúcich počinoch úplne zatieňuje všetko ostatné. Už aj druhý spevák Andrea Ferro je tam prakticky do počtu a ledva som ho vnímal počas celého albumu a okrem asi dvoch či troch momentov, na ktorých žiaril, bola jeho existencia takmer úplne nulová. Čo sa týka hudobnej zložky, stále sú tu jednoduché songy s jednoduchými riffmi a plnou basou, ktoré sú ale dobre dopĺňané keyboardovým pozadím, ktoré robia tento album celkom zaujímavým. Tu som ale márne hľadal tie klasiky z minulého desaťročia, vďaka ktorým som si túto kapelu obľúbil a musím rovno povedať, väčšina piesní mi znie ako na jedno kopyto. Sú tu dobré melódie a samozrejme skvelý spev, ale fakt nemôžem nič nájsť v novom albume čo by ma fakt zaujalo. Nie je to zlý album, všetko je tu prakticky v poriadku a o nedostatkoch sa tu ani nedá hovoriť, len Lacuna Coil pre mňa sa týmto albumom takmer nič nespravila.
Melódia: 8/10
Tvrdosť: 4/10
Komplexnosť: 3/10
Originalita: 4,5/10
Hodnotenie: 6/10


Moloch – Verwüstung



Žáner: Ambient/Black Metal
Pôvod: Rivne, Ukrajina
Label: Human to Dust
Ukrajinský one-man projekt Moloch je síce aktívny iba jedno desaťročie, ale tento počin je už dvanásty v jeho diskografii a ak k tomu pridáme niečo vyše 50 (!!!) dém, ep-čok a splitiek, je jasné že sa tu nerozmýšľa príliš nad detailami a všetko vychádza priamo z čierneho zlobivého srdca. Je to proste najúprimnejší black metal aký môže existovať. Rýchle pasáže sa tu striedajú s pomalejšími, riffy vykrikujú samotné zlo a melódie, ktoré sa tu objavujú iba zriedkakedy sú až neúmorne chladivé. Sú tu aj temné ambientné chvíle, ktoré otvárajú aj zatvárajú tento počin. Nad tým všetkým treba ale pozdvihnúť vokály: márne by som hľadal zlovestnejší a popritom depresívnejší vokál ako je tento. Musím ale podotknúť, nie je to album pre každého. Aj mne sa stávali momentky, keď som si povedal, že zlovestnejšie a chladnejšie sa to už proste nedá. K tomu sekunduje aj dosť mizivá produkcia, ktorá sluší iba takejto hudbe. Mám tiež ale výčitky k tomuto albumu. Nemôžem povedať, že okrem tej chladivej zlosti by tento album ponúkal niečo iné. Čo sa týka kompozícii, tie sa mi zdajú niekedy až monotónne a v mnohých okamihoch som mal čo robiť, aby som udržal pozornosť pri počúvaní. Musím ale povedať, že v dnešnej dobe premodernizovaných blackmetalových nahrávok je dobré vedieť, že niekto doslova serie na dnešné trendy a tvorí čo najúprimnejšie.
Melódia: 4/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 6,5/10
Hodnotenie: 7/10


Sonata Arctica – Pariah's Child



Žáner: Power Metal
Pôvod: Kemi, Fínsko
Label: Nuclear Blast
Fínski vlci Sonata Arctica sa vracajú späť k svojim starým dobrým spôsobom po ich dosť zvláštnom albume spred dvoch rokov. Veľmi melodické skladby s až Disneyovským nádychom vedené s unikátnym vyprávačským štýlom Tonyho Kakkoa. Všetky piesne idú cez štandardný postup (teda okrem poslednej takmer desaťminútovej skladbe), ale nejakým zvláštnym spôsobom tieto skladby sú niečim výnimočné. Možno to bude tou vyprávačskou povahou každej skladby, keďže pod každou jednou piesňou si vybavujem plný a unikátny príbeh s jasným odkazom, alebo len tým severským ponímaním, ktoré má oveľa väčšiu hĺbku ako obyčajná hudba. V každom prípade sa stačí len trošku ponoriť do hudby a už vás to dostane. Sonata Arctica samozrejme vždy mala talent na chytanie poslucháčov do svojho sveta a som len rád že tento talent naplno využili aj v tomto albume. Tu ale nenájdete až tak výnimočné piesne, na to si musíte pustiť ich staršiu tvorbu. Pre každého fanúšika kapely je ale holou povinnosťou si tento album vypočuť a ani ostatní by nemali ďaleko zaostávať.
Melódia: 9,5/10
Tvrdosť: 3/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 8,5/10


Human Cull – Stillborn Nation



Žáner: Crust/Grindcore
Pôvod: Veľká Británia
Label: Goatprayer
Debutový album Human Cull je práve taký masaker, ktorý sa na vás spustí zbesilou rýchlosťou a za veľmi krátky čas vás totálne zvalí. Tento album s 23 songami a v dĺžke zhruba 25 minút je aj celkom očakávane o riadnom chaose vo veľkej rýchlosti. Laik by to mohol nazvať aj ako nesúrodym bordelom, ale po veľkom počte navštívených koncertov s kapelami podobného ranku (díky Andrej :D) som sa naučil hľadať aj to, čo je v hĺbke tohto neustáleho chaosu. V prípade Human Cull je to nenormálne hustý a chrumkavo-crustový zvuk gitár a až morbídny pohľad na svet. Je jasné, že politicky orientované texty nie sú tie práve šálky (alebo skôr štamprlíky :D) kávy pre každého, ale je jasné že kapela má jasný zámer a odkaz. Ale musím povedať že Human Cull neprináša nič nové do tohto sveta a podobných kapiel ako oni je viac než dosť. Tak prečo napriek tomuto aj tak odporúčam si vypočuť tento album? Pretože takýto morbídny bordel, aký Human Cull vyprodukovali, je fakt slasť počúvať.
Melódia: 1/10
Tvrdosť: 9,5/10
Komplexnosť: 3,5/10
Originalita: 3/10
Hodnotenie: 7,5/10



Albumy, ktoré som tento týždeň nemal možnosť vypočuť:
Sinbreed – Shadows – Power Metal, Nemecko
Neige Et Noirceur - Gouffre Onirique et Abîmes Cosmiques – Ambient Black Metal, Kanada
Sargeist - Feeding The Crawling Shadows – Black Metal, Fínsko
The Body - I Shall Die Here – Sludge Metal, USA






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára