streda 5. marca 2014

Metalový týždenník 2014

Týždeň 9: 24.2 – 2.3

Acheron – Kult des Hasses



Žáner: Death/Black Metal
Pôvod: Columbus, USA
Label: Listenable
Black-Deathoví veteráni Acheron sa vracajú späť s ďalšou porciou okultismu a zla. Kapela ide priamo na čiaru, kašlú na nejaké okrášlinky a valia tým správnym old-schoolovým spôsobom. Banda vedená Vincentom Crowleym (ešte aj meno má správne :D) hádže na vás jednú blasfemickú hymnu za druhou, v ktorom inak zvláštne dominujú dlhšie inštrumentálne pasáže plný silných riffov, zatiaľ čo vokály, aj keď sa týmto objavujú sporadicky, vedia riadiť muziku bez nijakých zaváhaní. Piesne sú napriek priamemu prístupu dosť rozmanité a v každej skladbe sa dá nájsť niečo zaujímavé. Brutálne klepačky ani chladivú atmosféru tu nenájdete, len pravý old-schoolový death, ktorý vás riadne rozhýbe. Nič nové alebo výnimočné tu ale zase nehľadajte, proste starým psom novým kúskom nenaučíš. Aj tak tento album sa oplatí vypočuť.
Hodnotenie: 8/10


Macbeth – Neo-Gothic Propaganda



Žáner: Gothic Metal
Pôvod: Miláno, Taliansko
Label: Dragonheart
Gothic Metal môže priniesť niekoľko veľmi zaujímavých a skvelých zoskupení, ako aj kapely u ktorých máte pocit, že túto hudbu máte akoby za trest. Nový album skupiny Macbeth je trošku jedného aj druhého. Začnem tým dobrým: inštrumentálnou zložkou. Piesne sú dosť rozličné, vypočujete si aj rýchle, aj pomalé aj stredne rýchle skladby, niektoré prvky, ktoré by ste v žánri až tak nečakali ale poväčšinou sa to drží toho žánrového štandardu. Osobne by som povedal, že ten album by bol celkom aj dobrý, keby bol celý inštrumentálny. A tu narážam na hlavný problém albumu: vokály. Sú tu dvaja speváci, jeden muž a jedna žena. Čo sa týka ženy, je to taký priemer, nič som u nej nenašiel výnimočné, všetko čo naspieva je vlažné, ale to že spieva dobre, sa nedá uprieť. Ale ten chlap to je iný príbeh. Väčšinou spieva akoby sa chcel akurát rozplakať, potom robí také priemerné metalcorové screamy a keď ide na duet, tak nahodí tak nudný hlas, že necháva tú úplne priemernú speváčku žiariť jak slnko. Zhrnutie: hudba dobrá, spevy nie, čo v gothic metale by malo byť práve naopak :P.
Hodnotenie: 4/10


The Wounded Kings – Consolamentum



Žáner: Doom Metal
Pôvod: Dartmoor, Veľká Británia
Label: Candlelight
Tradičný doom metal som v metalovom týždenníku ešte nerobil, tak je čas to napraviť. Anglickí The Wounded Kings ho ponúka ako na zlatom podnose a môžem si úprimne povedať, že to je to, o čom doom metal proste musí byť. Dlhé, ťahavé riffy, ktoré znejú ako uspávanka pre samotného diabla, množstvo dvojitých harmónii, po ktorých ide husia koža a bicie, ktoré sa nikam neponáhľajú. Ale hlavný highlight z tohto albumu je jednoznačne ženský vokál, ktorý nie je v žiadnej podobe afektovaný. Speváčka akoby privolávala všetky bytosti z pekla s takým pokojom, až to mrazí a poháňa celú kapelu vpred. Osobne sa až čudujem, prečo takýchto speváčok nie je viac, aj keď zase neviem ako by to znelo v iných žánroch hudby, ale čo je jasné je to, že v tejto kapele to jej nehorázne sedí a spôsobila to, že z celkom slušného doomového zážitku, urobila ten zážitok skvelým.
Hodnotenie: 9/10
Bohužiaľ na youtube som našiel iba teaser k tomuto albumu :P


Morbus Chron – Sweven



Žáner: Progressive Death Metal
Pôvod: Štokholm, Švédsko
Label: Century Media
Švédska kapela Morbus Chron s najväčšou nevznikli iba len tak, aby robili hudbu iba pre zábavu. Hneď je tu jasná ambícia vytvoriť naozaj unikátnu hudbu s miernym odkazom na svojich idolov. Tak farebnú hudbu z pohľadu postupov a rôznych motívov a zároveň tak šedú atmosféru, ktorú asi iba Škandinávci dokážu vyprodukovať som sakra dlho nepočul. Veľmi neortodoxné atonálne riffy, striedajúce sa občas s mierne melodickými, ale stále zvláštnymi riffmi, presvedčivé vokály a neštandardné, ba až avantgardné kompozície sú dôkazom toho že kapela kašle na to, čo momentálne letí, pretože to, čo oni robia, je oveľa zaujímavejšie. Samotnou kapitolou je produkcia, ktorá taktiež kašle na nejaké modernosti, dôležitejšia je atmosféra než nejaký čistý digitálny zvuk a poviem vám, tá atmosféra sa dá doslova krájať nožom. Tento album sa podľa mňa už len z princípu nedá počúvať iba na jeden raz, pretože aj keď tú hudbu nevnímate priamo, tá silná atmosféra a neortodoxnosť priťahuje viac a viac. Nový album Morbus Chron sa teda pridáva do mojej osobnej kategórie výnimočných albumov, ktorých síce tento rok už niekoľko vyšlo, ale zďaleka táto kategória nie je mnohopočetná.
Hodnotenie: 9,5/10


ADX – Ultimatum



Žáner: Speed Metal
Pôvod: Paríž, Francúzsko
Label: Verycords
Kapela ADX je silným veteránom, keďže s prestávkami to už spolu ťahajú už vyše 30 rokov. Ich nový album teda celkom logicky ponúka solídnu porciu metalu starej školy v zrýchlenom tempe. Chytľavé a celkom zábavné riffy spolu s rýchlymi sólami, spevavými vokálmi a refrénmi, ktoré ťahajú každý song dopredu sú devízou tohto albumu a to znamená že určite to nebude len nejaký hocijaký album od starnúcej kapely. Kapele to hudobne ide ako po masle, nie je tam nijaký náznak starnutia, možno okrem speváka, ale to sa dalo aj čakať. Texty sú po francúzsky, takže sa nemusíte báť nejakých trápnych akcentov. Piesne ako také majú štandardné postupy, nič prekvapujúceho nečakajte. Čakajte proste na solídny album od solídnej kapely.
Hodnotenie: 7/10


The Kindred – Life in Lucidity



Žáner: Metalcore/Progressive Metal
Pôvod: Ottawa, Kanada
Label: Sumerian
Toto je síce prvý album kapely s názvom The Kindred, ale kapela samotná až do minulého roku vystupovala pod názvom Today I Caught the Plague a pod tým názvom vydali jeden plnohrajúci album. Zmena názvu súvisela možno aj so zmenou smerovania kapely, keďže kapela predtým hrala metalcore. Kapele síce zostalo dosť z metalcorových elementov ako jeho typické riffy, ale čo odlišuje túto kapelu je to, čo sa deje mimo toho. Kapela sa rozhodla nahodiť rôzne westernové, bluesové a iné neočakávané elementy, ktoré nakoniec hrajú prím v tomto albume. Spev je veľmi melodický, trochu si treba naňho zvyknúť, ale je veľmi dôležitý pri formovaní atmosféry tejto dosky. Kapela sa snažila experimentovať so svojim zvukom a môžem povedať, že sa im to náramne vydarilo. Jednoznačne jeden z najkreatívnejších metalcoreových albumov, akých som mal možnosť vypočuť.
Hodnotenie: 9/10



Dark Forest – The Awakening



Žáner: Heavy/Power Metal
Pôvod: Dudley, Veľká Británia
Label: Cruz Del Sur
Kapela Dark Forest je tu síce už vyše desaťročia, ale stále tu počuť tú mladosť v ich tvorbe. Ono sa tomu netreba ani čudovať hlavne ak hrajú žáner hudby, v ktorom táto kapela sa bude nazývať mladou asi navždy. Sú tu jasné vplyvy Iron Maiden z obdobia po roku 2000 a iných kvalitných veteránskych heavíkových kapiel. Takže nečakajte nejaké šialené rýchlosti, tú sa stavia na solídnom základe jasných a neunáhlených kompozícii, kde prím hrajú hlavne melódie v dlhších inštrumentálnych pasážach. Vokály sa niekedy ťahajú do dosť jasných výšin, ale poväčšinou spevák sa drží pri zemi a netlačí príliš na pílu, aby nerušil dianie za ním. To za ním sú solídne kompozície stavané na jasných hevíkových základoch. Tento album je svojim spôsobom oddychovka, tu ťažko nájdete silno headbangovateľné veci, tento album je skôr o vnímaní hudby ako takej a o unášaní sa v samotnom príbehu. Je to v celku vydarená doska.
Hodnotenie: 8/10


Kuolemanlaakso – Tulijoutsen



Žáner: Death/Doom Metal
Pôvod: Helsinki, Fínsko
Label: Svart
Druhý album Fínov Kuolemanlaakso (sakra to meno sa fakt ťažko píše :D) sľubuje dávku pomalého deathu, ale ponúka toho o dosť viac. Musím rovno povedať, že každá pieseň na tomto albume sa výrazne odlišuje od druhej, no stále je tam ten základ ťažkého doomu, ktorá vás bude pomaly vliecť počas celého posluchu. Jedna pieseň je silno melancholická (typická vec u Fínov), ďalšia pieseň má drvivú atmosféru, ďalšia má silný groove, dokonca je tam jedna swingovo/bluesová akustická záležitosť. V tomto albume je dostatok variácie na to aby zostala zaujímavá až do konca a na druhej strane nie je až príliš dobrodružná a drží sa po celý čas pri zemi. Neviem čím to je, ale čo sa týka melancholického metalu Fínsko nemá v takmer v žiadnom prípade konkurenciu a tento album to len potvrdzuje.
Hodnotenie: 8.5/10


Alaskan – Despair, Erosion, Loss



Žáner: Atmospheric Sludge Metal
Pôvod: Ontario, Kanada
Label: Dwyer
Kanadskí Alaskan prichádza s albumom plný sludgeovej sily s riadnou dávkou emócii. Každá pieseň je naplnená až nečakane melancholickými riffmi na tento žáner, silno chlapskými vokálmi a s riadne ťaživou atmosférou. Veľa hudobnej techniky tu nenájdete, všetko sa tu stavia na veľmi jednoduchých riffoch, ktoré vzhľadom na produkciu neznejú až príliš otravne a dajú sa vnímať ako súčasť tohto ťaživého zvuku, ktorý je síce prostý, ale o to viac účinný. Časté tichšie pasáže striedajúce sa s tvrdými dodávajú tomuto albumu dostatok rozličnosti, ale problém zase vidím v tom, že toto je asi jediný druh rozličnosti čo na tomto albume vnímam. Úprimne povedané, ťažko som dokázal nájsť nejaké veľké rozličnosti medzi jednotlivými piesňami. Každá má síce niečo do seba, ale akurát v tom istom ako tá ďalšia. Tento album je solídny, ale trochu viac rozličnosti by tomu určite viac pomohlo.
Hodnotenie: 7/10


Lord Symphony – The Lord's Wisdom



Žaner: Epic Power Metal
Pôvod: Solo, Indonézia
Label: Semax
A máme tu ďalšiu riadnu exotiku – powermetalová banda z Indonézie. A musím rovno povedať že dosť vydarená. Toto je ten druh Power Metalu, kde hudba rozpráva samotný epický príbeh plný zvratov. Tu sa nehrá na istotu s chytľavými refrénmi, tu sa ide naplno bez žiadnych zbytočných oddychoviek. Každá pieseň je naplnená zaujímavou tématikou, po celý čas sa na vás valí ten silný power zvuk, veľmi dlhé inštrumentálne pasáže dokážu riadne hypnotizovať, proste tento album má potenciál byť riadnym A-čkovým materiálom. Ale je to skutočne A-čkový materiál? Bohužiaľ, musím povedať že nie. Na jednej strane je tu dosť chabá produkcia, ktorá ale dodáva dosť špecifickú atmosféru v tomto albume a potom je tu ten element muzikantnosti, kde je toho až príliš veľa. Jasné, hudobníci sú to parádni, ale mám pocit že v niektorých momentoch to už so svojimi sólami preháňajú. Vlastne niežeby oni preháňali, len keď sa hraje sólo, čo je prakticky polovica albumu, nič zaujímavé sa pod nim ani nedeje, žiadna zmena tempa, motívu alebo niečo podobné. Tak je to solídny powermetalový album, ale s trochu potrateným potenciálom.
Hodnotenie: 7/10

Words of Farewell – The Black Wild Yonder



Žáner: Melodic Death Metal
Pôvod: Marl, Nemecko
Label: AFM
Táto kapela síce patrí do kategórie mladších kapiel, ale hudobnícky sa to moc nepotvrdzuje. Áno, síce tento album má moderný zvuk, ale počuť sem tam vplyvy tej staršej gardy. Raz za čas tam počuť veľké vplyvy od Dark Tranquillity, niekedy Scar Symmetry, niekedy The Haunted, ale to neznamená, že táto kapela sa naučila iba ťahať vplyvy od ich idolov. Kompozície ako také sú zaujímavé a odlišujú túto kapelu od ostatných, čo používajú trochu iný typ kompozícii. Ako som už vravel, tento album má moderný zvuk, ktorému ale nechýba potrebná dávka tvrdosti, takže neznie až príliš vyleštene. Každá pieseň má čo ponúknuť a nehrozí tu stereotypickosť. Trochu by som ale na druhej strane želal trochu viac rozličnosti vo vokáloch, málokedy sa totiž stáva že spevák sa odtiahne od svojich typických growloch aspoň na nejaký ten scream. Čo sa týka celého albumu, môžem smelo povedať že tento album je jeden z tých kvalitnejších v rámci žánru.
Hodnotenie: 8.5/10


Fäulnis – Snuff // Hiroshima



Žáner: Black Metal
Pôvod: Hamburg, Nemecko
Label: Cold Dimensions
Nový album od nemeckých Fäulnis je tak trochu iný black metal ako by sa dalo čakať. Je viac emotívny, nie až tak rýchly a nesnaží sa za každú cenu byť temným. Vokály nie sú škriekavé, skôr kričiace z pocitu frustrácie a hnevu. Produkcia na tomto albume je tiež zvláštna, je až príliš čistá na black metal. Napriek tomu inak ako black metal sa tento album nedá nazvať. Tie typické riffy, tá jasná atmosféra, to všetko sú základné ingrediencie pre typický black metalový album. V tomto prípade je tu ale tá výnimočnosť nečakane melancholickej nahrávky s riffmi hrané s trochu inými akordami ako pri zvyčajnom black metale a s rozličnou štruktúrou. Tomuto albumu ale chýba nejaký moment ozajstnej výnimočnosti a po istej chvíle začína byť tu pocit monotónnosti, kde sa iba dúfa že tento album pôjde trochu nečakanejšou cestičkou. Nový album od Fäulnis môže byť dobrý pre zvedavcov black metalových anomálii, ale netreba čakať až tak veľa výnimočnosti.
Hodnotenie: 7.5/10


Jig-Ai – Rising Sun Carnage



Žáner: Death Metal/Goregrind
Pôvod: Praha, Česko
Label: Bizzare Leprous
Jediní Hentai góristi na svete sa vracajú s ďalšou várkou toho najväčšieho bordelu. Ako vždy tu ide o riadny hnus, prasačie vokály, basa, ktorá valcuje všetko a riadne chytľavé riffy. V tomto prípade ma Jig-ai dosť milo prekvapili s tým, že pri každej piesni je tam vždy nejaká zaujímavá úchytka, čo zaručovalo zábavu až do konca albumu. Piesne sú samozrejme krátke, ale nie tak krátke, že by ste si pomysleli, že by mohli niečo k tomu spraviť viac, práveže naopak. Piesne sú kompletné a to naozaj stačí k tomu aby tento album sa dal považovaťza veľmi dobrý. Texty, alebo nejaký hlbší zmysel tu nehľadajte, všetko je tu o riadnej hustej zábave. Avšak tento album sa nijak nevybočuje z rád goregrindu, takže ak ste tento žáner neznášali, tak tento album vám tento názor nezmení.
Hodnotenie: 7.5/10




Tu je zoznam albumov, ktoré som nemal možnosť alebo čas si vypočuť:
Scythia - ...Of Conquest: Folk Metal, Kanada
Bast – Spectres: Sludge/Doom Metal, Veľká Británia
Shattered Hope – Waters of Lethe: Funeral Doom Metal, Grécko
Thou – Heathen: Sludge/Drone/Doom Metal, USA
Mourning Dawn: Les Sacrifiés: Black/Doom Metal, Francúzsko
Iron Savior – Rise of the Hero: Speed/Power Metal, Nemecko
Ribspreader – Meathymns: Death Metal, Švédsko
Manowar – Kings of Metal MMXIV: Heavy/Power Metal, USA (úprimne povedané, mal som tak trochu iný dôvod prečo som si toto radšej nevypočul :D)
Aurora Borealis – Worldshapers: Black/Death Metal, USA
Slice the Cake – Odyssey to the West: Deathcore, Veľká Británia

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára