piatok 5. septembra 2014

Metalový týždenník 2014
Týždeň 35: 25.8 – 31.8.

The Haunted – Exit Wounds



Žáner: Alternative Thrash Metal
Pôvod: Göteborg, Švédsko
Label: Century Media
Kapela the Haunted si musela dosť silno napravovať svoju reputáciu po ich minulom nevydarenom albume a tak prichádzajú späť so svojim ôsmym albumom a taktiež so staronovým spevákom a bubeníkom. Tá staronová krv im jednoznačne pomohla, keďže máme tu do činenia s veľmi agresívnou nahrávkou, kde thrashové riffy sa na vás tiahnu s veľkou rýchlosťou, vokalista breše s veľmi silnou razanciou a melodické sóla ešte pomáhajú albumu k celkovej intenzite. The Haunted idú naplno pri každej jednej piesni a nečakajte povolenie čo len na chvíľku. Pri tomto všetkom musím povedať, že aj keď tento album značí jednoznačne návrat k forme, nie každý moment vyžaruje a mal som pocit repetície pri mnohých skladbách, keďže veľa variácie tu zase nezažijete a každá pieseň ide prakticky po rovnakej ceste. The Haunted teda sa vrátil naspäť s vydareným albumom, ktorý každého fanúšika poteší, ale rovnako každý ho určite nebude nazývať ako ich najlepším.
Melódia: 4/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 6/10
Originálnosť: 6,5/10
Hodnotenie: 8/10



Hammerfall – (r)Evolution



Žáner: Power Metal
Pôvod: Göteborg, Švédsko
Label: Nuclear Blast
Podobne ako the Haunted, aj Hammerfall si museli trochu napraviť reputáciu po ich hudobne slušnom, ale marketingovo nevydarenom minulom albume. Kapela si kvôli tomu dala dvojročnú prestávku, aby vytvorili album, ktorý sa zapáči každému fanúšikovi ich staršej tvorby. Od začiatku je jasné, že kapela sa dala inšpirovať svojou starou tvorbou a to buď vysoko melodickými riffmi, chorálovými refrénmi a niekedy postupmi veľmi podobnými ako u kapele Accept. Na jedno veľké šťastie treba povedať, že Joacimov hlas na tomto albume je azda najlepší, ktorý som mal možnosť od neho počuť. Sóla majú taktiež svoju epickú hodnotu, rovnako ako samotné piesne, čo určite pohladí duše každému fanúšikovi Hammerfallu. Ak sa mám priznať, nevedel som či mám tento album zhodiť kvôli totálnej absencii nových a originálnych nápadov, ale opakované počúvanie ma presvedčilo v tom, že vlastne tento album je naozaj dobrý. Nevyrovná sa síce ich najlepším albumom, ale šarm týchto albumov sa naozaj zachoval a fanúšikovia týmto získali konečne pravý album od Hammerfall, ktorý milujú.
Melódia: 9/10
Tvrdosť: 3,5/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 8/10



Astral Doors – Notes from the Shadows



Žáner: Heavy/Power Metal
Pôvod: Borlänge, Švédsko
Label: Metalville
Kapela Astral Doors so svojim siedmym albumom prichádza s oldskúlovým power metalom s prvkami heavy metalu. Prvá vec čo môže niekoho zaraziť, je zvýšené množstvo kresťanským tém oproti typickým kapelám. Kapela spieva aj o iných veciach, takže nazvať ich ako kresťanskú kapelu by nebolo práve najvhodnejšie. Hudobne všetko znie veľmi oldskúlovo, od riffov, cez melodické, ale mierne chrapľavé vokály, stredné tempo, až po celkovú atmosféru. Keyboardy v pozadí hladia riffy a sóla u ktorých veľa originality nenájdete, ale sú zarukou solídnosti nahrávky. Ťažko hľadať nejaké jasné nedostatky, ale očakávať z tohto albumu niečo výnimočné by tiež bolo asi zbytočné. Keď ale mám byť vážne kritický, tak tento album mi pripomína kópiu tvorby Ronnieho James Dia, len zďaleka nie je tak epický ako originál. Celkovo, ak máte radi klasický hevík s miernými powerovými prvkami, tento album je pre vás.
Melódia: 8,5/10
Tvrdosť: 3/10
Komplexnosť: 5/10
Originalita: 3,5/10
Hodnotenie: 7,5/10



Solace of Requiem – Casting Ruin



Žáner: Technical Death/Black Metal
Pôvod: Virginia Beach, USA
Label: ViciSolum
Americkí Solace of Requiem prichádzajú so svojim štvrtým albumom, pri ktorom by mali spozornieť hlavne milovníci technického extremného metalu. Obrovské množstvo ekvilibristiky, rýchlych a komplexných rytmov, šialených riffov, škrekotov a growlov. Kapela si poväčšinou robí to svoje bez zbytočných efektov, ale mohokrát prekvapia nečakané momenty, ako prerušenie hudby statickým hlukom, alebo ambientným pozadím. Jedna veľká vec, čo mi ale vadila, bola neistá produkcia. Bicie sú veľmi nevyrovnane nazvučené, občasné keyboardové pozadie niekedy prehlušuje všetko ostatné a gitara z nejakých príčin je hlasnejšia v pravom kanáli ako v ľavom. Hudobne to je to stále celkom zaujímavé, len po vypočutí mnohých technických nahrávok môžem len odvetiť, že tento album neprináša veľa toho zaujímavého do poľa. Milovníci technického metalu si na tom možno zgustnú, ale rovnako neprídu o veľa, ak sa rozhodnú si to nečeknúť.
Melódia: 4/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 8/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 7/10



Striker – City of Gold



Žáner: Heavy/Speed Metal
Pôvod: Edmonton, Kanada
Label: Napalm
Tretí album týchto Kanaďanov ide v znamení toho najlepšieho, čo môže priniesť speed metal. Tvrdé, ale melodické riffy dokážu naladiť každú pieseň do správnej roviny bez toho, aby vynikali z celkového zvuku a sóla vedia riadne pridať celkovú silu songov. Rytmus je relatívne rýchly, čo je typický znak speed metalu, ale hevíkové momenty stále držia túto nahrávku pri zemi. Vokály sú výborné, sú melodické, dokážu sa dostať do riadnych výšin, ale v rovnakom momente majú tú svoju ostrosť. Každá pieseň má niečo do seba, keďže aj keď sa každá z nich drží typických štruktúr, všetky ich elementy sú navzájom tak dobre pospájané, že si nemôžem pomôcť, len uznať ich kvalitu. Produkcia raz za čas pokulhávala, gitary sa mi v niektorých momentoch zdali až príliš ticho, ale tomuto albumu sa inak nedá čo vytknúť. Nedá sa povedať, že Striker s týmto albumom spravili niečo naozaj výnimočné, ale podľa mňa by ľudia určite nemali tento album premeškať.
Melódia: 8/10
Tvrdosť: 6/10
Komplexnosť: 5,5/10
Originalita: 6,5/10
Hodnotenie: 8,5/10



Blood of Kingu – Dark Star on the Right Horn of the Cresent Moon



Žáner: Black Metal
Pôvod: Kharkov, Ukrajina
Label: Season of Mist
Členovia tajomnej ukrajinskej kapely Drudkh prichádzajú z tretím albumom ich Babylonsko/Sumerského (a ďalších starovekých civilizácii) projektu Blood of Kingu. Očakávajte absolútne nekompromisnú jazdu s večnými blastbeatmi, chladivo-temnými riffmi, vokálmi akoby zo samotných hlbín starovekých hrobiek a atmosféru vhodnú presne na tajomné staroveké civilizácie. Ani na sekundu vám tento album nedovolí si oddýchnuť od večného masakru a aj keď vyjde na povrch nejaká tá tichšia pasáž, budete si len želať, aby ste sa čo najskôr vrátili naspäť, pretože vás privítajú ambientné momenty, ktoré poukazujú tú pravú tvár temnoty starovekých civilizácii. Tento album našťastie nie je len iba o efekte, je tu aj veľké množstvo riffov, ktoré vás chytia a nepustia dlho potom, čo si album vypočujete. Možno je tento album jednotvárny, ale pri takto skvele zvládnutej temnote to absolútne neprekáža. Nový Blood of Kingu je zatiaľ jeden z mojich top black metalových albumov roka, takže milovníci blacku, viete čo máte robiť.
Melódia: 4/10
Tvrdosť: 9,5/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 6,5/10
Hodnotenie: 9/10



Sólstafir – Ótta



Žáner: Post-Rock/Metal
Pôvod: Reykjavík, Island
Label: Season of Mist
Chladiví Islandskí Sólstafir sa vracajú so svojim piatym albumom, ktorý poteší každého, ktorý si doprajú pokojnejšiu, atmosférickejšiu a zmyselnú stránku tvrdého žánru. Kapela bola vždy známa vďaka svojej melancholickej a menej konvenčnej hudbe a v tejto nahrávke to len potvrdzujú. Veľmi atmosférické riffy, keyboardové a klavírne seanse, vokály, ktoré perfektne harmonizujú s hudbou a množstvo nádherných kompozícii. Tento album možno viac vyzneje ako čisto post-rockový album, ale kapela dokáže nahodiť pekne tvrdý riff, ktorý ešte viac napomôže celkovému zvuku. Rôzne ambientno-disharmonické orchestrálne prvky dávajú tomuto albumu silný nádych tak typický pre islandskú hudbu. U Sólstafir mi v minulosti trochu vadila až príliš veľká komornosť v ich tvorbe, ale tento problém našťastie odstránili. Tento album som si týmto veľmi obľúbil a verím, že aj mnohým z vás sa zapáči J.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 3,5/10
Komplexnosť: 8/10
Originalita: 8/10
Hodnotenie: 9,5/10


Fornicus – Storming Heaven



Žáner: Black/Death Metal
Pôvod: Glasgow, USA
Label: Negative Earth
Debutový album týchto američanov dáva vedieť, že ich názor na náboženstvo a cirkev je veľmi jednoznačný a to som nemusel čítať ani ústrižok z ich textov. K ich názorom kapela samozrejme hodila tú najvhodnejšiu hudbu: nekompromisný black s miernymi prvkami deathu, kde rýchlosť nehrá až takú veľkú úlohu, ale vie nakopať zadky každému, kto sa im postaví do cesty. Riffy sú jednoznačne na bránu, rovnako ako sóla, ktoré nahadzujú jeden atonálny zvuk za druhým a škrekľavé vokály by vedeli vystrašiť nejednu ovečku. Čo sa týka celkovej kvality albumu, tu musím byť úprimný a odvetiť, že nič špeciálne sa tu v skutočnosti nekoná. Skôr by som povedal, že aj menej pozorné ucho by vedelo rozoznať vplyvy, či dokonca kópie od niektorých oveľa úspešnejších skupín. Týmto ale kapela namiešala dosť efektívny kokteil hédonizmu a fandovia anti-náboženského metalu by na svoje určite prišli. Pre mňa je tento album efektívny, ale stokrát omieľaný.
Melódia: 3/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 6,5/10
Originalita: 3,5/10
Hodnotenie: 7/10




Albumy, ktoré som nemal možnosť si vypočuť:
Wolf - Devil Seed: Heavy Metal, Švédsko
Manigance - Volte-Face: Progressive Power Metal, Francúzsko
Bastard Sapling - Instinct Is Forever: Black Metal, USA
Monsterworks – Overhaul: Thrash/Death/Heavy Metal, Nový Zéland
Eden Weint Im Grab - Geysterstunde II: Gothic Metal, Nemecko
Creation's End – Metaphysical: Progressive Metal, USA
Nierty - Shadowstar Cenotaph: Black/Detah Metal, Veľká Británia

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára