utorok 15. apríla 2014

Metalový týždenník 2014

Týždeň 15: 7.4 – 13.4.

Skogen – I Döden



Žáner: Black Metal
Pôvod: Växjö, Švédsko
Label: Nordvis
Kapela Skogen je síce aktívna iba päť rokov, ale album I Döden je pre nich už štvrtá náhravka. Kapela hraje Black Metal s miernou dávkou pagan metalu a textami o prírode. Chladné riffy sa preháňajú po celom albume, ktorý väčšinou nejde v až tak rýchlom tempe, aj keď občasný blast-beat sa tu určite nájde. Vokály sú typicky škrekľavé a sú naozaj najlepšou voľbou čo sa týka tohto albumu. Nájde sa tu aj dostatok rozličných prvkov na to aby ostal tento album zaujímavým až dokonca napr. akustické pasáže alebo občasná odbočka do doomu. Tento album priam prekypuje chladnou severskou atmosférou, k čomu napomáhajú minimalistické melódie obsiahnuté v každej skladbe. Texty sa miešajú medzi švédčinou a angličtinou, ale niekedy je problém rozpoznať jeden jazyk od druhého vďaka škrekľavému prednesu od speváka. Musím ale rovno povedať že tento album neprekypuje veľkou originalitou, keďže každému zabehnutému poslucháčovi žánru je veľmi ľahko nájsť podobnosti z rôznymi ďalšími kapelami v žánri (mne to mnohokrát pripomínalo Enslaved a Wolves in the Throne Room). Nový album Skogen je chladivý materiál v pomalšom tempe pre každého milovníka black metalu.
Melódia: 4,5/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 7,5/10


Black Label Society – Catacombs of the Black Vatican



Žáner: Southern/Groove Metal
Pôvod: Los Angeles, USA
Label: E1
Zakk is back! Takže čo nám navaril tento bradatý veterán pravého metalu? Netreba samozrejme čakať na nejaké obrovitánske odklony od žánru, vďaka ktorému je BLS tak známy. Riadne groovové a relatívne jednoduché riffy, sóla na druhej strane rýchle ale napriek tomu riadne husté a samozrejme Zakkové vokály, ktoré sa proste nedajú zameniť za nič iné. Čo ma ale trochu prekvapilo je ale totálna absencia čo i len trošku rýchlejšej skladby a všetko ide v relatívne pomalom ale drvivom rytme. Sú tu aj balady, ktoré ale na mňa neurobili veľký dojem a zdali sa mi dosť do počtu. Produkcia na tomto albume je až prekvapujúco špinavá, čo naozaj napomáha riadne južanským riffom, ktoré tento album naozaj zdobia. Ťažko sa mi ale hľadal nejaký moment, ktorý ma naozaj dokázal chytiť. Síce je pravda že pri desiatom albume a po toľkých ikonických songoch je naozaj ťažké hľadať niečo ikonické a hlavne teraz, keď všetko je už od kapely očakávané a predvídateľné. BLS ale napriek tomu dal ďalší solídny materiál, ktorý fanúšikov môže len potešiť.
Melódia: 6/10
Tvrdosť: 5/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 5/10
Hodnotenie: 7/10


Cormorant – Earth Diver



Žáner: Progressive Black Metal
Pôvod: San Rafael, USA
Label: žiadny
Tretí album skupiny Cormorant ponúka trochu iný zážitok. Prím tu hrá black metal, ale hrané spôsobom, ktorý sa nepočuje každý deň. Je tu množstvo neblackových prvkov, ako sludge, doom, melodický death, alebo temný folk. Piesne síce ponúkajú relatívne štandardné riffy, ale to čo robí tento album naozaj dobrým je spôsob, ako tieto riffy sú exekuované takým spôsobom, aby dokonalo zapadli do atmosféry, konceptu, textov a podobne. Vokály sú škriekavé s občasnou spevavou odbočkou, ktorá ale pripomína zvuk duchov v diaľke. Akustické pasáže sú v albume akoby samozrejmosťou a nielenže ponúkajú melodickejší základ, ale sú aj to, čo tento album posúva až do astronomických výšin. Piesne samotné sú obrovským, ale nie príliš komplikovaným dobrodružstvom, ktoré som si užil až do poslednej sekundy. Mimochodom, tento album bol prvým vážnym kandidátom na dosiahnutie plného počtu bodov, nedostalo sa tomu len o vlások. Tento album odporúčam naozaj každému vyznávačovi kvalitnej extrémnej hudby.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 9/10
Originalita: 9/10
Hodnotenie: 9,5/10


Grailknights – Calling the Choir



Žáner: Power Metal
Pôvod: Wunstorf, Nemecko
Label: Intono
Kapela prezlečená za superhrdinov? Asi nikdy predtým ma prvý pohľad na kapelu tak neusvedčil v tom, že daná kapela je hlavne o ich úsmevnom imidži a o čo i len zmienke o originálnosti alebo zapamätateľnosti v ich hudobnej tvorbe sa podľa mňa nedalo hovoriť. Ale div sa svete, táto kapela ma milo prekvapila. To čo o nich dostanete je veselý power metal s krčmovo-folkovými prvkami. Samozrejme takých kapiel sa dá nájsť viacero; však kapiel, ktoré robia extrémne chytľavé a zábavné songy je tu viac než dosť. Lenže pri Grailknights ten nápad prezliekať sa za superhrdinov z nejakých príčin práveže pomáha byť zábavnejšími ako drvivá väčšina kapiel. Piesne sú dosť rôznorodé a každá má jasný cieľ, dokonca im v niektorých piesňach pomáhajú deathové growly aby to bolo ešte zaujímavejšie. Lenže na konci toho všetkého aj tak zisťujem, že to všetko aj tak je len o zábave a o ničom inom. Hodobné výkony sú slušné, ale v dnešnej dobe sú až príliš štandardné. A taktiež úprimne nevidím v tejto kapele až tak silnú budúcnosť, možno aj kvôli tomu imidžu, ktorú aj tak nemôže nikto brať vážne. Aj tak si myslím že to bol celkom zábavný album s kvalitnými piesňami a tak je im ťažko niečo vytknúť.
Melódia: 8,5/10
Tvrdosť: 6/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 7/10

Hodnotenie: 8/10





Albumy, ktoré som nemal možnosť si vypočuť:
Turbo - The Fifth Element – Heavy/Thrash Metal, Poľsko
Miasthenia - Legados Do Inframundo – Melodic Pagan Black Metal, Brazília
E-Force - The Curse... - Thrash Metal, Kanada

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára