štvrtok 9. októbra 2014

Metalový týždenník 2014
Týždeň 39: 29.9 – 5.10.

Ancestral Legacy – Terminal


Žáner: Gothic Metal
Pôvod: Froland, Nórsko
Label: Whispering Voice
Kapela Ancestral Legacy so svojim tretím albumom prináša gothický zážitok s niektorými zaujímavými prekvapeniami. Už od začiatku tohto albumu na vás čakajú melódie a riffy, ktoré môžu prekvapiť typického fanúšika žánru, buď to bude svojou ostrosťou, progresívnejším základom alebo atmosférou. Kapela sa jednoznačne neriadi tradičnými postupmi, čakajte viac blackmetalovejší prístup k skladbám. Dvaja vokalisti, teda žena s jemným spevom a chlap s blacko-deathovým growlom pomáhajú k celkovej atmosfére a komplexnosti albumu. Samozrejme, typické črty ako typické keyboardové melódie a niekedy zjednodušené riffy sa objavujú, ale to, v čom tento album vyčíňa sú momenty nie typické pre tento žáner. Celkom dlhá stopáž albumu neškodí celkovej kvalite, ale objavia sa tu príznaky opakovania nápadov. Kvalitatívne je to celkom slušný album, len veľké chorály by som kvôli trochu menej originálnym nápadom nedával. Ancestral Legacy je kapela vhodná pozornosti gothic metalovej fanušíkovskej základne a ich nový album to potvrdzuje.
Melódia: 8/10
Tvrdosť: 7/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 8/10


Khold – Til Endes


Žáner: Black Metal
Pôvod: Oslo, Nórsko
Label: Peaceville
Po šiestich rokoch sa nórski Khold vracajú s novým albumom. Kapela hraje priamočiary black metal s groovovými elementmi, ktoré nahrávke prinášajú chytľavosť. Samotné piesne majú jasnú black metalovú náladu, len atmosféra je vďaka riffom a celkovému zvuku takmer neexistujúca. Vokály sú typické pre nórsky black metal a to aj vďaka úplne nórskym textom. Kapela išla punkovejšou cestou a to aj vďaka rôznym d-beatovým pasážam, ale aj podobnou cestou ako Satyricon vďaka jednoduchým a úderným beatom. Ťažko avšak hľadať niečo vážne špeciálne na tomto albume, keďže množstvo nápadov, ktoré sa inak dosť opakujú počas tohto albumu, sme už počuli práve už u vyššie spomenutých Satyricon. Nový album Khold je riadne priama jazda, ktorá ale veľa nebezpečenstva nespôsobí.
Melódia: 4/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 3,5/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 6,5/10


White Empress – Rise of the Empress


Žáner: Symphonic/Extreme Metal
Pôvod: Twin Cities, USA
Label: Peaceville
Novo vzniknutá kapela White Empress, zložená z bývalých členov kapiel ako Cradle of Filth, alebo Coal Chamber, na čele ktorej je speváčka z Luna Mortis, Mary Z, vydáva svoj debutový album. Kapela sa odvážila spraviť album s dosť originálnym spojením tvrdého metalu so symfonickými a aj elektronickými elementmi. Najväčšia pozornosť je trochu pochopiteľne zameraná na speváčku, ktorá podáva vynikajúci výkon a to je jedno či growluje, screamuje, alebo či spieva jemne alebo so silou. Hudobne je to prakticky miešanina thrashu, deathu, industrialu, ale aj symfonického metalu, avšak veľké komplikované kompozície tu nečakajte. Každá pieseň má svoju priamočiaru silu a pri tom veľkom počte žánrom obsiahnuté v tomto albume je aj dosť rôznorodá. Príchuť jednej skladby nemusí poslucháčovi sadnúť ale je aj šanca že hneď ďalšia sa mu môže ihneď zapáčiť. Trochu slabšia produkcia ale bráni tomuto albumu naplno využiť plné spektrum, ktoré táto hudba mala mať a tak často mi inak dobré skladby zazneli sucho. White Empress sa ukazuje ako zaujímavý projekt, kde originalita sa spája s čistou priamočiarosťou, ale mnohokrát skladby krívajú na neúplnom zvuku.
Melódia: 4,5/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 8/10
Hodnotenie: 8/10


Electric Wizard – Time to Die



Žáner: Doom/Stoner Metal
Pôvod: Bournemouth, Veľká Británia
Label: Spinefarm
Jedna z najdymovejších kapiel vôbec, Electric Wizard, sa vracia so svojim ôsmym albumom. Ich rukopisný štýl, teda večne bzučiace gitary a basa, celkovo špinavý zvuk, vokály v totálnej diaľave a celkový pocit, že v extrémne zadymenej miestnosti, to všetko sa objavuje aj na novom albume. Táto kapela exceluje v temnosti a v istej chytľavosti riffov, zatiaľ čo samotné kompozície sú mnohokrát nezvyčajné. Niekedy máte možnosť počuť jeden a ten istý riff tri minúty v kuse, ale celková atmosféra albumu dokáže prinútiť zabudnúť na tento fakt. Popri toho večného gitarového hluku sú tu samozrejme vokály, ktoré síce dokážete vnímať, ale len skôr ako nejaký melodickejší hluk v pozadí, rovnako ako rôzne samplované monológy, ktoré majú dosť mystickú príchuť. Electric Wizard možno stále ostávajú dymovejšími milovníkmi Black Sabbathu a možno oproti ich minulých albumov sa veľa toho nezmenilo a možno neprekonali svoj legendárny album Dopethrone, ale ukázali, že to čo robia, robia s obrovskou suverenitou a kvalitou.
Melódia: 6,5/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 7,5/10
Hodnotenie: 8/10


1349 – Massive Cauldron of Chaos


Žáner: Black Metal
Pôvod: Oslo, Nórsko
Label: Indie
Po štyroch rokoch sa vracia kapela 1349 s novým albumom. Táto správa určite potešila mnohých black metalových fanúšikov, ale boli tam aj obavy či kapela bude pokračovať v neistých polo-ambientných nahrávkach. Tieto obavy išli rýchlo von oknom, keďže tu máme do činenia s úplne nekompromisným a ultra-rýchlym materiálom. Nórsky zvuk je cítiť pri každom riffe, blastbeaty a mocné dvojkopáky priam valia počas celého albumu a zlovestné vokály dávajú ten správny šmrnc albumu. Počul som tam menšie thrashové vplyvy, ktoré ale nebránili k totálnemu nasadeniu kapely. Ako som už písal, kapela ide totálne bez kompromisov, čo ale neznamená, že nie sú tu nejaké momenty, ktoré sa líšia od zvyšku albumu. Taktiež musím povedať, že napriek veľkej intenzite, tento album nevykazuje nič výnimočné, čo by stálo za špeciálnu zmienku. Nový album od 1349 je veľmi intenzívny black metalový album, ktorý poteší hlavne ich starších fanúšiko,
Melódia: 3,5/10
Tvrdosť: 9/10
Komplexnosť: 6,5/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 8/10


Overcharge – Accelerate


Žáner: Punk/Speed Metal
Pôvod: Varese, Taliansko
Label: Unspeakable Axe
Taliani Overcharge prišli so svojim debutovým albumom s poriadne ostrým speedom. Veľmi rýchle priame songy s punkovým postojom, riffy, ktoré búrajú steny (nie doslova :D), veľmi priamočiare a tvrdé bicie, basa so silným zvukom a ako čerešnička na torte v podobe brutálneho growlovaného hlasu speváka. Pri každej pecke sa miestnosť naplní poriadnym rock’n’rollom, ktorá ide priamo z gulí, k čomu dopomáhajú aj podarené gitarové sóla. Overcharge by týmto albumom získali pre mňa začiatok ako hrom nebyť jednej veci: sú kopírkou Motorhead. Samotné riffy, aj keď môžu mať hocijaké gule, majú Motorheadovský podpis, basa má presne rovnaký zvuk ako legendárna Lemmyho Rickenbackerka a bicie majú rovnakú šťavu, len väčšinou je to o dosť rýchlejšie. Jedine vokály sú dosť rozdielne, spevák Overchargu by podľa mňa bez problémov získal flek v death metalovej kapele, lenže aj tu menšia snaha napodobňovať Lemmyho spôsob spevu. Samozrejme, tento album nie je v žiadnom prípade zlý a tento album má poriadne gule, len extrémne podobnosť k Motorheadu mi zabránila brať túto kapelu vážnejšie.
Melódia: 5/10
Tvrdosť: 7/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 3/10
Hodnotenie: 6,5/10


Witch Mountain – Mobile of Angels


Žáner: Doom Metal
Pôvod: Portland, USA
Label: Profound Lore
Kapela Witch Mountain prichádzajú so štvrtým albumom. Kapela sa vyznačuje bluesovým doom metalom so ženským hlasom, ktorý unikátne zasvecuje celkovo temnú atmosféru nahrávky. Speváčka (ktorá mimochodom tesne po vydaní albumu oznámila, že odchádza z kapely) má úžasný vokálny rozsah a je jedno, či dáva hlboký temný hlas, alebo vysoký jemný, alebo silný, či dokonca growly, zvláda to výborne a preto je v hlavne role tohto albumu. Ostatní hudobníci dávajú veľmi bluesovo orientovaný doom metal s dosť dlhými kompozíciami, ktoré ale v žiadnom prípade nezdajú dlhé vďaka jasným riffom, ktoré by sa dali počúvať celé hodiny. Atmosféra tohto albumu je ale tak trochu jednotvárna a okrem jednej interludy sa veľa hudobnej progresie nedeje. Štýl, ktorý pripomína 70te roky síce stále znejú fajn ak sú zahrané dobré, len mnohokrát som počul stokrát obohraté momenty, ktoré by bez vynikajúceho spevu zneli nudne. Kapela Witch Mountain vydali album, ktorý poteší fanúšikov starého doomu s pridanou hodnotou vynikajúceho ženského spevu.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 6,5/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 5/10
Hodnotenie: 8/10


Alunah – Awakening the Forest


Žáner: Doom/Stoner Metal
Pôvod: West Midlands, Veľká Británia
Label: Napalm
Máme tu ďalšiu doomovú kapelu so ženskou frontmankou. Tretí album kapely Alunah sa vyznačuje hustými stonerovskými riffmi v značne spomalenom tempe. Zadymenosť ako v prípade Electric Wizard ale nečakajte, keďže zvuk je tu o dosť čistejší a jasnejší. Speváčka sa nevyznačuje veľkým rozsahom ako v prípade Witch Mountain, ale za to vynikajúcu dotvára celkovú atmosféru nahrávky. Mierne bluesové momentíky sa potichúčky vláčia popri intenzívnejším a tvrdším základom hudby Alunah. Pomalé tempo celkom prekvapujúco nevytvára ťaživé prostredie, práve naopak pocit pohody vyznieva a je vlastne jedno, aký intenzívny alebo ťaživý riff práve znie. Jasné odkazy na staré doomové kapely sú tu, ale pri podobných nahrávkach sa to iba čaká, jediné čo mi trochu vadí je istá jednotvárnosť a málo riffov, ktoré sa navzájom vážne odlišujú. Nový album od Alunah je ďalší do zbierky nadšencov doomu, ktorí ale práve nebudú chcieť byť príliš zaťažení doomovou ťažkosťou.
Melódia: 6,5/10
Tvrdosť: 6,5/10
Komplexnosť: 5,5/10
Originalita: 5,5/10
Hodnotenie: 7,5/10


Scar Symmetry – The Singularity (Phase I – Neohumanity)


Žáner: Progressive/Melodic Death Metal
Pôvod: Avesta, Švédsko
Label: Nuclear Blast
Scar Symmetry sa s odchodom Jonas Kjellgrena rozhodli zmieriť po svojom: trilógiou albumov s rovnakou tematikou a príbehom. Pri kapele takéhoto razu je to celkom nezvyčajné, takže je jasné, že veľké sebavedomie musí byť na mieste. Scar Symmetry svoj typický štýl našťastie zanechali, teda riffy, množstvo melodických pasáží a sól a veľké množstvo futuristických zvukov a melódií. Samozrejme, dvojica spevákov Lars Palmqvist (melodický spev) a Roberth Karlsson (brutálny growl) sa striedajú ako na bežiacom páse a obaja podávajú veľmi kvalitný výkon. Čo je ale najväčšia zmena oproti ich predchádzajúcim počinom je to, že kapela sa rozhodla ísť naplno do progresívnych teritórií a to buď dlhšími kompozíciami, množstvom odbočiek do iných nálad, alebo priamo hudobným vplyvom od niektorých klasických prog rock/metalových kapiel. Každá pieseň tým získala nový život a kapela sa tým  akoby rozlúčila s problémami, ktoré mala pri ich poslednými albumami. Scar Symmetry vstúpili do svojej novej éry asi najlepšie ako mohli a dali mi veľký dôvod sa tešiť na ich nasledujúce dva albumy, ktoré doplnia túto práve načatú trilógiu.
Melódia: 7,5/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 9/10



Albumy, ktoré som nemal možnosť si vypočuť:
Laika – Somnia
Destroying Divinity - Hollow Dominion
Black Autumn - Losing The Sun
The Stone – Nekroza
Kistvaen - Desolate Ways
Northern Oak - Of Roots And Flesh

Slovak Scene

Perversity – Infamy Divine EP


Žáner: Brutal Death Metal
Pôvod: Prešov, Slovensko
Label: Levadome
Ešte začiatkom tohto roka sa Prešovskí brutalisti Perversity pripomenuli svojim novým krátkym ale brutálnym zárezom. Poriadne hrozivé riffy, ktoré sa striedajú s celkom chytľavými, ale brutálnymi sekačkami a samozrejme ešte hrozivejšie sóla, ktoré sa nenápadne dokážu prikradnúť a urobiť riadnu šarapatu. Objavia sa tu menšie odbočky do blackovejších vôd, ale tie momenty sa objavujú naozaj málokedy. Sú tu ale dve momentíky, kde sa to stíši a objavia sa klavírne momentky, ktoré dokážu upokojiť. Bicie sú veľmi solídne a je jedno či sa hrajú blastbeaty, dvojkopákové pasáže, či jednoduchší beat, všetko vhodne sedí ku celkovej hudbe. O growloch sa dá to isté povedať a perfektne sadnú ku celkovej nálade nahrávky. Kapela Perversity si dala jednoznačne záležať na novom epčku, čomu svedčí čistá, ale pekne silná produkcia. Perversity novým epčkom ukázali, že prečo sú považovaní ako kvalitnú stálicu slovenskej scény a ak ste si ešte nestihli vypočuť nový album, tak je určite načase aby ste to urobili.
Melódia: 3,5/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 5,5/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 8/10



From the Sidelines

Sick of it All – Last Act of Defiance


Žáner: Hardcore Punk
Pôvod: New York, USA
Label: Century Media
Hardcorové legendy z New Yorku Sick of it All sa vracajú s novým albumom, kde opäť predstavujú nefalšovanú smršť. U každej kapely z New Yorskej scény je jasné že ich texty dotýkajúce sa sociálnych a politických problémov a bratstva sú niekedy až alfou a omegou a v prípade Sick of it All je to rovnaké. Lou Koller naďalej vypľúva pravdivé a provokujúce texty s jasným presvedčením, proti ktorému sa proste nedá argumentovať. Hudobne je to naďalej jednoduché s priamymi riffmi, žiadnymi sólami a riadnym moshujúci rytmom. Kapela ako Sick of it All si nepotrebuje meniť zvuk, keďže zostávajú vernými svojmu zvuku a určite budú vernými do konca života. Samozrejme takýto prístup rezultuje v opakovaní svojich vlastných nápadov a celkový pocit, že ak sa moc nezaujímate o túto kapelu, tak vlastne ich nový album nemusíte počúvať, keďže je to úplne podobné ako predtým. Napriek tomu pravý New Yorský Hardcore suverénne žije aj vďaka novému albumu Sicko of it All a o to im tu vlastne stále ide.
Hodnotenie: 7/10



Enchant – The Great Divide


Žáner: Progressive Rock
Pôvod: San Francisco, USA
Label: InsideOut
Kapela Enchant je stálicou prog metalovej scény so svojou 25 ročnou históriou, avšak nový album je prvý po dlhých desiatich rokoch. Kapela Enchant hraje veľmi klasický progresívny rock s obrovským množstvom melódií, kde keyboard je viac menej dominantným nástrojom, ktorá vytvára takmer všetky motívy a melódie. Trochu tvrdšia gitara môže zapôsobiť aj viac metalovým fanúšikom a ani to sa nedá zahanbiť a vie narobiť mnohé celkom slušné technické pasáže a riffy. Spev je čisto melodický a perfektne sedí ku celkovému feelingu albumu. Piesne sú teda zväčša pokojné s niektorými tvrdšími riffmi hodenými sem a tam, ktorých centrom sú ekvilibristické prog rockové výlety cez mnohé rytmy a nálady. Nemôžem si pomôcť, ale Enchant popri tom neponúka takmer nič nové a stačí si vypočuť 40 ročné nahrávky od väčších prog rockových umelcov a takmer stopercentne zaručujem že tamtie sa vám budú páčiť viac (len nebudú mať také tvrdé gitary). Kapela Enchant nikdy nebola veľkou prog rockovou kapelou a ich najnovší album to prakticky aj zdôvodňuje, prečo je to tak.
Hodnotenie: 6,5/10



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára