pondelok 21. júla 2014

Metalový týždenník 2014

Týždeň 27: 1.76.7. a Týždeň: 28: 7.7- 13.7

Tak po dvojtýždňovej prestávke som späť s novým metalovým týždenníkom (pre tento raz dvojtýždenníkom). Dopredu sa ospravedlňujem s až výnimočne veľkým zoznamom albumov, ktoré som počas prvých dvoch júlových týždňov nemohol vypočuť, avšak oddych bol pre mňa veľmi potrebný a tak som sa rozhodol si vypočuť (podľa mňa) tie najdôležitejšie albumy z posledných dvoch týždňov. To ale neznamená, že albumy, ktoré som si počas tých dvoch týždňov nevypočul, budem totálne ignorovať a niekedy v budúcnosti sa k nim určite vrátim. Takže užite si nový metalový týždenník :).

Every Time I Die – From Parts Unknown



Žáner: Metalcore/Mathcore
Pôvod: Buffallo, USA
Label: Epitaph
Už siedmy album týchto šialených metalcoristov ide vo vlne rýchlej, šialenej ale aj zvláštne melodickej. Piesne sa ťažko dajú považovať za normálne, keďže väčšinou ide o veľmi chaotickú atmosféru, kde riffy, bicie aj vokály sa akoby zbláznili a dávali ľuďom jednoznačne najavo, že ich názor ich nezaujíma, proste vydávajú zo seba totálnu silu. Nemôžem povedať ani krivé slovo na muzikálnosť tejto kapely. Nehrajú dvakrát technické veci, ale na tom nezáleží, pretože ich duša tkvie v totálnej rozbitosti konvencií. Našťastie celý album nie je len nekontrolovateľným chaosom, je tu totiž veľké množstvo veľmi kvalitných hardcorovejších sekvencií, ktoré dokážu rozpohybovať celé telo. Tento album je dosť krátky, má len o niečo vyše 30 minút a samotné piesne málokedy prekročia 3 minútovú hranicu, ale to sa pri takej intenzívnej nahrávke nedá ani nič iné čakať. Predsa by som len privítal ešte o páru piesní naviac. Tento album odporúčam všetkým, ktorí veľmi radi holdujú šialenej hudbe a v ňom vida to najväčšie umenie, pretože tento album je toho skvelým príkladom.
Melódia: 5/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 8/10
Originalita: 7,5/10
Hodnotenie: 8,5/10


Corrosion of Conformity – IX



Žáner: Crossover/Sludge/Southern Metal
Pôvod: Raleigh, USA
Label: Candlelight
Legendárni C.O.C. sa vracajú späť so svojim unikátnym štýlom, ktorý si udržiavajú už neuveriteľných tridsať rokov sa vracajú so svojim ďalším albumom (a ak viete čítať, tak už dávno viete, ktorý v poradí to je). Ich husté riffy, ktoré zvukovo sa ani nesnažia znieť moderne, vokály, ktoré pripomínajú riadne zadymené miestnosti a drobnučké thrashové prvky sú ako vždy u C.O.C. Prioritou a pustiť si ich rozhodne nedajú. Pochybujem avšak, že tento album dokáže pritiahnuť nových fanúšikov, keďže ich štýl je nielenže nemenný, ono ostal nezmenený ani oproti ich predchádzajúcich počinov (teda samozrejme nepočítam tých, ktorí sa dozvedajú o tejto kapele až teraz). Úprimne, málokedy som našiel naozaj koherentné postupy v piesňach toto avšak pomáha tej zadymenej atmosfére, ktorá prebieha počas albumu. C.O.C. podľa mňa zďaleka nespravili ich najlepší album, ale určite sa za tento album členovia hanbiť nemusia.
Melódia: 7/10
Tvrdosť: 7/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 7,5/10
Hodnotenie: 7,5/10


Sonic Syndicate – Sonic Syndicate



Žáner: Alternative Metal/Metalcore
Pôvod: Falkenberg, Švédsko
Label: Nuclear Blast
Kapela Sonic Syndicate si počas svojej krátkej kariéry prešli mnohými zmenami, či to hudobnými, alebo personálnymi a osobne som mal pocit že to išlo sústavne dole vodou. Teraz už len ako štvorica a po štyroch rokoch sa vracajú so svojim rovnomenným album. No zvyčajne sa pri takomto názve naskytne otázka, či to naznačuje nejakú veľkú zmenu, návrat k forme, alebo či bude všetko po starom. Na jedno veľké šťastie môžem povedať, že kvalitatívne sa posunuli o riadny kus nahor, aj keď úprimne povedané, ich predchádzajúci album by asi ťažko podliezli, pretože bol naozaj taký zlý. Hudobnícky ale ostali skôr v metalcorových vodách s veľmi jednoduchými štruktúrami a melodickými refrénmi. Našťastie je tu ten závan škandinávskeho melodeathu, ktorý sa proste nedá okopírovať inými ľuďmi. Chytľavé riffy s elektronickými prvkami pôsobia pekne energicky. Vokály sú ale podľa mňa najhorším prvkom v albume. Dvojica, ktorá robila ich prvé albumy mali svoju osobitosť a silu, tu sa ale spevák snaží growlovať čo vôbec nie je jeho parketa a aj keď melodický spev je u neho oveľa lepší, stále nemá takú osobitosť aby ma naozaj vedeli osloviť. Sonic Syndicate si týmto albumom ale jednoznačne polepšili a budúcnosť tejto kapely naozaj nevyzerá tak čierne čo sa týka hudobnej kvality.
Melódia: 8/10
Tvrdosť: 7/10
Komplexnosť: 3/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 7,5/10


Wolves in the Throne Room – Celestite



Žáner: Ambient
Pôvod: Olympia, USA
Label: Artemisia
Wolves in the Throne Room je jedna z najrešprektovanejších a najinovatívnejších blackmetalových kapiel, ktoré pochádzajú z USA. Ich vysoko atmosférický black metal dokázala pritiahnuť nejedného fanúšika žánru a dokázala si vybudovať meno a rešpekt v celej komunite. Lenže kapela sa rozhodla o dosť zvláštny ťah, ktorý sa stal iným kapelám v minulosti a málokedy dosiahol čo i len štipku úspechu: vydať čisto ambientný inštrumentálny album. Na samotnom ambiente samozrejme nie je nič zlé, lenže blackmetalové kapely takmer nikdy nedokážu emulovať výbornú atmosférickosť ich pôvodného soundu, len s použitím klávesov a iných efektov. Takto to dopadlo aj pri Wolvesoch. Ich mohutný kaskádiansky zvuk sa premenil akoby na hudbu, ktorú počujete vo vesmírnych dokumentárnych filmoch a ich občasné gitarové pasáže sú akoby vysterilizovaní Sunn O))). Ťažko sa tu taktiež hľadá nejaká ústredná melódia, ktorá by držala piesne pokope a celé to znie síce ako veľký výlet po vesmíre, ale bez nejakého cieľa, či nejakého momentu, kde človek dokáže zbystrieť pozornosť. Pri novom albume sa tu naozaj nedá veľa povedať, keďže sa tu tak málo toho deje. A tak si myslím že Wolves s týmto albumom dosť výrazne prepadli.
Keďže tento album sa v žiadnom prípade nedá nazvať metalovým, nebudem ho hodnotiť.


Judas Priest – Redeemer of Souls



Žáner: Heavy Metal
Pôvod: Birminghan, Veľká Británia
Label: Sony
Legenda legiend sa vraica. Samotní bohovia metalu Judas Priest prichádzajú s novou várkou svojho najpravejšieho heavy metalu. Je to síce ich prvý album bez žijúcej legendy KK Downinga, ale jeho absenciu takmer vôbec necítiť, keďže všetky trademarkové zvuky Judasu sú tu. Robové nezameniteľné vokály, motorkárske riffy a skvelé zdvojené gitarové sóla. Čakať druhý Painkiller či British Steel sa ale nedá čakať, kapela má už svoj vek a je to aj dosť cítiť na albume. Ale to čo od Judas Priest milujeme je presne tu a kapela nemala žiadny dôvod robiť nejaké kompromisy či experimenty. Chlapci sa taktiež na jedno veľké šťastie nedali nahovoriť na nejaký ultra moderný zvuk, keďže tento album znie akoby bol vydaný nie tento týždeň ale pred niekoľkými desaťročiami a a vďaka tomu má aj tie správne gule. Očakávať ale ďalšie nesmrteľné hity sa na tomto albume ani nedá a mám pocit že tento album bol skôr vytvorený vďaka menu ako vďaka skvelým hudobným nápadom. Je to štandardný album od Judas Priest, ale pre mnoho ľudí je to viac než hocičo iné.
Melódia: 8/10
Tvrdosť: 4/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 6,5/10
Hodnotenie: 8/10


Goatwhore – Constricting Rage of the Merciles



Žáner: Black/Death/Thrash Metal
Pôvod: New Orleans, USA
Label: Metal Blade
Goatwhore so svojim šiestym albumom prinášajú neskutočný nával thrash/deathového nákladu totálne bez kompromisov. Riffy režú jak poriadne namastená píla, vokály idú priamo na vec bez nejakých blbostí a všetko čo na tomto albume zazneje má jasnú a drvivú správu. Pri piesňach si ani neuvedomíte ich dĺžku či spôsob ako jednotlivé nástroje hrajú, všetko je tu o ťah na bránu a bez nejakých „špaeciálnych efektov“. Každý song je proste naplnený tou najpriamočiarejšou silou, ktorú nie každý dokáže vzdorovať. Považovať ale tento album za niečo vysoko kvalitatívne vysoké by bolo dosť prehnané, keďže mnohé elementy ich hudby majú tendenciu opakovať sa a mnohokrát som sa zastihol že tá pieseň, ktorú počúvam, už skončila a že hraje iný song, som si ani nevšimol. Goatwhore má svoje skvelé momenty, ale má aj svoje hluhšie stránky, čo ale fanúšikom priamočiareho death/thrashu nemusí vôbec vadiť.
Melódia: 3,5/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 5/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 7,5/10


Suicide Silence – You Can't Stop Me



Žáner: Deathcore
Pôvod: Riverside, USA
Label: Nuclear Blast
Kvôli nečakaným a smutným okolnostiam sa tento album stal jeden z najočakávanejších albumov nielen v rámci Deathcoreového žánru, ale aj celého metalového sveta v tomto roku. Mitch Lucker je preč z tohto sveta a nahradil ho skvelý Eddie Hermida z All Shall Perish. Síce podobností medzi týmito spevákmi nikdy nebola veľká, myslím si že Eddie vzal túto úlohu extrémne zodpovedne a musím rovno povedať, že práve Eddie je jednoznačne tou najsilnejšou stránkou tohto albumu. To, čo vystrája v tomto albume sa zdá byť až neuveriteľné a to aj vďaka jeho oveľa prirodzenejšieho prejavu, akým mal Mitch počas svojho života. Čo sa týka hudby, je to stále ten Suicide Silence, ktorý mnohí nenávidia a iní zasa zbožňujú. Brutálny zvuk gitár, extrémne jednoduché a priame riff, silné groovy a atmosféra tesná ako detské topánky. Ale mám pocit že sa niečo zmenilo aj z hudobného hľadiska, piesne sa cítia bohatšie z hľadiska kompozícii, na druhej strane stále cítim tú monotónnosť, ktorá sprevádzala aj ich posledné albumy. Mám ale pocit, že Suicide Silence týmto albumom dokázala, že ani taká veľká strata, akou Mitch určite bol, naozaj nezastavila túto kapelu – práve naopak. Toto je jednoznačne ich najlepší album a deathcoristi si tento album proste musia vypočuť.
Melódia: 3/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 3,5/10
Originalita: 6,5/10
Hodnotenie: 7,5/10


Čad – Čertova Kovadlina



Žáner: Crust/Thrash Metal
Pôvod: Svätý Jur, Slovensko
Label: žiadny
Čad sa za posledných niekoľko posledných prebojovali na samotný vrchol slovenskej tvrdej muziky a ich štatút novým albumom mali len potvrdiť. Už len pri prvých minútach je nad slnko jasné, že to tak bude a dokonca sa dostávajú ešte vyššie. Ich crustovo/thrashový zvuk, ktorý bol vždy ich najväčšou, neprekonateľnou doménou dostal riadny upgrade rôznymi prekvapivými momentami a jednoznačne komplexnejšími štruktúrami. Samozrejme, tie priamočiare hymny sú tu stále, len najväčší progres vidím jednoznačne v tých dlhších kompozíciach, kde Pišta so svojou bandou prekvapia občasnou odbočkou do iných sfér. Veľmi vydarená produkcia taktiež veľmi napomáha celkovému vyznieniu tohto albumu. Negatíva tu by sa ťažko dali hľadať, však texty sú parádne, riffy riadne husté, všetko tu ide ako po masle. Perfektný album to ale taktiež nie je, totiž niektoré piesne oproti iným znejú niekedy až priemerne a zatiaľ čo som sa spamätával z nejakej fakt vydarenej pasáže, tak som si veľakrát ani nevšimol ďalšiu pasáž, ktorá nebola až tak prepracovaná. Čad ale napriek tomu potvrdzuje svoje postavenie medzi slovenskej metalovej elite a ostatní by museli riadne makať, aby ich nejak ohrozili.
Melódia: 4/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 7,5/10
Hodnotenie: 9/10




Albumy, ktoré som nemal možnosť si vypočuť:
Demonic Resurrection - The Demon King
Darkest Horizon - The Grand Continuum
Grave Digger - Return Of The Reaper
Petrychor - Makrokosmos
Distorted Harmony - Chain Reaction
Wolvhammer - Clawing Into Black Sun
Ceremonial Castings - Cthulhu
Bongripper - Miserable
Risen To Reclaim - Paradox
Origin - Omnipresent...
Steel Prophet - Omniscient ..
Vyrion - Geo
Bolesno Grinje - Chronicles From The Tomb
Tyrant Of Death - Ascendancy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára