piatok 22. augusta 2014

Metalový týždenník 2014
Týždeň 33: 11.8 – 17.8.

Death Penalty – Death Penalty



Žáner: Doom/Heavy Metal
Pôvod: Veľká Británia/Belgicko
Label: Rise Above
Kapela Death Penalty vznikla ako nový projekt Gaza Jenningsa, gitaristu už rozpadnutých doom metalových legiend Cathedral a ich debutový album aj keď má síce isté prvky jeho bývalej kapely, tu sa môžeme rozprávať o totálne inej kapele a totálne inej hudby. Tá sa totiž skladá z melodických klasických heavy metalových prvkoch, prevažne rýchlejších rytmoch, ale hlavne ženskými vokálmi. Speváčka má ten klasický hevíkový feeling s patričnou nežnosťou, ale aj riadnym driveom. Samotná hudba je sama o sebe dosť melodická, ale žiadne spevavé riffy tu nečakajte, keďže je celá pokrytá relatívne pochmúrnou doomovou atmosférou. Riffy sú tak 60 na 40 hevíkové a doomové a všetko v klasickejšom podaní. Celá táto harmónia funguje až prekvapujúco dobre a hluché miesta sa budú hľadať márne. Proste nedajte sa zmýliť obalom tohto albumu, tento album ponúka skvelú melodickú nádielku pre všetkých milovníkov klasického metalu.
Melódia: 8/10
Tvrdosť: 5/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 8/10


Botanist – VI: Flora



Žáner: Blackgaze
Pôvod: San Francisco, USA
Label: Flenser
Kapela Botanist zo San Francisca prináša dávku silnej atmosférickej lahodnosti v podobe ich nového albumu Flora. Už len z názvu kapely je zrejmé, že o ničom inom ako o prírode sa tu nebude kecať, ale táto kapela to zobrala doslova. Názvy piesní sú vlastne latinské názvy rôznych rastlín, kvetov a stromov a hudba tohto albumu je akoby umeleckým precítením týchto rastlín. Všeobecne sa tu jedná o veľmi atmosférickú nahrávku s black metalovými postupmi, ale viacmenej nahrané shoegazeovým spôsobom. Gitary a bicie, aj keď ich prítomnosť je jasná, robia skôr len šum v pozadí, zatiaľ čo vpredu sú keyboardové zvuky a (predstavte si) cimbal. Vážne, na tomto albume je možnosť niekoľko veľmi pekných a pomalých cimbalových melódii, ktoré väčšinou hrajú vtedy, keď celá hudba stíchne. Vokály sú tu naozaj minimalistické, väčšinou sa tu jedná o šepot, alebo o škrekot s veľkým echom v pozadí, ale tie sa objavujú naozaj sporadicky. Avšak na to, aký je námet a spôsob hrania albumu veľmi originálny, je táto nahrávka až neskutočne monotónna. Každá jedna pieseň je akoby v jednej tónine, zobrazuje rovnakú atmosféru a ani produkčne nebolo to práve najlepšie zvládnuté. Proste ako mi tento album zo začiatku vyznel ako skutočne originálny a umelecky bohatý, mi nakoniec prišiel ako nedomyslený a celkovo neurobený dobre. Pre tých, ktorí ste zvedaví na toto, nech sa páči, ale nič extra od toho neočakávajte.
Melódia: 7,5/10
Tvrdosť: 6,5/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 8,5/10
Hodnotenie: 6,5/10

Okrem ich plného albumu, ktorý z istých dôvodov nebudem šíriť, sa nenašlo žiadne video na youtube z tohto albumu :(.

Upon a Burning Body – The World is My Enemy Now




Žáner: Deathcore
Pôvod: San Antonio, USA
Label: Sumerian
Toto je tretí album tejto Texaskej deathcorovej party, ktorá prináša váš typický deathcorík, so siláckymi rečami, jasnými konštrukciami, tvrdým zvukom a celkovo riadne siláckou atmosférou. Riffy sú celkom chytľavé, growl riadne vydarený, spev sa objavuje naozaj zriedka, rovnako ako melodické momentíky. Tu ide najmä o navodenie riadneho moshu počas koncertov, ale je to počúvateľné aj doma. Len vám neodporúčam piť energy drinky pri tom, lebo budete pri tom poskakovať jak zmyslov zbavení. V rámci žánru musím povedať, že tento album je síce štandard, ale celkom vydarený. Nečakajte tu nejaké šialene rýchle momenty, ani (prekvapujúco) výrazné breakdowny, proste len zlatý stred, ktorý najviac funguje pri kapelách tohto typu. Žiadny výrazný moment, alebo súčasť albumu, ktorá by dokázala z tohto albumu spraviť niečo extra, tu ale nie je, takže tento album je určite dobrý pre vyznávačom žánru, ale ostatným to asi veľa robiť nebude.
Melódia: 4/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 5,5/10
Originalita: 5/10
Hodnotenie: 7/10


Those Who Bring the Torture – Piling Up



Žáner: Death Metal
Pôvod: Kiruna, Švédsko
Label: Selfmadegod
Štvrtý album tejto švédskej party je pre milovníkov pravého švédskeho death metalu. Riadne nadupané riffy, za ktoré by sa nehanbila ani elita švédskeho deathu, bicie, ktoré síce nerobia nič extra, ale sú veľmi účinné v tom, čo robia a hrobové vokály sú hlavnou devízou tohto albumu. Samozrejme to by nebol švédsky death bez trochu tej severskej melodiky, ktoré sa objavujú v „refrénoch“. Tempo albumu sa strieda medzi stredným, kde viac vynikajú samotné riffy a rýchlejšími pasážami, s ktorými si viem predstaviť dosť intenzívny pohyb v hľadisku. Avšak ani v tých rýchlejších momentoch tá menšia melodika nechýba, ale zase si nie až tak veľa, aby tá sila pravého švédskeho deathu nezanikla. Piesne idú typickými konštrukciami, takže ťažko sa v ňom stratíte, len si užívate tú pravú brutalitu. Hľadať niečo originálne na tomto albume sa asi nedá, kapela si proste len ide tým zabehnutým spôsobom a darí sa mu to dobre. Takže milovníci švédskeho deathu, máte tu o jednu kapelu viac, ktorá by vám mohla polichotiť J.
Melódia: 6,5/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 8/10


Accept – Blind Rage



Žáner: Heavy Metal
Pôvod: Noringen, Nemecko
Label: Nuclear Blast
Jedna z najväčších nemeckých heavy metalových legiend Accept sa vracajú so svojim štrnástym albumom a tretím po ich veľkolepom návrate. Osobne pochybujem, že v metalovom žánri bol comeback tak kvalitatívne skvelý a bohatý ako v prípade Accept a samozrejme ich mašinéria funguje naplno aj pri ich tretej nahrávke. Pochodové rytmy, riffy a sóla ako od samotných metalových bohov, nezameniteľný hlas Marka Tornilla a všeobecná skvelosť, to všetko presne zostalo na ich novej nahrávke. V tomto prípade je ale už jasne znateľné vplyvy opakovania si vlastných nápadov, čo ale neznamená, že kapela si nedala záležať aj na niečo originálnejšom. Kapela je bezpochyby napriek svojmu veku vo veľmi silnej hudobnej forme, za ktorú by niektoré mladšie kapely dali kus obličky. Blind Rage je určite jeden z najlepších hevíkových albumov roka, takže neváhajte ani sekundu a vypočujte si to.
Melódia: 8/10
Tvrdosť: 5/10
Komplexnosť: 6,5/10
Originalita: 6,5/10
Hodnotenie: 9/10


Blood God – Blood is My Trademark



Žáner: Heavy Metal
Pôvod: Nemecko
Label: Massacre
Druhý album tejto relatívne neznámej nemeckej kapely (ani neviem či je to vôbec kapela, lebo ako som hľadal, pri ich mene sa mi vždy objavoval iba jeden človek) prináša klasický hevík pre riadnych tvrďákov. Husté riffy, škrekľavo-melodické vokály a celkovo dosť rýchle songy dokážu riadne namáhať krkmi pri headbangovaní. Všetky piesne idú až rock’n’rollovými postupmi a riffmi, ale celková sila a výbušnosť stopercentne zaručujú čistú heavymetalovú smršť. Objavujú sa tu občasné melodické vsuvky, ktoré pripominajú klasické rockové balady, ale ani pri nich ten vyhranený zvuk nezmizne. Všímam si tu ale veľkú mladícku nerozvážnosť a to hlavne čo sa týka textov a jednoznačných „zapožičiavaním“ typických elementov ich oveľa známejších kolegov do takej miery, že sa z toho stáva stokrát obohrané klišé. Celkovo ale tento album vás chytí za už aj tak pekne pritesnené gule a milovníci hevíku si určite nájdu to svoje. Avšak tí, čo bažia po origináli, budú hľadať určite niekde.
Melódia: 7,5/10
Tvrdosť: 5/10
Komplexnosť: 6,5/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 7,5/10




Albumy, ktoré som nemal možnosť si vypočuť:
Twilightfall - The Energy Of Soul – Melodic Death/Thrash Metal, Ukrajina
Funerary - Starless Aeon – Funeral Doom Metal, USA
Methedras - System Subversion – Thrash Metal, Taliansko


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára