streda 26. marca 2014

Metalový týždenník 2014

Týždeň 12: 17.3 – 23.3.

Vítajte v novej edícii metalového týždenníka, v ktorom vám prinášam, jednu zásadnú novinku. Hodnotenie sa teraz rozširuje o štyri nové kategórie: melódia, tvrdosť, komplexnosť a originalita. Všetky sú to samostatné kategórie, ktoré dúfam že pomôžu vám spriehladniť hľadanie nových kapiel a albumov podľa vašich osobných preferencii. Napríklad ak máte radšej melodickejšie kapely, hľadajte recenzie s vysokým melodickým hodnotením. Samozrejme zostáva aj celkové hodnotenie, ale musím vás dopredu upozorniť: celkové hodnotenie je môj subjektívny názor na kvality albumov a nemajú NIČ spoločné s ostatnými kategóriami. To znamená, že keď album bude mať nízke hodnotenia v samostatných kategóriach, môže sa stať, že album ohodnotiť vysokými číslami a naopak. Takže užite si ďalšiu edíciu metalového týždenníka :).

Nanowar of Steel – A Knight at the Opera



Žáner: Heavy/Power Metal
Pôvod: Rím, Taliansko
Label: Temple of Noise
Komédia sa naozaj málokedy spája s metalom a je na to inak dosť veľa dôvodov. Pravda, sú umelci, ktorí dokážu spojiť komédiu s metalom naozaj veľmi dobre (Dethklok), väčšinou ide ale len o treťotriedne kapely, ktoré svoj nedostatok talentu sa snažia zúročiť nejakými srandičkami. Skupina Nanowar of Steel je jasná paródia nielen na kapelu, od ktorých jednoznačne zobrali názov, ale aj mnohé ďalšie svetoznáme kapely. Je samozrejmé, že túto kapelu netreba vážne, ale keď majú v sebe nejaké slušné nápady, tak to zbytočne skazia kvôli nejakému vtípku. V ich tvorbe je ťažko nájsť nejakú súvislosť teda okrem parodizovania a typickému heavy/power zvuku. Spevák má dosť zlý taliansky prízvuk, čo niekedy vedie ku tomu, že mu veľakrát nie je rozumieť, pritom spieva čisto s jasným frázovaním. Ale aj tak dá sa pousmiať nad ich textami, vďaka jasným odkazom na Manovar, Metallicu, Iron Maiden a veľa ďalších svetoznámych kapiel. Ale zistil som jeden dosť silný hriech: opakujú sa piesne z predchádzajúceho materiálu (teda hlavne z ich prvého albumu) a hlavne to, že posledné štyri piesne sú prakticky to isté, len s inými textami a s trochu inými nástrojmi!!! Nový album Nanowar of Steel je práve ten dôvod, prečo metal by sa mal stýkať s komédiou čo najmenej.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 2/10
Komplexnosť: 2/10
Originallita: 3/10
Hodnotenie: 2/10


Coffinworm – IV.I.VIII



Žáner: Blackened Sludge/Doom Metal
Pôvod: Indianapolis, USA
Label: Profound Lore
Kapela Coffinworm so svojim druhým albumom je riadne maskrálna záležitosť. Extrémne temná blacková atmosféra, väčšinou v pomalšom tempe ale niekedy prekvapí rychlou pasážou. Najväčší prím hrajú riffy, ktoré sú niekedy atmosferické, niekedy blackové, groovové alebo aj silno strhujúce. V tomto albume nehľadajte žiadne sóla, musíte si vystačiť s riadnymi riffmi. Vokály sú síce robené s efektom, ale tie len doplňujú ten zdrvujúci zvuk albumu. Tu ale ťažko nájdete niečo iné ako riadne brutálnu temnotu, takže nejakú rozdielnosť v ich tvorbe nečakajte. To ale neznamená že tento album je nudný, dokáže byť rovnako drvivý na konci ako na začiatku. Tento album je určený pre tých, ktorí chcú riadnu porciu temného sludge/doomu s blackovým nádychom.
Melódia: 3/10
Tvrdosť: 9/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 7.5/10


Ringworm – Hammer of the Witch



Žáner: Thrash Metal/Hardcore
Pôvod: Cleveland, USA
Label: Relapse
Skupina Ringworm sa vracia so svojim šiestym albumom so zmesou thrashu a hardcoru toho najhrubšieho zrna. Objavujú sa tu zväčša rýchle a silno energické songy. Riffy sú zväčša thrashové, bicie na druhej strane sa málokedy odklonia od toho typického hardcorového postupu. Vokály sú ale v tomto albume jednoznačne najväčší highlight. Síce sa počas celého albumu takmer vôbec nemenia, ale taký zlovestný vokál robený hardcorovým štýlom som fakt dlho nepočul. Čo sa týka kompozícii, kapela dosť prekvapujú nejde po štandardných rovinách, takže nečakajte nejaké silné refrény, alebo niečo podobné. Kapela sa ani na chvíľku neopováži odbočiť od svojho drsného zvuku, čo ale v tomto prípade až tak nevadí. Napriek tomu si myslím že trochu viac zaujímavejších pasáží by určite padlo vhod, tak tu ostávame iba s ľahko nadpriemerným albumom.
Melódia: 3/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 5/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 7/10



Benevolent – The Covenant



Žáner: Progressive Metal/Djent
Pôvod: Kuvajt (momentálne Dubaj, Spojené Arabské Emiráty)
Label: žiadny
Keď som mal možnosť si vypočuť hocijaký album od kapely z exotickej krajiny, nedalo sa ani čakať že daná kapela ponúkne viac než len priemernú hudbu, pridanú maximálne o elementy hudby z danej krajiny. Preto momentálne ťažko nájdeme takú kapelu, čo by len trošku získala slávu za svoju hudbu. Ale teraz mám pocit, že Kuvajtská kapela Benevolent má veľkú šancu to zmeniť. Dlhé, progresívne kompozície s nádychom djentu, striedanie tvrdých a moderne znejúcich riffov s melodickejšími a atmosférickejšími pasážami, veľká rozličnosť v ich tvorbe a samozrejme vynikajúci hudobnícky výkon sú veľkými ozdobami tohto albumu. Vokály sa miešajú medzi brutálnymi deathovými a melodickejšími mierne jemnejšími. Tu je dôležitejší ale výkon muzikantov, ktorý je v tomto prípade naozaj vynikajúci. Tento album je podľa mňa jeden z najzaujímavejších počinov v rámci djentu, takže tento album fanúšikom tohto žánru jednoznačne odporúčam.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 9,5/10
Originalita: 8/10
Hodnotenie: 9/10



Demon Hunter – Extremist



Žáner: Metalcore
Pôvod: Seattle, USA
Label: Solid State
Kapela Demon Hunter sa síce považuje ako metalcorová kapela, ale to, čo spravili s novým albumom by asi málokto čakal. Typické breakdowny a riffy tentokrát nahradil zvuk Gothenburgu trochu mainstreamovejšieho strihu. Striedanie tvrdých vokálov a spevu typické pre také kapely ako Soilwork, riffy relatívne jednoduché ale účinné a hlavne dostatočne rozličné skladby na to aby zostal album zaujimavý až do konca. Sóla sú tiež typické pre Gothenburgskú scénu: niekedy rýchle, niekedy silno melodické. Kapele ihneď počuť radosť z hrania a teda pekná dávka energie, ktorá dokáže rozprúdiť každé hľadisko. Na druhej strane mi chýbajú nejaké originálnejšie nápady a veľakrát ihneď spoznávam ťahanie vplyvov zo známejších kapiel. Napriek tomu si myslím že je to solídny a veľmi energicky znejúci album.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 6,5/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 7,5/10



4th Dimension – Dispelling the Veil of Illusions



Žáner: Symphonic Power Metal
Pôvod: Asagia, Taliansko
Label: Power Prog
Taliani 4th Dimension vydávajú už ani neviem koľký silne melodický powermetalový album z talianska v tomto roku. Je síce fajn že žáner žije dosť intenzívne v tejto krajine, ale musím povedať že kvalita moc nezodpovedá kvantite. V prípade tejto kapely to taktiež platí. Musím ale rovno povedať, že kapele dostatočne záleží na tom, aby hrali skladateľsky zaujímavé piesne a že ani o speve sa ako tak nedá nič zlé povedať. Problém skôr vidím v až príliš gýčovitých riffoch a sólach, v tak presladených pasážach že sa z toho dá dostať cukrovka a otrasnému zvuku keyboardu. Ťažko sa dá nájsť aj pieseň, ktorá by sa od druhej nejak dramaticky odlišovala, čo v tomto žánri by sa fakt nemalo stávať. Ale zase nie je to úplný prepadák, sú tu aj momenty kde sa dá uznanlivo pokyvkávať hlavou. Ani neviem, či by som mal tento album odporučiť niekomu inému ako fanúšikom žánru, ktorým nevadí totálna gýčovitosť v hudbe.
Melódia: 8/10
Tvrdosť: 3/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 3/10
Hodnotenie: 4,5/10



Kypck - Имена на стене

(Kursk – Imjena na stene)



Žáner: Doom Metal
Pôvod: Oulu/Tampere, Fínsko
Label: Ranka Kustannus
Azda najrusofilnejší Fíni sa vracajú so svojim tretím albumom. Ponúkajú melodický doom s ruskejšími textami ako väčšina ruských kapiel. Pomalé ťahavé riffy spojené s relatívne melodickými vokálmi a riadne presýtenou jednostrunovou(!!!) basou. Kapela robí celkom jednoduché songy pre doomovú kapelu, tým ale zaručuje tú melancholickú, ale drvivú atmosféru ruskej Sibíri, alebo tých najzabudnutejších uliciach ruských miest. Ťažko sa dá nájsť čo i len náznak toho že napriek tomu všetkému to nie je ruská, ale fínska kapela. Aj keď atmosféra albumu je jednoznačná a skvele vytvorená, nedá sa tu nevšimnúť trochu monotónnosti a celkovo malej originálnosti v rámci žánru. Dá sa ale povedať že Kypck si aj vďaka tomuto albumu udržiavajú post jednej z momentálne najznámejších doomových kapiel a ich fanúšikovia nemajú z čoho byť sklamaní.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 7/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 6,5/10
Hodnotenie: 7/10



Ordog – Trail for the Broken



Žáner: Doom Metal
Pôvod: Tornio, Fínsko
Label: Violent Journey
Skupina Ordog z Fínska je ale na druhej strane takmer úplne fínska. Aj keď texty sú v angličtine, kapela ponúka dávku melanchólie, ktorú iba Fíni dokážu vyprodukovať. Melodické vokály, silný keyboardový doprovod a pomalé severské riffy. Kapela sa vie dokonca odbočiť od svojho neustáleho doomu a vedia aj zrýchliť, či ešte viac spomaliť. Len je tu trochu viac nedostatkov na to, aby sa tento album mohol považovať za niečo extra. Za prvé je tu dosť suchá produkcia, gitary by mohli znieť tvrdšie a bicím chýba ten potrebný bušivý zvuk, ktoré by mali byť štandardou žánru. Ďalej sú tu trochu neisté vokály, ktoré niekedy nahodia až zbytočne falošný tón. Tento album prináša peknú dávku melanchólie až depresie, len chýba tomu ten potrebný šmrnc aby tento album bol naozaj účinný.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 5/10
Komplexnosť: 3/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 6/10



Twilight – III: Beneath Trident's Tomb



Žáner: Black Metal
Pôvod: San Francisco, USA
Label: Century Media
Kapela zložená zo stálic Americkej blackmetalovej scény a aj z trochu iných žánrov zložila album plný hluku, temnoty a chladnej atmosféry. Piesne sú vo väčšine prípadov v strednom tempe, takže v tomto prípade by malo ísť o kompozície samotné, ktoré by mali riadiť tento album. Musím ale rovno povedať, že v tomto prípade to tak nie je. Tu ide hlavne o tú silnú a drvivú atmosféru, ktorá dokáže človeka zmiesť na kolená. O riffoch ako takých sa tu ani nedá hovoriť, či dokonca o melódiach, všetky nástroje totiž budujú obrovskú vežu temnosti a apokalypsy. Vokály sú samozrejme temné jak hovado, len sa mi po chvíľke začnú zdať monotónne, tak ako aj samotné piesne. Všetko ide na jednu čiaru a málokedy počas celej dĺžky piesní (ktoré sú zväčša 7-8 minútové) mám možnosť si vypočuť trochu inak znejúcu pasáž ako ostatok piesne. Musím povedať, že kapela Twilight to s vytváraním atmosféry vie, len ťažko nájdem v ich prípade niečo naozaj výnimočné.
Melódia: 2/10
Tvrdosť: 9/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 7/10



Tacit Fury – A Social Berserker



Žáner: Death Metal
Pôvod: Moskva, Rusko
Label: Fono
Moskovčania Tacit Fury so svojim štvrtým albumom prichádzajú s riadnou mašinériou. Oldskúlový death metal s groovom môže byť niekedy zradný svojou rovnakosťou a malou originalitou. V tomto prípade je však jasné, že ten nedostatok originality viac než dostatočne nahrádza schopnosť riadne rozmetať každú hlavu. Husté, chytľavé ale aj celkom zaujímavé riffy sú jednoznačne najdôležitejším aspektom tohto albumu a majú potenciál rozhýbať každý klub. Zaujať môžu aj občasné sóla, ktoré okrem typických rýchlych momentov dokážu prekvapiť občasným melodickejším zakončením. Vokály sú štandardne deathmetalové, tu sa nedá nič viac povedať, proste dobre sekundujú hudbe. Nečakajte ale na nejaké veľké klepačky alebo zložité technické variácie, len poctivé songy, ktoré sú niekedy rýchle, niekedy v strednom tempe, ale hlavne riadne kvalitné. Dokonca aj cover od Metallicy je jeden z tých lepších, ktorý som mal možnosť počuť. Proste kvalitný a poctivý death pre všetkých :)
Melódia: 5/10
Tvrdosť: 9/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 8,5/10




Dread Sovereign – All Hell's Martyr



Žáner: Doom Metal
Pôvod: Dublin, Írsko
Label: Ván
Alan Averill, líder takých výnimočných kapiel ako Primordial či Twilight of the Gods sa rozhodol založiť ďalšie zoskupenie tentoraz hrajúci tradičný Doom so starým zvukom. A ako sa dá od doomovej nahrávky očakávať tak vládne tu pomalé tempo a temná atmosféra pripomínajúca chladné hmlisté jesenné noci. Riffy znejú oldskúlovo, takže na nejaké extrémne ťaživé prostredie zabudnite. Sóla majú riadny feedback a doťahujú túto hmlistú atmosféru do dokonalosti. Alanové vokály sú presne také isté ako sa dajú od neho očakávať, veľmi silné s veľkou dávkou prirodzenej melodiky. Mohol by som povedať že samotná hudba sa viaže okolo týchto vokálov, čo sa pri doome nestáva často. Ak chcete si vypočuť pravý oldskúlový doom so silnou atmosférou a s vynikajúcim vokálom, nový album Dread Sovereign môžem len odporučiť.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 6/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 8/10


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára