streda 19. februára 2014

Metalový týždenník 2014

Týždeň 7: 10.2 – 16.2

Sunn O))) / Ulver – Terrestrials



Žáner: Ambient/Electronica/Drone
Pôvod: Los Angeles, USA/Paríž, Francúzsko/Oslo, Nórsko
Label: Southern Lord
Kolaborácia asi dvoch najexcentrickejších kapiel: drone doomoví králi Sunn O))) a bývalá blackmetalová legenda - teraz úplne avant-gardná horda Ulver. No ako to môže znieť? Úprimne nemal som ani šajny s čím vyjdú tieto dve veličiny a čakal som hocičo. Aj tak som zostal prekvapený. Prekvapený najprv z nečakanej krátkosti tohto albumu (3 songy v dobe 35 minút) a nakoniec ich hudbou samotnou. Pritom obidve kapely minimálne odbočovali od ich bežného materiálu. Extrémne pomalé tóny typické pre Sunn O))) spojený s elektronickým ambientom, ktorá je súčasťou repertoáru Ulver. Bicie v tomto albume budete hľadať márne, vokály sa objavia až na samotnom konci albumu, gitary ledva existujú, a prevládajú hlavne netradičné nástroje, ktoré spolu vytvárajú harmóniu pokoja ale aj mrazivého chladu. Ak nie ste fanúšikmi, alebo vôbec oboznámení s ani jednou z týchto kapiel, tento album vás najväčšou pravdepodobnosťou nechytí, alebo vás bude nudiť. Preto by som odporúčal byť v istom psychickom rozpoložení na to aby ste dokázali stráviť tento album. Ak ste fanúšikom aspoň jednej z týchto kapiel, musím povedať, že sa aj vy musíte na to riadne pripraviť. Môže vás to upokojiť, ale aj znepokojiť, záleží na tom, ako to budete vnímať.
Keďže tento album nemôžem tým pádom nazvať metalovým, nebudem ho hodnotiť.


Amoral – Fallen Leaves & Dead Sparrows



Žáner: Progressive Metal
Pôvod: Helsinki, Fínsko
Label: Imperial Cassette
Amoral prešli počas svojej kariéry cez extrémne hudobné zmeny, od tech-death metalu až po komerčný power metal po príchode „superstáristu“ Ariho Koivunena. S novým albumom sa zvuk kapely opäť zmenil, tentokrát na progresívnejší zvuk s dlhšími kompozíciami. Tento album síce neponúka nejaké veľké hudobné ekvilibristiky, ale kompozície v tomto albume sú veľmi osviežujúce a typicky Fínsky melancholické. Ari Koivunen sa tentoraz nerobí ako veľká hviezda a počuť ho nebudete až tak často, ale stále jeho vokály sú kvalitné a melodické. Niekedy prekvapí nejakým tým screamom, ale prím hrajú hlavne ostatní členovia. Dlhé, ale veľmi uchvácajúce sóla prinášajú pocit epického príbehu povedané v jazyku gitár. Rytmicky je tento album väčšinou v strednom tempe, niekedy sú tu aj pomalé balady, ale do celkovej kvality práveže pomáhajú. Tento album ma v rámci kapely veľmi milo prekvapil a je vidno, že kapela nechce stáť na jednom mieste a chce sa vyvíjať ďalej.
Hodnotenie: 8,5/10


Benighted – Carnivore Sublime



Žáner: Brutal Death Metal
Pôvod: Saint-Etienne, Francúzsko
Label: Season of Mist
Siedmy album týchto Francúzov je brutálny nával, plná blast-beatov, rýchlych riffov a brutálnych vokálov. Takto by sa dala opísať veľká kopa albumov, ale čo odlišuje Benighted je to, že všetky tieto elementy zvláda naozaj veľmi dobre. Riffy sú rýchle, ale raz za čas sa objaví pomalšia pasáž s riadnymi groovovými riffmi, pri ktorých sa proste nedá nepokyvkávať hlavou. Najväčším plusom sú ale vokály. Tak rozmanité a vo všetkých ohľadoch brutálne vokály som nepočul strašne dlhú dobu nepočul. Od hrubých murmurov, cez pigsquealy, hardcorové vokály až po škreky, všetko vokalista zvláda ľavou zadnou, až sa mi nechce veriť že to je jeden vokalista. Sú tam aj dvaja vokalisti-hostia, medzi ktorými je aj neslávne známy Niklas Kvarforth zo švédskych Shining, ktorý taktiež ako jediný nahodí aj čisté vokály, takže je ľahké povedať, že vokály sú jednoznačne najsilnejšia stánka tohto albumu. Samozrejme aj ostatné veci sú kvalitné, takže tento album určite odporúčam pre všetkých deatherov.
Hodnotenie: 8,5/10



Appearance of Nothing – A New Beginning




Žáner: Progressive Metal
Pôvod: Basel, Švajčiarsko
Label: Power Prog
Tretí album progresivistov Appearance of Nothing ponúka presne to, čo sa očakáva od tohto žánru. Melodické a niekedy growlové vokály, impresívna hra na gitare, klávesoch, base a bicích. Dlhé a dobrodružné kompozície sú zaujímavé a určite nie sú len na jedno vypočutie, riffy a sóla sú na kvalitnej úrovni, klávesy väčšinou sú v pozadí, ale niekedy prekvapia zaujímavým zvukom alebo efektom. Všetko to znie v pohode, ale mi tam chýba podstatná vec – duša. Piesne sú síce dobre skomponované a sú dosť rozličné, len všetko to znie profesorsky a neživo. Album má solídnu atmosféru, ale nemôžem sa zbaviť pocitu, že ľudia z kapely nerobili tento album zo zábavy ale skôr z osohu. Je to dobrý album, len proste chýba tam duša.
Hodnotenie: 7/10



Cynic – Kindly Bent to Free Us



Žáner: Progressive Rock/Metal
Pôvod: Miami, USA
Label: Season of Mist

Legendárni Cynic sú späť s novým albumom a je jasné že sa zase zmenili. Paul Mavidal síce stále používa ten svoj vokóder a hraje komplikované ale napriek tomu melodické riffy, Sean Reinert stále používa ten svoj jazzový štýl bubnovania a Sean Malone so svojou basou a chapman stickom robí riadne ekvilibristiky. Ale hneď prvá zmena leží v tom, že štvrtého člena už nemajú a druhá a oveľa dôležitejšia zmena, všetky tvrdé prvky vo svojej hudbe úplne zatratili. Samozrejme gitara znie hlasno a hádže riadny distoršn, ale to je asi všetko čo tento album má spoločné s tvrdosťou. Progresívne kompozície hrajú prím v tomto albume a až prekvapujúco ukľudňujú. Len pravda je taká, že už to nie je to čo bývalo. Cynic s prvými dvoma albumami prekvapili celý svet, teraz spravili album, ktorý je síce hudobnícky kvalitný, ale je až nečakane sterilný. Piesne sa mi akoby zliepali dokopy a okrem niektorých výborných momentov mi tento album nedal toho veľa. Viem že ľudia budú mať aj tak tento album radi, ale od Cynic by sa malo čakať niečo kvalitnejšie.
Hodnotenie: 7/10


Woods of Desolation – As the Stars



Žáner: Atmospheric Black Metal/Blackgaze
Pôvod: Wollongong, Austrália
Label: Northern Silence
Blackgaze je zaujímavý žáner – je to vlastne takmer nepredstaviteľné stretnutie dvoch úplne kontrastných žánrov: black metalu a shoegaze. Chladivé riffy blackmetalu v spojení až s ohrejucími melódiami shoegazu vytvárajú unikátnu atmosféru. Woods of Desolation by sa už mohli (alebo mohol, keďže v kapele je len jediný oficiálny člen) pasovať ako veteráni tohto mladého žánru a prichádzajú s tretím plným albumom. A ako som už spomínal, riffy sú chladivé ale aj zároveň hrejú svojou silnou melodickosťou, ale na rozdiel od niektorých svojich žánrových súputníkov (*ehmAlcestehm*), black metal v tomto albume hraje prím a teda sa pridávajú škriekajúce a až depresívne vokály, tiché pasáže sa stávajú len zriedka a album celkovo pôsobí predsa len chladnejšie ako ostatné blackgazeové albumy. V žánri je to asi najpriamejší album, aký som v tomto žánri mal možnosť vypočuť. Tento album berie to najlepšie v žánri a dáva to do čo najkompaktnejšej podoby. Mám ale dve výhrady voči tomuto albumu. Prvý je ten, že bicie niekedy bolo málo počuť, čo ma inak dosť rušilo a druhý problém je v tom, že tento album je až príliš krátky: 34 minút je možno dosť pre grindcorový album, ale tu som po vypočutí chcel proste viac. Woods of Desolation ale napriek tomu ukazujú veľmi vysokú kvalitu a tento album sa mi náramne páčil :).
Hodnotenie: 9/10


Cripple Bastards – Nero in Metastasi



Žáner: Grindcore/Crust
Pôvod: Asti, Taliansko
Label: Relapse
Talianska grindová legenda sa vracia s porciou 18 trackov úplne zbesnelého návalu. Jeden šialený útok strieda druhý, kapela nikdy nedá oddýchnuť a proste ide a ide. Od crustových návalových riffov, cez grindové blastbeatovacie pasáže až po veľmi rôznorodé vokály tento album sľubuje riadnu kvalitu. Lenže musím rovno povedať, že nič výnimočného som tu ale nepočul. Samozrejme sú tu isté odbočky od štandardu, napríklad pasáže veľkého chaosu bez žiadnej jasnej rytmiky a samozrejme 9 minútový záverečný kúsok, ktorá sa väčšinou vezie v pomalšom tempe, len v tomto albume ma osobne nič neprekvapuje. Tento album je solídny, ale nič výnimočné v ňom nehľadajte.
Hodnotenie: 7/10


I Killed the Prom Queen – Beloved



Žáner: Metalcore
Pôvod: Adelaide, Austrália
Label: Epitaph
Tak a je tu ďalší metalcore. Ak sa mám priznať, bol som pripravený na ďalší podpriemerný album. Tento krát ale už konečne môžem povedať že ma kapela I Killed the Prom Queen dosť milo prekvapila. Skvelá atmosféra, zaujímavé pasáže, skvelé vokály a hlavne to, že každá pieseň dokáže ponúknuť niečo zaujímavé. Na chvíľku som si aj myslel že to bude podobné ako pri poslednom albume od Bring Me the Horizon, keď inak otrasná kapela sa vyšvihla až prekvapujúco vysoko. Ale pri vypočutí tohto albumu sa vo mne postupne menili pocity od eufórie až po len taký mierny úsmev. Ono to neznamená, že piesne postupne pri vypočutí albumu strácajú na kvalite, práveže to je tým že tá kvalita je vlastne rovnaká, čo je spôsobené tým, že každá pieseň sa berie úplne rovnakým smerom cez rovnaký postup. I Killed the Prom Queen aj tak podľa mňa urobili ich jednoznačne najlepší album a určite by som to odporúčal fanúšikom.
Hodnotenie: 7,5/10


Dead by April – Let the World Know



Žáner: Melodic Metalcore
Pôvod: Gothenburg, Švédsko
Label: Spinefarm
No ale na druhej strane tento album sa mi zhnusil už od prvých sekúnd. Jednotónové riffy, prehnané množstvo elektronických prvkov, bubeník sa akoby zasekol v jednom rytme a hlavne vokály. Je jedna vec ak spievate hlasom, ako keby ste nikdy nemali pubertu, ale skrývať tie tóny za autotuneom... sorry, ale toto je vrchol nevkusu. Raz za čas sa strihne dajaký scream, ale nič to nezachráni. Tento album som prestal počúvať po štvrtom songu, potom som si v krátkosti pustil tie ďalšie a mi bolo jasné, že kapela sa zabývala komponovaním piesní pre tento album asi jeden deň, aj to možno preháňam. Celé, celé zle :P. Dávam pol boda navyše, lebo mám pocit že určite vyjde v budúcnosti ešte niečo horšie.
Hodnotenie: 1,5/10




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára