pondelok 21. apríla 2014


Live Report

Arkona (Rus) + Pyopoesy + Horana a Syn

20.4.2014, Tirish Pub, Banská Bystrica


Je tu nová rubrika s názvom Live Report, v ktorom recenzujem zážitky z koncertov na ktorých som bol. Prvý koncert, s ktorým by som rád zdelil moje spomienky je veľkonočný koncert ruskej folk metalovej ikony Arkona v Tirish Pube v Banskej Bystrici. Fotky som bohužiaľ nemohol nikde zohnať a vlastný foťák som si pre istotu nezobral, takže dúfam že bude stačiť len textová verzia.

Už tesne pred 19-tou hodinou, keď sa oficiálne mal začať koncert bol Tirish Pub v Banskej Bystrici (ktorý som mimochodom navštívil po prvýkrát) slušne zaplnený, takže úvodná formácia Horana a Syn sa nemuseli báť slabej účasti. O tejto folkovej formácii sa určite väčšina zúčastnených dozvedela poprvýkrát až počas koncertu, keďže ešte iba páru dní predtým sa ich meno neobjavovalo pri udalosti na FB a na plagáte eventu ich meno by ste darmo hľadali. Ako už ich meno naznačuje, táto dvojčlenná formácia sa točí okolo speváčky, huslistky Horany a jej syna, ktorý hral na gitaru a robil doprovodný spev. Formácia Horana a Syn taktiež urobila premiéru ich nového projektu Horana (Divokosť v nás), ktorá podľa ich slov je divokejšia a viac vhodná pre pagan metalové akcie. Viacmenej to ale aj tak bolo príjemné a dosť upokojujúce vystúpenie, ktoré si zaslúžil pozitívne reakcie od publika a ku koncu sa dokonca objavili tančeky od niektorých divákov. Formácia zahrala relatívne krátky set aj napriek pridanej piesni, ktorú si diváci na konci ešte vypýtali, takže po milom začiatku tejto akcie sa všetko zo začiatku zdalo že všetko pôjde ako po masle čo sa týka organizácie.

Nasledujúca kapela, death-metaloví veteráni Pyopoesy, sa ale trochu zdržali s nazvučením a začali s 15-minútovým omeškaním. To sa ale dá odpustiť vzhľadom na to čo sa dialo neskôr. Kapela zahrala svoj tradičný set, ktorý málokoho nechával chladným a tak sa už začalo pogovať v hľadisku. Kapela si viditeľne užívala tento koncert, rovnako ako publikum, ktoré už vtedy bolo v hojnom počte. Síce stali sa menšie problémy s technikou, teda konkrétne keď spevákovi prestal fungovať mikrofón a do konca setu musel použiť mikrofón pre gitaristu, ale všetko v rámci kapely presne kmitalo a o chybách ako takých sa nedalo hovoriť. Keď kapela už tradične ukončovala svoj set coverom od Twisted Sister, ozývali sa aj prvé spevy z hľadiska. Takže o očakávaní, že na Arkonu bude skvelá atmosféra, nebolo vôbec pochýb.

To sa ale nemalo stať riadne faux-pas v podaní zvukára počas nazvučovania hlavnej hviezdy večera. To, že sa počas nazvučovania stávajú problémy s takým alebo oným aparátom je pochopiteľné a do istej miery aj očakávané. Ale to, čo predviedla zvuková réžia pri Arkone sa len ťažko dá odpustiť. Jednoznačné rezervy v komunikácii medzi kapelou a zvukárom, večné problémy s káblami a podobné hlúposti nahnevali aj samotných členov Arkony. Na jeden moment som si myslel že gitarista Sergej len vylezie z pódia a dá zvukárovi jednu po hube. Ale nakoniec sa všetko vyriešilo a po neuveriteľnej zhruba hodine a 15-tich minútach sa mohol začať koncert, ktorý mal už byť podľa oficiálneho rozpisu už dávno ukončený.

Ak ste boli niekedy v Tirish Pube tak určite viete o dosť zvláštne vyriešeným backstageom, ktorý sa nachádza oproti pódiu a o fakte že sa členovia kapely musia až brodiť cez celé publikom aby sa vôbec dostali na pódium. V tomto prípade museli diváci poslušne ustúpiť aby spravili cestu pre Mášu a aby sa koncert mohol vôbec začať. Arkona teda mohla začať svoj koncert, ktorý sa sústredil hlavne na promóciu v dobe koncertu ešte nevydaného albumu Явь (Yav), takže ľudia mali možnosť si vypočuť poprvýkrát nové piesne hneď naživo. Napriek tomu, že ľudia nepoznali tieto piesne, riadne povzbudzovali a v kotli sa dialo riadne peklo. Problémy so zvukom sa však ale neskončili, tak sa druhýkrát stalo, že vypadol mikrofón práve človekovi, ktorému by vypadnúť nemalo. Trvalo to asi 2 až 3 piesne, kým sa všetko vyriešilo a Mášin mikrofón konečne začal fungovať, ale ani u ostatných členov nebolo, čo sa týka techniky, všetko v poriadku. Kapela aj tak počas koncertu podávala stopercentný výkon, čo samozrejme bolo príčinou vynikajúcej atmosféry od mnohopočetného publika. Ťažko sa hľadalo prázdne miesto v hľadisku, dokonca boli ľudia ktorí postávali vedľa koncertnej miestnosti, pretože sa tam nemohli zmestiť. Kapela vďaka tomu bola vysmiata a užívali si skvelé publikum, ktoré spievalo, povzbudzovalo a v kotli poriadne bojovalo. To sa len vystupňovalo až na samotný záver, kde kapela hrala svoje najväčšie hitovky ako Stenka na Stenku a Yarilo. Počas koncertu sa objavili piesne s takmer každého albumu a teda mnoho výrazných piesní, len ma napríklad prekvapila absencia ich hymny Rus'. Arkona teda zahrala podľa mňa ich najlepší koncert, aký som mal doteraz možnosť počuť a ľudia mohli odísť síce neskôr ako plánovane ale veľmi spokojní.

Piesne, ktoré hrali bez nejakého konkrétneho poradia: (všetky si ich nepamätám, ale o týchto určite viem): Yav (+3 ďalšie veci z nového albumu), Od Serdca k Nebu, Goi Rode Goi!, Pamiat, Zakliatie, Slavsia Rus!, Skvoz' Tuman Vekov, Maslenitsa, Stenka na Stenku, Yarilo, Kupala i Kostroma


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára