štvrtok 6. marca 2014

Top Február 2014

Tak Február máme za sebou, za celý Február som zrecenzoval dokopy 49 albumov, tak je dobrý čas všetko zrekapitulovať. Ako minule je tu rebríček 10 najlepších a rebríček 3 najhorších albumov mesiaca. Recenzie a ukážky máte možnosť uvidieť v minulých metalových týždenníkoch. Ideme na to :D

Top 10 albumov mesiaca Február 2014


10. Vanden Plas – Chronicals of the Immortals: Netherworld (Path 1)


9. Benighted – Carnivore Sublime


8. The Kindred – Life in Lucidity


7. The Wounded Kings – Consolamentum


6. Silent Opera - Reflections


5. Woods of Desolation – As the Stars


4. Whispered – Shogunate Macabre


3. Hannes Grossmann – The Radial Covenant


2. Morbus Chron - Sweven


1. Behemoth – The Satanist


Rebríček desiatich najlepších albumov za Február otvárajú nemeckí progresívni veteráni Vanden Plas s uchvacujúcim príbehom a skvelou muzikálnosťou. Poctu deathgrindu viac ako poctivo obhajujú francúzski Benighted na deviatom mieste s ich masívnym novým albumom Carnivore Sublime. To, že aj taký žáner ako metalcore stále dokáže prekvapiť kreatívnosťou, potvrdzujú The Kindred s ich debutovým počinom na ôsmom mieste. Old-schoolový doom s hypnotizujúcim ženským vokálom dovedená do perfekcionizmu ukazujú anglickí The Wounded Kings na siedmom mieste. Ďalší nováčikovia v rebríčku sú Silent Opera na šiestom mieste s nečakane skvelou symfonicky ladenou nahrávkou. Jeden z ťahúňov blackgaezového žánru, Woods of Desolation sa dostali na piate miesto s ich silne atmosférickou As the Stars. To, že nindžovia a metal k sebe pasujú, až epicky ukazujú fínski Whispered s novým albumom. Sólový projekt bubeníka, ktorý v niektorých ohľadoch až predbieha svoju domácu kapelu? Znelo to absurdne, až kým som si nevypočul debut od Hannesa Grossmanna, bicmena Obscury, ponúkajúci to najlepšie z technického death metalu – na treťom mieste. Strieborný stupienok obsadzujú Morbus Chron so svojim unikátnym poňatím švédskeho death metalu, ktorý vás vtiahne od začiatku až do konca. A na prvom mieste a tak trochu očakávane je veľmi dlho očakávaný album od Behemoth – The Satanist. Že Nergal dodá po silnom boji s rakovinou veľmi silný album, asi každý očakával, ale o takejto kvalite sa mohlo zdať ľuďom možno iba v najkrajších nočných morách a hľa, je to skutočnosť. Kapela prekonala samého seba a je momentálne v najlepšej forme, aký si môžete predstaviť. Proste majstrovské dielo!


Top 3 najhorších albumov mesiaca Február 2014


3. Adrenaline Mob – Men of Honor


2. SpellBlast - Nineteen


1. Dead by April – Let the World Know


Ako aj minulý mesiac, som dal tým najhoršie hodnoteným albumom šancu napraviť si svoju reputáciu a opäť sa mi rebríček zmenil od môjho pôvodného plánu. Z pôvodného druhého miesta si polepšili gotickí Macbeth, keďže vokály, ktoré ma tak iritovali sa neukázali až také zlé, ako som si ich naposledy pamätal, takže z tohto rebríčka vypadli úplne. Rovnako úplne vypadli z rebríčka švédski Raubtier, stačilo len mať trochu lepšiu náladu a tie industriálno-metalové songy boli naraz zábavnejšie :). Naopak, pohoršili si all-stars formácia Adrenaline Mob s ich extrémne nudným albumom Men of Honor. Ešte viac si pohoršili SpellBlast s ich podpriemerným power metalovým albumom Nineteen. Čo sa ale nezmenilo bolo jednoznačné prvé miesto pre Dead By April za ich jednoducho hrozný album plný zbytočných elektronických prvkov a falošných počítačovo upravených vokálov. Na takýto album netreba vôbec žiadny talent, alebo hudobné nadanie :P.
Musím zmieniť aj „nový“ album od Manowar – Kings of Metal MMXIV. Ako už názov napovedá, ide o znovunahranie ich klasického albumu z roku 1988, takže nedosiahol mojich osobných kritérií na zrecenzovanie. Rozhodol som sa avšak vypočuť si niekoľko piesní a môžem rovno povedať, že by sa bez žiadnych problémov dostal do tohto rebríčka a možno by sa dostal aj na prvé miesto :D. Nikdy v živote som nepočul kapelu tak silno kaziť svoje vlastné piesne ako v tomto prípade a fanúšikom odporúčam sa vyhnúť tomuto albumu z obrovskej diaľky.

Taký bol Február 2014 v metalovom svete. Prichádza Marec s množstvom nových albumov z čoho moje tri najočakávanejšie budú: Animals as Leaders – The Joy of Motion, Carnifex – Die Without Hope a Gamma Ray – Empire of the Undead (ešte aj Sonata Arctica – Pariah's Child aby ste nepovedali, že som na nich zabudol :D). Vidíme sa s ďalším metalovým tyždenníkom.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára