štvrtok 16. októbra 2014

Metalový týždenník 2014
Týždeň 41: 6.10 – 12.10.

Winterfylleth – The Divination of Antiquity


Žáner: Atmospheric Pagan Black Metal
Pôvod: Manchester, Veľká Británia
Label: Candlelight
Kapela Winterfylleth sa stala undergroundovou senzáciou v rodnom Anglicku a so svojim štvrtým albumom sa budú určite snažiť dostať sa do povedomia aj do zahraničia. Môžem rovno povedať, že ich pohanský black metal s blízkou spojitosťou s Anglosaskými tradíciami má určite má obrovskú šancu uspieť. Ich relatívne dlhé kompozície, spájané s mnohými jasnými atmosférickými melódiami, mnohými ničivými riffmi a občasnými akustickými breakmi sú natoľko uveriteľné, že je jednoduché sa predstaviť v Británii počas raného stredoveku a vnímať krásu a drsnosť jej prírody. Aj keď bicie sú prakticky limitované na blastbeaty a dvojkopákové pasáže, predstavujú tú silu a drsnosť doby. Vokály sú akoby viac v pozadí, ale z nejakých príčin sú veľmi dominantné vzhľadom na celkový zvuk. Aj keď kapela nepoužíva folkové nástroje, ich hudba v niektorých momentoch znie veľmi folklóristicky, čo len zvyšuje tú celkovú uveriteľnosť nahrávky. Kapela Winterfylleth si stopercentne zaslúži vašu pozornosť a to hlavne teraz, keďže Winterfylleth v starej angličtine znamená Október. Takže nový album je logicky to najlepšie, čo si môžete pustiť tento mesiac J.
Melódia: 6,5/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 7,5/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 9,5/10


Sanctuary – The Year the Sun Died


Žáner: Groove/Progressive Metal
Pôvod: Seattle, USA
Label: Century Media
Tak sa zdá že o legende Nevermore asi v blízkej budúcnosti nebudeme nič počuť: Jeff Loomis načal svoju sólovú kariéru dvomi nadpriemernými gitarovými plackami a Warell Dane sa rozhodol dať po neuveriteľných 22 rokoch dokopy so svojimi starými parťákmi a oživiť kapelu kapelu Sanctuary, ktorú si azda iba veľkí pamätníci budú pamätať. Veľkým pamätníkom tejto kapely zase nemusíte byť, aby ste rozoznali ten typický podpis Nevermore. Tvrdé a groovové riffy, nezameniteľné Warellové vokály, progresívny nádych, proste všetko, čo máme radi od Nevermore. Teda okrem Jeffa, ktorého absencia tu je ihneď jasná, keďže tie jeho typické technicko-melodické sóla jasne chýbajú. Samozrejme že aj pri novom albume Sanctuary nájdeme niektoré vydarené sóla, ale ten Jeffov rukopis je nenávratne preč. Milovníci Nevermore môžu byť radi, že ich unikátna hudba a odkaz pokračuje v podobe Sanctuary, ktorá aj bez Jeffa dokázala vytvoriť veľmi dobrý album.
Melódia: 6,5/10
Tvrdosť: 7/10
Komplexnosť: 7,5/10
Originalita: 7,5/10
Hodnotenie: 8,5/10


Viathyn – Cynosure


Žáner: Progressive/Power Metal
Pôvod: Clagary, Kanada
Label: žiadny
Druhý album týchto mladých Kanaďanov sa nesie v znamení fantázie, slušných muzikantských výkonov a zaujímavých kompozícii. Množstvo melodických riffov a sól, ktoré podporuje nespočetné množstvo keyboardových melódií. Vokály sú v strednej tónine, takže nečakajte ani vysoké ani nízke spevákove tóny. Väčšina skladieb ide v rýchlom tempe, takže treba rovnako očakávať veľa rýchlych sól a až virtuózne nasadenie. Veľa originality tu ale nečakajte, keďže každá skladba je predvídateľná a až stereotypná napriek tomu, že kompozície až také predvídateľné nie sú. Napriek tomu je tu vyše hodinová epická jazda, ktorú každého powermetalového fandu dokáže rozprúdiť a preto im tento odporúčam. Teda samozrejme ak im nevadí malá originalita albumu.
Melódia: 9/10
Tvrdosť: 4,5/10
Komplexnosť: 6,5/10
Originalita: 3/10
Hodnotenie: 7,5/10


Abazagorath – The Satanic Verses


Žáner: Black Metal
Pôvod: Wayne, USA
Label: Eternal Death
Kapela Abazagorath má za sebou takmer dvadsaťročnú históriu, ale teraz vydávajú iba svoj tretí album a prvý po desiatich rokoch. Severský blackmetalový zvuk so svižným tempom a maličkými odbočkami to teritórií thrashu či deathu. Jednoznačne najväčší highlight sú jednoznačne atonálne, ale atmosférické riffy, ktoré sa striedajú s nemenej kvalitnými priamočiarejšími riffmi. Občasné keyboardové výlety sa tu síce objavia, ale nikdy neprerušia tú typickú smršť, ktorá sa ťahá cez celý album. Bicie ako vždy všetko ťahajú dopredu, ako pri správnej nahrávke má byť a o dvojkopáky či blastbeaty rozhodne nebude núdza. Vokalistové škreky akoby nadnášali a ich prítomnosť je úplne jasná. Občasné sóla, alebo tichšie depresívno-gitarové momenty ešte viac okorenia celkový zvuk, takže každý blackmetalista by mal nájsť niečo, čo sa mu/jej páči. Originálny tento album práve nie je, ale veľmi kvalitná jazda to určite je.
Melódia: 5/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 7,5/10
Originalita: 5/10
Hodnotenie: 8,5/10


Orange Goblin – Back from the Abyss


Žáner: Stoner Metal
Pôvod: Londýn, Veľká Británia
Label: Candlelight
Kapela Orange Goblin, ktorá je považovaná za veterána Stoner Metalovej scény, vydáva svoj ôsmy album. Kapela má jasný zmysel pre rock’n’roll takže je jasné, že viac ako o celkový zahustený zvuk pôjde skôr o pocit z jednotlivých riffov a celkovú náladu. Tempo je väčšinou stredné, niekedy bluesovo pomalé a niekedy motorheadsky rýchle a pri každom tempe skvele vynikajú samotné riffy. Chrapľavé vokály sú niekedy melodické, ale niekedy až Lemmy-ovsky tvrdé. Každé jedno sólo má svoju hrejivosť, ktorá niekedy kontrastuje s niekedy temnejšou náladou nahrávky. Väčšinou sa ale jedná o celkom upbeatovú záležitosť, podobne ako klasické stonerovské nahrávky. Tento album odporúčam ľuďom, ktorí by si chceli ochutnať hĺbku a dymovosť stoneru bez toho aby sa diali nejaké prehnané momenty.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 6,5/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 7,5/10


Godflesh – A World Lit Only by Fire


Žáner: Industrial Metal
Pôvod: Birmingham, Veľká Británia
Label: Avalanche
Všetci milovníci Industriálneho metalu nech spozornia, pretože Godflesh, kapela ktorá bola jedna z tých, ktoré to všetko začali, sa po trinástich rokoch vrátili s novým albumom. Ak ste oboznámení s ich tvorbou, tak vedzte že Godflesh pokračujú presne v tom istom, v čom si vydobili slávu: jednoduché, ale extrémne tvrdé a účinné riffy, programované opakujúce sa bicie, hustá basa, striedanie medzi brechavými vokálmi a strašidelným chorálom a hlavne extrémne chytľavá temnota. Jednoznačnú prednosť tu majú až sludgeovské riffy, ktoré svojim groovom neustále napadajú ušné bubienky a dosť surová produkcia nahrávky. Neznalcom možno bude vadiť prílišná jednoduchosť, ba až minimálnosť náhravky, alebo fakt, že každá pieseň prakticky znie rovnako, ale pri takejto hudbe je to brané skôr ako kompliment, keďže to dokonale vystihuje atmosféru priemyselných závodov od ktorých táto hudba berie najväčšiu inšpiráciu.  Okrem toho že nový album je skôr akoby odkazom na svoju starú tvorbu a nič prakticky nové kapela neukázala, tak Godflesh ukázali, že to vedia a nezabudli na to ani po trinástich rokoch absencie.
Melódia: 3,5/10
Tvrdosť: 9/10
Komplexnosť: 3/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 8,5/10


Rigor Mortis – Slaves to the Grave



Žáner: Thrash Metal
Pôvod: Dallas, USA
Label: žiadny
Kapela Rigor Mortis z USA mala dosť tragickú existenciu. Po krátkej kariére a po dvoch albumoch v 80tych rokoch sa dali znova dokopy v roku 2005 iba na to, aby sa pred dvoma rokmi museli kvôli smrti ich gitaristu rozpadnúť natrvalo. To, čo po nich zostalo, sa až teraz dostalo do podoby novej dosky a podľa mňa môžeme byť radi že sa to stalo. Tento album je pravý oldskúlovo ladený thrash s niektorými veľmi kreatívnymi nápadmi. Hlavným plusom tohto albumu je práve práca zosnulého gitaristu, ktorý až nadľudskou rýchlosťou drví svoje riffy a dáva sóla, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani tí najväčší majstri. Niekedy kapela dokáže odbočiť do iných teritórií, ktoré dokážu jasne oživiť celú nahrávku. Ostatok kapely taktiež odvádzajú solídnu prácu na čele s poriadne tvrďáckym hlasom vokalistu. Tu sa ale dostávam k jednému veľkému mínusu nahrávky – produkcia. S prižmúrením obidvoch očí by som zvuk albumu považoval ako odskúlový, ale objektívne by som to nazval ako preflákaný. V dnešnej dobe sú štandardy produkcie trochu inde a kvôli tomu považujem zvuk tohto albumu za veľmi slabý. Každopádne bude dobré si čeknúť tento album nie len ako spomienku na jednu raz veľmi nádejnú partu, ale aj za to, že to je veľmi slušná thrashová jazda.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 8/10


Burning Black – Remission of Sin



Žáner: Heavy Metal
Pôvod: Treviso, Taliansko
Label: Limb
Tretí album týchto talianov sa nesie v znamení najtypickejšieho druhu hevíku, aký si viete predstaviť. Melodické riffy, jednoduché postupy, nejaké tie fajné sóla, tvrďácke ale aj melodické vokály, proste všetko čo typický hevík má mať. Otázne je, či kapela vie to všetko spracovať dobre a vytvoriť zaujímavý album vďaka tomu. Kapela na to talent zrejme má, gitaristi vedia dať aj chytľavé aj precíznejšie momentíky, vokalista pôsobí sebavedomo, je tu vidina hitovosti v mnohých skladbách a každá skladba má svoju bezpochybnú kvalitu. Lenže odlišuje sa parta niečím od ostatných kapiel niečím, čo by stálo za reč? Bohužiaľ, musím povedať že nie. Táto kapela je jedna z tých, čo vám pripomína také množstvo iných kapiel, že ani nechcete ich začať pomenovávať. Mal som dokonca pocit, že niektoré piesne sú tam iba kvôli tomu, že na normálnom hevíkovom albume „proste musia byť“ a tým to končí. Kapela Burning Black je parta celkom talentovaných hudobníkov, len to, čo predviedli na ich novom albume ma málo presvedčilo.
Melódia: 8/10
Tvrdosť: 3,5/10
Komplexnosť: 5/10
Originalita: 3/10
Hodnotenie: 6/10


Bethlehem – Hexakosioihexekontahexaphobia



Žáner: Gothic Metal
Pôvod: Grevenbroich, Nemecko
Label: Prophecy
Kapela Bethlehem prechádzala od svojich kontroverzných, ale veľmi kvalitných black metalových začiatkov cez experimentálne elektronické obdobie až po nie až tak kvalitné gothic metalové posledné albumy. Nový album (ktorého názov znamená strach z čísla 666) pokračuje v gothic metalovom rozpoložení. Riffy a celkové skladby majú dosť jednoduché štruktúry, majú pomerne melancholickú atmosféru a celkovo pripomína obrovské množstvo ďalších gothic metalových kapiel. Niektoré gitarové melódie na to, aké sú až začiatočnícky jednoduché, majú svoju hĺbku a dobre sekundujú stredného tempu, ktorý riadi celý album. Po nemecky spievané vokály a občasné growly celkom slušne sedia k celkovému zvuku, ale nie je to nič, za čo by som spadol na zadok. Občasné industriálne momentíky vedia obohatiť album, ale celkovej priemernosti albumu to nezabraňuje. Bethlehem je síce meno, ktoré má svoju históriu a vzbudzuje rešpekt u mnohých metalových fanúšikoch, ale v dnešnej dobe určite ťahá za kratší koniec.
Melódia: 7,5/10
Tvrdosť: 5,5/10
Komplexnosť: 5/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 5,5/10


Revocation – Deathless



Žáner: Technical Death/Thrash Metal
Pôvod: Boston, USA
Label: Metal Blade
Kapela Revocation vydáva svoj piaty album, čo vzhľadom na ich celkom krátku kariéru je celkom pôsobivé. Revocation sa v minulosti vyznamenali vďaka svojmu dosť technicky poňatému thrashu a deathu a zvuku pripomínajúceho kontrolovaný chaos. Na novom albume tá technická stránka je tam stále, ale kapela sa rozhodla ísť priamočiarejšou a temnejšou cestou. Atmosféra je momentálne oveľa dôležitejšia ako predtým. Growly a výkriky, dvojkopáky, ako aj thrashovejšie bicie, riffy z prvého či druhého žánru sú rovnomerne založené presne tak aby kapela dodala väčší priestor na pesničkovosť bez toho aby ich technické umenie nebolo až príliš potlačované. Kapela jednoznačne ukazuje svoju virtuóznosť vďaka skvelými sólami a riffmi, ktoré vedia zahanbiť aj ostrieľaných gitaristov. Revocation na novom albume ukázali jednoznačný pokrok v ich tvorbe a vďaka jednoduchému pravidlu „menej je niekedy viac“ vytvorili podľa môjho názoru asi najlepší počin v ich kariére.
Melódia: 6,5/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 8/10
Originalita: 7,5/10
Hodnotenie: 9/10


Arcana Coelestia – Nomas



Žáner: Black/Funeral Doom Metal
Pôvod: Cagliari, Taliansko
Label: Avantgarde
Tretí album týchto talianov vás prenesie do tých najmelancholickejších zákutí a to vďaka pochmúrnosti funrálneho doomu ale aj zdrvujúcimi blackmetalovými nátermi. Album začína pomerne pompézne na funerálové štandardy, ale tá sila je veľmi zrejmá. Riffy, ktoré pomaly preniknú do každej duše svojou melodikou, ale aj extrémne zlovestným zvukom ťahajú tento album dopredu a to je jedno v akom tempe. V tomto albume sa totiž striedajú dva bubenícke štýly, ktoré sú na prvý pohľad úplne opačné: pomalý, takmer zaspávajúci rytmus sa mnohokrát nečakane zmení na šarádu blastbeatov a veľmi rýchlych momentov. Pozadie dotvárajú growly a screamy v typickom funeralovskom štýle a duchovnými keyboardami, ktoré ešte viac zvýrazňujú celkovú drvivosť. Tento album až nečakane efektívne spája dva veľmi rozdielne svety do jedného efektívneho celku. Osobne mi vadila možno až príliš pompézna produkcia, v ktorom sa strácala dynamika, ale môžem povedať že v rámci celkovej sily má tento album veľa čo ukázať.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 7,5/10
Hodnotenie: 8,5/10


Blut Aus Nord – Memoria Vetusta III: Saturnian Poetry



Žáner: Atmospheric Black Metal
Pôvod: Mondeville, Francúzsko
Label: Debemur Morti
Kapela Blut Aus Nord sa vracia po trilógii experimentálnych black metalových nahrávok späť do starých koľají, kde vydávajú ďalšie pokračovanie ságy Memoria Vetusta, ktorá sa s nimi tiahne ešte prvých rokov ich existencie. Ako sa patrí na takéto ságy, tento album pokračuje so zvukom ich predchádzajúcich počinov. To znamená že čakajte poriadne atmosférickú a intenzívnu jazdu pripomínajúce tie staršie nórske kapely. Veľa blastbeatov, disonantné riffy, menšie množstvo keyboardových atmosférických prvkov, škrekľavé aj chorálové vokály a hlavne pocit chladu počas celej nahrávky. V takýchto prípadoch dobre padne otázka, ako najnovšia časť ságy znie v porovnaní s ich predchádzajúcimi časťami. Musím rovno odvetiť, že tento album znie veľmi podobne ako predchádzajúce časti a hlavne v porovnaní s druhou časťou sú takmer identické. Lenže na rozdiel od dvojky, nový album znie zjednodušene, všetko sa spája spolu bez nejakého výraznejšieho epického momentu, alebo divného momentu, vďaka ktorým sú Blut Aus Nord známymi. Tento album je ale aj tak veľmi kvalitnou black metalovou nádielkou a tí, ktorí až tak nemuseli ich experimentátorské obdobie môžu byť štastní.
Melódia: 6,5/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 7,5/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 8/10

Zistil som, že kapela ešte nechce, aby na Youtube boli skladby z nového albumu, takže samozrejme nemohol som sem pridať žiadnu vec.


Albumy, ktoré som nemal možnosť si vypočuť:
Acid Drinkers - 25 Cents For A Riff: Thrah Metal/Crossover, Poľsko
Usurpress – Ordained: Death/Sludge Metal, Švédsko
Thaw - Earth Ground: Black Metal/Ambient/Noise, Poľsko




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára