streda 12. marca 2014

Metalový týždenník 2014

Týždeň 10: 3.3 – 9.3

Bigelf – Into the Maelstorm



Žáner: Psychedelic/Progressive Rock
Pôvod: Los Angeles, USA
Label: Inside Out
Skupina Bigelf je jedna z tých kapiel, ktorí zostrojili stroj času ešte niekde na začiatku 70-tych rokov a presunula sa do súčasnosti. Ich zvuk je jasne definovaný svojim psychedelickým zvukom a progresívnejšími aranžmánmi. Ak ste znalcom hudobných smerov zo začiatkov rokov 70-tych, tak vám táto kapela hneď pripomenie veľké množstvo teraz už klasických zoskupení, za čo sa táto kapela v žiadnom prípade nehanbí priznať. Je to jeden z tých albumov, ktoré vás vrátia do starých časov a to tak presvedčivo, že sa čudujete že to vyšlo iba minulý týždeň. Ťažko je hľadať na tomto albume niečo zlé, ale zase hľadať niečo naozaj skvelé je ešte ťažšie. Tento album je určený pre tých, ktorí chcú zažiť niečo nové s úplne starým prístupom a verím že sa im to bude páčiť.
Hodnotenie:8/10


Bong – Stoner Rock



Žáner: Psychedelic/Drone Doom Metal
Pôvod: Newcastle, Veľká Británia
Label: Ritual
Drone je ťažký žáner pre bežného poslucháča. Monotónne a extrémne pomalé melódie dokáže mmnoho ľudí priviesť do obrovskej nudy, alebo niekedy ku zúrivosti. Preto len výnimočne sa dokážu kapely hrajúce tento žáner dostať do povedomia väčšej masy ľudí. Kapela Bong sa snaží byť medzi tými vynimočnými, čo dokazuje už neuveriteľných 39 albumov, živákov, splitiek atď a to počas iba 9 rokov existencie. Tak podarilo sa im to? Začnem s tým dobrým v tomto albume: musí sa to riadne dobre počúvať, keď je človek zhúlený a to je asi všetko. Pochybujem, že gitary zmenili čo len tón počas celého albumu (mimochodom sú to 2 songy a obidve majú vyše 35 minút), tak jediné čo ich zachraňuje od totálnej katastrofy sú zhluky, ktoré sa okolo ich dejú: nejaké keyboardy, trúbky, bicie hrané v super-lenivom tempe a dajaké to rozprávania, ktoré sa udejú dokopy dvakrát za album. Úprimne povedané, bol som aj rád, že som sa rozhodol čítať pri počúvaní tohto albumu, lebo asi na to je vytvorený: na vyplnenie ticha. Atmosféra sa dá uznať ako dobrá, tak za to dávam tie body navyše. Ešte aj ako uspávanka sa dá tiež uznať, pretože po tomto musia byť fakt husté sny, ale inak ako hudba, ktorá by mala byť čo i len niečím zaujímavá, sa prepadáva hlboko ako ten tón čo hraje po celom albume.
Hodnotenie: 3/10


Conan – Blood Eagle



Žáner: Stoner/Doom Metal
Pôvod: Liverpool, Veľká Británia
Label: Napalm
Druhý album týchto Liverpoolčanov sa nesie v znamení hustoty: husté bicie, veľmi husté gitary, ešte hustejšie basy a čo riffy tak husté, že ak by boli jedli, tak po jednom zahryznutí ste plní. Nad tým všetkým idú kričiace vokály a máte naservírovanú porciu lahodného stoner doomu. Tento album by sa dal prirovnať k riadnemu falatu rezňa so zemiakovou kašou, lenže niečo tam k tomu chýba, nejaká vec, ktorá by obohatila chuť tohto albumu. Celý album totiž ide po celý čas cez jednu čiaru a nikam sa ani neopováži odbočiť, nie je tu ani sólo čo by okorenilo túto porciu. Vokály taktiež naozaj málokedy nahodia iný, než jeden tón a ani raz sa neodbočia od toho svojho kričania. Ak mám skončiť túto gurmánsko ladenú recenziu v rovnakej téme, tak ju zakončím touto jedálnou metaforou: najete sa dosť, no po dvoch-troch hodinách aj zabudnete, že ste niečo jedli.
Hodnotenie: 6.5/10


Earth Crisis – Salvation of Innocents



Žáner: Metalcore/Hardcore
Pôvod: Syracuse, USA
Label: Candlelight
Kapela Earth Crisis prináša riadnu porciu moderného hardcoru tak, ako má byť podávaná. Silné vokály ktoré hrajú prím v tomto albume riadia všetko ostatné, čo ale neznamená, že všetko ostatné je nuda. Piesne sú priam stvorené pre koncerty, keďže sú plné energie a dokáže asi každého rozhýbať. Netreba tu čakať na nejaké experimentálne elementy, všetko ide priamo na bránu aby strelili gól každému posluchačovi, ktorý sa dostane k tejto nahrávke. Každá pieseň je síce plný energie, avšak Earth Crisis vlastne nič iné neukazujú, ani ukazovať nechcú, takže taktiež nečakajte na nejaké výnimočnejšie momenty, alebo piesne. Tento album je stvorený pre hardcoristov, ktorí nemajú akurát záujem o nič iné v tom momente. Pre ostatných sa to môže zdať ako len ďalší hardcorový album, ale musia uznať že tento album je v celku vydarený.
Hodnotenie: 8/10


Aeon of Horus – Existence



Žíner: Progressive/Technical Death Metal
Pôvod: Canberra, Austrália
Label: žiadny
Druhý album Aeon of Horus prináša ten najfajnejší technický death metal spolu s rôznymi motívmi typické pre zvuk progresívneho metalu. Najlepšie na tomto albume je jednoznačne spôsob ako kapela zaobchádzala s postupmi, motívmi variáciami tak, aby tento album znel čo najlepšie a poskytol skvelý pocit u poslucháča. Sú tu samozrejme veľmi technické gitarové a niekedy basové vsuvky, ale je hneď jasné, že kapela to nerobí aby ukázali, čo na tých nástrojoch vedia robiť, ale skôr na doplnenie celkovej atmosféry tohto album. Album znie relatívne futuristicky vďaka miernemu použitiu kláves, ktoré sa vznášajú v pozadí skvelých riffov, ktoré vedia prekvapiť aj presvedčiť. Niekedy kapela odbočí to tichších a kľudnejších sfér na doplnenie zážitkov s týmto albumom. Vokály sú taktiež presvedčivé, aj keď iné ako growlujúce vokály by ste nemali čakať. Tento album je vynikajúco zvládnutý a pre mňa sa určite do top listov :).
Hodnotenie: 9.5/10



Celestial Crown – Ascending...



Žáner: Gothic/Doom/Black Metal
Pôvod: Tartu, Estónsko
Label: žiadny
Táto kapela z Estónska prináša melodický, ale temný gothic metal, kde prím hrajú husté growlujúce vokály, isté gitarové melódie a silne pochmúrnu atmosféru. Je jasné do čoho kapela ide a čo sa snaží spraviť, len celkový dojem nie je až tak presvedčivý. Začnem vokálmi: je jasné že vokalista vie dávať riadne growly a nebojí sa to riadne ukázať, len v niektorých prípadoch mi absolútne nesedia a prehlušujú dianie vzadu, ktorá je väčšinou o dosť zaujímavejšia. Sú tu aj ženské vokály, len sú dosť podpriemerné a dosť kazia zážitok. Potom je tu hudobná stránka: kapela má vynikajúce nápady raz za čas, ale naplniť tieto nápady do jedného uceleného songu s hlavou a pätou im očividne robí problém. Sú tam skvelé melódie, ale buď dejú tak krátko, že to človek ledva vníma, alebo sa tak často opakujú že to začne byť až otravné. Tento album mal solídny, ba až úctivuhodný základ, len spraviť aspoň u mňa tento album niečím výnimočným sa im zďaleka nepodarilo.
Hodnotenie: 6.5/10


Wolves Like Us – Black Soul Choir



Žáner: Post-Hardcore
Pôvod: Oslo, Nórsko
Label: Prosthetic
Druhý album od Wolves Like Us prichádza so svojim druhým albumom. Nečakajte nejaké vysoké rýchlosti, čakajte skôr na strednotempové piesne s jasnými kompozíciami a s dosť melodickými momentami. Ak sa mám priznať, s hardcorom má tento album má dosť málo spoločného. Je tu ale ten typický hardcorový zvuk, len hraný úplne iným spôsom na aký ste možno zvyknutý. Tento sa dosť zbližuje s moderným rockom, čo sa týka kompozícii, ale to neznamená že tieto piesne sú formulaické. Sú tam momenty, ktoré by ste síce čakali v mainstreamovejších kapelách, ale kapela si vždy zanecháva svoj typický zvuk, čo robí tento album o niečo zaujímavejší. Ťažko ale na druhej strane nájdete nejaké prekvapujúce momenty, tento album sa totiž sústredí na jednoduchšie elementy hudby, čím sa vlastne vytráca celková tvrdosť a tým aj hocijaká možnosť väčšieho zážitku v prípadnom koncerte. Je to taký solídny album, ale neoplatí sa čakať na niečo výnimočné v tomto albume.
Hodnotenie: 7/10


Destrage – Are You Kidding Me? No.



Žáner: Metalcore/Mathcore
Pôvod: Miláno, Taliansko
Label: Metal Blade
No, názov albumu určite niečo naznačoval. Takáto otázka počas počúvania sa teda určite vynorí mnohým poslucháčom pri tomto albume. Takýto eklektický album som fakt dlho nepočul. Zvláštne kompozície obohrané veľmi zvláštnymi stupnicami, extrémne rýchle a atonálne sóla budete počuť priam neustále, každá končatina bubeníka mala akoby vlastný rozum na to veľmi netypické vokály. Sú tam síce už typické growly, ale väčšinou sa používa veľmi vysoko položený krik, ktoré sa raz za čas zmelodizujú podľa nálady, treba si proste na tie vokály zvyknúť, lebo môžu zo začiatku dosť otravovať. V tomto albume sa ale nedejú iba šialene veci, kapela sa dokáže „uvoľniť“ do typicky metalcorových pasáží s veľkým množstvom elektronických prvkov, čo ale si myslím ešte viac umocňujú tie divnejšie pasáže. Tento album je v mnohých smeroch veľmi originálny, aj keď pri vypočutí je ihneď jasné, z kadiaľ berú tú hlavnú inšpiráciu pre ich zvuk (pomôcka: ich názov je na 4 slová :D). Podľa mňa je to ale celkom vydarená a šialená fošňa :).
Hodnotenie: 8/10


Carnifex – Die Without Hope



Žáner: Deathcore
Pôvod: Fallbrook/San Diego, USA
Label: Nuclear Blast
Carnifex sa po dlhšej prestávke vrátili späť s ďalším albumom. Carnifex je jedna z tých kapiel, ktorí napriek svojmu žánru sa snažia čím ďalej tým viac vyvíjať svoj zvuk a odlišujú sa od kapiel, ktoré stoja iba na breakdownoch a brutálnych vokálov. Samozrejme breakdowny sú prítomné aj v tomto albume, ale tu prevažujú ultra-rýchle momenty s celkom zaujímavými riffmi, na ktoré sa neskôr stavajú tie spominané brakdowny. Sú tu aj prekvapujúco melodické elementy, ktoré vo väčšine prípadoch sú doplnené klávesmi, ktoré taktiež nezaháľajú, keďže vedia prekvapiť momentmi ovplyvnené klasikou. Vokály sa tradične striedajú medzi brutálnymi growlmi a silnými škrekmi a skvele dopĺňaju dianie okolo seba. Je tu až nečakane veľký počet sól na tento žáner a všetky sú veľmi kvalitné. Carnifex podľa mňa proste nemajú nič zlé na novom albume a nový album sa podľa mňa bude považovať za jednu z klasík žánru. Len nemôžem nazvať tento album úžasným, keďže niekoľko ich tento rok bolo a zanechali vo mne väčší dojem.
Hodnotenie: 8.5/10


Intervals – A Voice Within



Žáner: Djent/Progressive Metal
Pôvod: Toronto, Kanada
Label: Basick
Debutový album skupiny Intervals prináša Djent v asi tom najtradičnejšom zmysle. Nemyslím tým typ djentu, ktorými sa preslávili Meshuggah, myslím tým djent spojený s tradičným metalom. Ak sa mám priznať, tie djentové elementy sú skôr v menšine a máme tu skôr moderný progresívny album. Djentové riffy sú spojené s melódiami a kompozíciami tradičnejšieho strihu, s tradičnejšie znejúcimi sólami. Vokály sú v tomto prípade čisto spevavé a veľmi melodické. Ťažko sa podobnému albumu dá niečo vyčítať, muzikálnosť je tu na vysokej úrovni, piesne môžu zaujať, ale tu sa na druhej strane nedá povedať že sú niečim výnimočné. Riffom trochu chýba nápaditosť a mám pocit, že refrény sú tu na silu robené a v niektorých prípadoch ani nemuseli byť. Tu sa ale nedá vzoprieť žiadna kvalita, takže dá sa povedať, že je to vydarený album, ktorý môže zaujať mnoho poslucháčov.
Hodnotenie:8/10


Black Light Discipline – Death by a Thousand Cuts



Žáner: Intustrial/Cyber Metal
Pôvod: Kuopio, Fínsko
Label: Raw
Počas posledných dvoch mesiacov sa v mojom blogu dostalo už niekoľko album s veľmi výraznou elektronickou vsuvkou a prakticky všetkým som dal dosť nelichotivé výsledky. Žeby fínski Black light Discipline zmenili môj názor na takýto druh hudby? No istý potenciál na tom majú, riffy sú tam síce jednoduché, ale môžu zaujať svojou melodickosťou, vokály nie sú ani otravné ani monotónne, sú práveže celkom dobré, lenže tam počuť obrovskú podobnosť s Vilem Valom (HIM). Čo sa týka ale tých elektronických prvkov, treba si na nich dosť dlhú dobu zvykať, keďže nielen klávesy, ale aj bicie sú silno tanečné a hrajú prím v tomto albume tak silno, že som začal uvažovať, či sa tento album dá klasifikovať ako metal. Lenže práve tieto prvky robia tento album zaujímavým. Lenže hlavný problém s týmto albumom vidím v kompozíciach – samozrejme nemohol som čakať nejaké progresívne piesne, ale keď album má po drvivej väčšine rovnaké tempo a len občas sa opováži urobiť pomalšiu či rýchlejšiu pieseň, tak je tu problém. Black Light Discipline mal síce potenciál zlepšiť moje vnímanie elektronického metalu, ale nezvládli to srôznorodosťou.
Hodnotenie: 6.5/10


Ignis Fatuu – Unendlich Viele Wege



Žáner: Folk Metal
Pôvod: Norimberg, Nemecko
Label: Trollzorn
Ak mám byť úprimný, tak Folk Metal je jeden z mojich najobľúbenejších žánrov. Avšak za posledné dva mesiace som z nejakých príčin nemohol počuť nijaký poriadny a hlavne kvalitný folkmetalový album. Nemecká kapela Ignis Fatuu prišla konečne odvrátiť tú tohtoročnú suchotu s novým albumom. Tu čakajte píšťaly, gajdy, no proste to čo k riadnemu folkmetalu patrí. Tie vytvárajú veľmi ľahko zapamätateľné melódie a ľahko sa stane to, že už hneď po prvom vypočutí si budete hmkať ich melódie. Čo sa týka ale ostatného činenia, tak gitary niekedy imitujú melódie daných folkových nástrojov, niekedy vystroja aj zaujimavý riff, ale väčšinou vytvárajú tú potrebnú náplň piesní. V kapele sú dvaja vokalisti, muž a žena a obaja spievajú veľmi melodicky a v mnohých prípadoch vytvárajú spoločné harmónie. Piesne väčšinou sú v kľudnom tempe a len málokedy sa kapela zrýchli aby vytvorili nejakú tú hopsačku. Tento album by som radil do kategórie kľudných a jednoduchých, avšak aj celkom kvalitných.
Hodnotenie: 8/10

)

Seven Thorns – II



Žáner: Power Metal
Pôvod: Kodaň, Dánsko
Label: Sonic Revolution
Tento album má tak trochu zvláštnu históriu. Pôvodne tento album už vyše pred rokom v kuse niekoľkých promo kópií iba na to, aby ho vydala nejaká firma. Avšak až teraz ju má verejnosť možnosť vypočuť si tento album, tak dlho to tejto kapele dlho trvalo nájsť si vydavateľa. A úprimne povedané, čudujem sa tomu, lebo tu sa ponúka dosť kvalitná porcia melodického a poctivého power metalu. Rýchle tempo, silné vokály, sóla melodické aj technické, chytľavé refrény, proste všetko čo k poriadnému power metalu má patriť. V tomto prípade však netreba čakať na nejaké zvláštne experimenty, tu sa ide rovno na bránu so silnými piesňami. Tu ale ťažko by som hľadal niečo, čo vlastne tu vyčnieva a čo vlastne je tu iné od množstvom iných kapiel. Tu musím rovno povedať, že Seven Thorns je ďalšia z tých mnohých powermetalových kapiel, ktorá sa dá zameniť s inou, čo vlastne fanúšikom žánru ani nemusí vadiť, ale výnimočnosť v tejto kapele hľadám márne.
Hodnotenie: 7.5/10


)

Albumy, ktoré som tento týždeň nemal možnosť počuť:
Noctem – Exilium – Black/Death/Thrash Metal, Španielsko
Virgin Snatch – We Serve No One – Thrash Metal - Poľsko
Dawn of Destiny – F.E.A.R. - Power Metal, Nemecko
Tortorum – Katabasis – Black Metal, Nórsko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára