piatok 28. novembra 2014

Metalový týždenník 2014
Týždeň 47: 17.11 – 23.11.

Thanatos – Global Putrification


Žáner: Death/Thrash Metal
Pôvod: Rotterdam, Holandsko
Label: Century Media
Holanďania Thanatos majú za sebou už tridsaťročnú existenciu plnú nekompromisnej hudby a zo svojim šiestym album prichádzajú to len potvrdzujú. Riffy sú extrémne priamočiaré, miešajú sa tu prvky klasického thrashu, deathovej brutality a občasnej melodiky, ktorá obohatí celý zvuk, rovnako ako sóla, ktoré vedia byť chaotické, ale aj melodické. Veľa brutality tu ale zase nečakajte, keďže tu máte všetko, čo v tých najklasickejších časoch oboch žánrov môžete očakávať. Nečakajte veľa blastbeatov, aj keď mnohokrát sa kapela dokáže dostať do celkom vysokej rýchlosti, ale môžete rátať s tým, že surovosť tohto albumu je priam ohromujúca. Nie je ani ťažké sa dostať so rovnakej dĺžky, keďže kapela ponúka hotový arzenál chytľavých riffov a šialených vokálov. Tento album je priam stelesnená oldskúlovosť, ale moderná produkcia mi k tomu až tak dobre nesedela. Samozrejme nečakajte tu taktiež nič nové, starým psom novým kúskom proste nenaučíš. Fanúšikovia extrémneho metalu 80tych rokov si na tento album určite zgustnú a ani ostatným ľuďom tento album nemusí vadiť.
Melódia: 4/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 5/10
Originalita: 4/10
Hodnotenie: 7,5/10


In This Moment – The Black Widow


Žáner: Electronic/Alternative Metal
Pôvod: North Hollywood, USA
Label: Atlantic
Kapela In This Moment sa od svojho počiatku stretávala so zmiešanými reakciami. Čo je ale jasné je to, že ich fanúšikovia (a že ich je veľa, tak o tom nie je pochýb) milovali ich metalcorovú tvorbu, ale určite milovali viac prítomnosť frontmanky Marie Brinks a jej talent za mikrofónom a aj „talent“ v trochu inej oblasti. V posledných rokoch ale poriadne pomenili ich štýl a tá zmena sa presunula aj na ich nový album. Metalcore išiel bokom a prednosť dostali elektronické prvky zmiešané s tvrdými, ale primitívnymi riffmi a elementmi súčasnej populárnej hudby (ak sa to, čo teraz letí, dá hudbou vôbec nazvať :P). Extrémne podliezavo chytľavé piesne sa bez pochýb dostanú každému pod lebku a nebudú sa chcieť dostať von. Viete, vôbec nie je ťažké spraviť takéto veci, je to jednoduchá formula a čím podliezavejšie tie piesne sú, tak tým väčší úspech je zaručený (čo sa už v istých rebríčkoch ukázalo). Ale čo Maria, bezpochyby najdôležitejšia persóna kapely? Tak jej hlas má svoje špecifiká a to aj ukazuje aj v tomto albume (však jak inak), ale jej screamy sa znížili na takmer absolútne minimum a dokonca ani jej zmysel pre melodiku nie je dosť ukázaná, keďže veľakrát Maria veľakrát svoje texty „prekecá“. In This Moment sa ukázala s novým albumom ako kapela, ktorá sa totálne premenila smerom k dnešným trendom a podľahla všetkým aspektom momentálnej popovej scény, aj keď zanechala tú svoju tvrdosť. V tomto prípade ani nevidím na tomto albume nič, čo by ma dokázalo zaujať a okrem páru výnimiek dokonca nič, čo by som považoval za pozitívne.
Melódia: 7,5/10
Tvrdosť: 6,5/10
Komplexnosť: 4/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 3,5/10

Bloodbath – Grand Morbid Funeral


Žáner: Death Metal
Pôvod: Štokholm, Švédsko
Label: Peaceville
All-starovská deathmetalová formácia Bloodbath prišla s celkom prekvapujúcim výberom na poste vokalistu v podobe Nicka Holmesa z Paradise Lost. Prekvapujúce to bolo hlavne z toho pohľadu, že Nick nepoužil growly v nahrávkach už dobrých dvadsať rokov, takže nikto netušil, či niečo také významné, ako novú nahrávku legendárnych Bloodbath vôbec zvládne. Ale najprv poporiadku o hudbe. Bloodbath už od prvých sekúnd to dávajú natrieť každému, kto sa im postaví do cesty vďaka absolútne nekompromisnému oldskúlovemu švédskemu deathovému zvuku. Riffy sú nenormálne zlovestné a zdrvujúce, každá „melódia“ je nasiaknutá okultnou silou a sóla priam zvracajú brutalitu. Jedná sa o švédsky death metal oldskúlového typu, takže veľké technické rošády ani komplikované momenty nečakajte, proste len desivú smrť v hudobnej podobe. Tým sa konečne dostávam k Nickovi, ktorý vydáva jeden z najdesivejších vokálnych výstupov, ktoré som mal možnosť počuť. Jeho vokály sú naplnené jedom a nevraživosťou a napriek tomu je mu rozumieť každé jedno slovo. Dokonca si myslím, že jeho vokály sú oveľa lepšie ako u predchádzajúcich vokalistoch (a to sa preboha bavíme o Mikaelovi Åkerfeldtovi z Opeth a Peterovi Tätgrenovi z Hypocrisy). Bloodbath vytvorili album, ktorý sa bez problémov dokáže kvalitatívne vyrovnať tým najklasickejším a najvplyvnejším albumom v žánri a bez problémov sa tým stala jeden z vrcholov death metalového žánru a to nielen tohto roka.
Melódia: 3,5/10
Tvrdosť: 9,5/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 9,5/10

These Are They – At the Feast of Seven Funerals


Žáner: Death Metal
Pôvod: Chicago, USA
Label: Unruly
Kapela s dosť zvláštnym názvom These Are They prichádza so svojim tretím albumom klasického death metalu. Kapela od začiatku nahrávky dáva najavo, že to bude vhodné hlavne pre milovníkov pekne oldskúlového zvuku, kde hlavnú úlohu robia hlavne riffy, ktoré dokážu chytiť poslucháča, kde nie je až príliš veľa brutality, kde sa ukáže sem tam nejaká melodika a hlavne, kde je to temné a tvrdé bez nejakých odbočení. Kapela je jasne zohratá a dáva to najavo nejedným chytľavým riffom, growly majú svoju potrebnú silu, ale nesnažia o nejaké brutálne útoky. Rýchlosť tiež nie je veľmi dôležitou vlastnosťou tejto nahrávky, čím kapela dáva najavo niektorými pomalšími momentmi a len máloktorými zrýchlenými momentmi. Album sa väčšinou odohráva v strednom headbangovateľnom tempe, kde sa oldskúlovosť nahrávky ukazuje najlepšie. Nie je tu ale nič, čím by sa ale tento album dokázal odlíšiť od obrovského množstva ďalších nahrávok, takže je celkom bezpečné odvetiť, že nový album kapely These Are They ponúka veľmi solídny a chytľavý death pre milovníkov, ktorý si určite svojich skalných získa.
Melódia: 4/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 5,5/10
Originalita: 5/10
Hodnotenie: 7,5/10

Cadaveria – Silence


Žáner: Black/Gothic Metal
Pôvod: Biella, Taliansko
Label: Scarlet
Piaty album tejto talianskej formácie na čele so šarmantnou vokalistkou rovnakého mena prináša dávku horor metalu, ako kapela sa rada sama nazýva. Tento názov žánru môže z hudobného hľadiska znamenať čokoľvek a kapela tento fakt z istého hľadiska využíva na vytvorenie dosť rozličnej hudby, celkovo je to hybrid gothic metalu s blackovými elementmi a trochu jednoduchšími kompozíciami. Samotné gitary majú dostatok tvrdosti, riffy sú celkom účinné, aj keď celkom jednoduché a melódie, ktoré sa tu objavia dosť zriedkavo pôsobia správnym gothickým dojmom. Hlavnou postavou nahrávkou je ale jednoznačne frontmanka, ktorá strieda svojský bosorácky growl s učarujúcimi melodickými vokálmi. Sú tu ale elementy, ako trochu slabšia produkcia a kolísanie hudobnej kvality, ktoré z tohto albumu nerobia práve najkvalitnejšiu nahrávku, ale je to určite zaujímavá jazda, ktorá môže zaujať nejedného poslucháča.
Melódia: 6,5/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 7/10
Hodnotenie: 7/10

Gurd – Fake


Žáner: Thrash/Groove Metal
Pôvod: Bern, Švajčiarsko
Label: NoiseArt
Kapela Gurd má za sebou dvadsaťročnú históriu a prichádzajú so svojim už jedenástym albumom. Kapela veľmi chytľavý Groove metal s prvkami thrashu. Ako sa dá čakať, riffy sú tu jednoznačne na rozpohybovanie ľudí, takže určite nečakajte nejaký veľký hudobný zážitok. Kapela sa zdá, že našla niekoľko rôznych spôsobov, ako spraviť chytľavé, ale tvrdé piesne a výsledok ukazujú na novom albume. Z celkového hľadiska to nemusí byť zlé, ak kapela dokáže byť dostatočne živá a vitálna s novým materiálom, čo Gurd rozhodne je. Problém ale nastáva, keď už aj tak jednoduché riffy sa musia veľakrát recyklovať, len aby ten efekt ostal, čo je taktiež prípad tejto kapely. Okrem niekoľkých výnimiek je tento album o tom istom, teda o groove, chytľavými riffmi a hlavne refrénmi, ktoré pri takmer každej jednej piesni pozostávajú z opakovania názvu piesne plus nejakou vetou popri medzerách. Týmto sa tento album stáva veľmi ľahko predvídateľný a nie až tak kvalitný z celkového hľadiska.
Melódia: 5/10
Tvrdosť: 7/10
Komplexnosť: 5,5/10
Originalita: 5/10
Hodnotenie: 6/10

Ewigheim – 24/7


Žáner: Gothic Metal
Pôvod: Tambach, Nemecko
Label: Massacre
Nemecká gothic metalová kapela Ewigheim vo svojom piatom albume prináša typicky nemeckú jazdu cez jednoduché, ale atmosférické piesne. Ako sa dá očakávať od podobných kapiel, hlavnú úlohu tu hlavne robia vokály a keyboardové melódie, niekedy symfonické, niektoré elektronické. Gitary sú takmer vždy v pozadí, ukazujú len niektoré začiatočnícke postupy a len raz za čas sa objaví nejaké to sólo. Melódie sú v tomto albume sú hlavne o tom, aby boli čo najrýchlejšie zapamätané a aby sa dosiahla čo najlepšia chytľavosť. Čo sa týka vokálov, tak to som ostal najprv v prekvapení a musel som si prezrieť, či náhodou Till Lindemann nemá náhodou druhú kapelu. Nie je tomu tak, takže máme tu takmer dokonalého vokálneho dvojníka frontmana Rammstein, len o trochu menej výrazný. Okrem tejto kuriozity som ale nenašiel takmer nič, čo by dokázala ma zaujať, ale čo sa týka žánru, jedna sa o celkom solídny a rôznorodý materiál s niektorými naozaj slušnými momentmi v rámci žánru.
Melódia: 8/10
Tvrdosť: 4/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 3,5/10
Hodnotenie: 6/10

Cripper – Hyëna


Žáner: Death/Thrash Metal
Pôvod: Hannover, Nemecko
Label: Metal Blade
Piaty album nemeckých Cripper prináša vzrušujúcu death/thrashovú jazdu. Kapela má jasný thrashový základ, ktorý je pridaný s istým punkovým fílingom a hlavne deathovou tvrdosťou v niektorých momentoch. U hráčov je jasné, že svoje technické znalosti majú dobre zmáknuté a je jasné že kapela si dala dosť záležať na konečnej podoby každej skladby, čomu zavďačili aj veľmi dobrému zvuku produkcie. V kapele je ženská vokalistka, ale pomaly si to ani nevšimnete vďaka veľmi kvalitnému surovému growlu, ktorá ona vydáva zo svojich pľúc. Trochu mi pripomína Sabinu z Holy Moses, ale podobnosť s touto kapelou nie je ojedinelá. Celkovo, celý zvuk kapely pripomína klasický veľmi agresívny nemecký thrash a táto kapela by sa bez problémov vmestila medzi tieto kapely, keby bola o dvadsať rokov staršia. Celkovo tento album je poriadne solídny nemecký thrash, ktorý fanúšikom bude určite voniať.
Melódia: 5,5/10
Tvrdosť: 8/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 8/10

Varathron – Untrodden Corridors of Hades


Žáner: Melodic Black Metal
Pôvod: Ioannina, Grécko
Label: Agonia
Kapela Varathron je mnohokrát považovaná za priekopníka gréckeho black metalu spolu s Rotting Christ a Septicflesh, ale kapele sa nedostalo toľko slávy, ako ich kolegom. Prichádzajú teda so svojim piatym albumom, ktorý by mal ukázať, že aj oni majú svojou epickosťou a schopnosťou vytvárať veľmi podmanivé skladby sa vyrovnať svojim veľkým krajanom. Temné riffy, ktoré buď pomalým, alebo rýchlym tempom vytvárajú zlovestnú atmosféru, ktorú dopĺňajú rozjímavé melódie. Bicie sú veľmi presné a priam militárne nad ktorými sa nesú dramatické blackové vokály a občasné tajomné rečnenia, ktoré sú svojim tónom až depresívne. Nanešťastie produkcia nie je príliš nápomocná kvôli svojej prílišnej čistote a chýbajúcej zrnitosti, ktorá ku black metalu proste patrí. Kapela taktiež ponúka materiál, ktorá už bola zaznená väčšími menami a kvôli tomu silno pochybujem, že kvôli tomuto albumu sa kapela vyšvihne do väčšieho povedomia. Taktiež trvá celkom dlhý čas, aby vás dostala do rovnakej frekvencie, takže určite to nie je album na jedno vypočutie. Mám ale pocit, že tento album je veľmi poctivý album, ktorý dokáže zaujať.
Melódia: 6/10
Tvrdosť: 8,5/10
Komplexnosť: 6/10
Originalita: 5,5/10
Hodnotenie: 7/10

The Duskfall – Where the Tree Stands Dead


Žáner: Melodic Death Metal
Pôvod: Luleå, Švédsko
Label: Apostasy
Kapela Duskfall je jedna z mnohých melodeathových kapiel pochádzajúcich zo švédska, ktorá sa dá považovať ako za nedocenených vďaka veľmi slušnému repertoáru. Pred šiestimi rokmi sa však rozpadli a až teraz sa rozhodli vrátiť s úplne novým line-upom, kde jediným pôvodným členom zostal gitarista Mikael Sandorf, ktorý taktiež hrá v Helltrain. S novým, pre kapelu piatym albumom sa samozrejme očakávali dosť výrazné zmeny. Podľa všetkého ale esencia melodeathu v kapele zostala a každý člen robí svoju prácu tak, ako sa to od nich očakáva. Problém ale ostal v pozícii, kde v každom žánri je zmena zrejmá najviac, u vokáloch. Neviem, ako by som úprimne popísal jeho hlas: najbližšie mi sedí porovnanie s Alexim Laihom (Children of Bodom), len občas skúsi aj melodickejší vokál a chlapík tú melódiu sa snaží vtesnať aj do jeho tvrdších vokáloch, len výsledkom sú falošné tóny a dosť nepríjemný zvuk vychádzajúci z reprákov. Po dlhšom počúvaní ale zisťujem, že to ani s hudbou nie je celkom ružové, keďže namiesto čistého gothenburgského melodeathu sa tu občas vyrojí nejaké to –core, ktoré k celkovej hudbe absolútne nesadne a pripomenie to skôr In Flames v tom najmainstreamovejšom kabáte, čo ak si viete predstaviť, pri kapele ako Duskfall vôbec nefunguje. Kapela Duskfall bola síce rešpektovanou melodeathovou kapelou, ale nový line-up s mysľou nie v hudobnej integrite, ale ku komformizmu a úspešným trendom ma presviedča, že niektoré kapely sa neoplatí oživiť.
Melódia: 7,5/10
Tvrdosť: 7/10
Komplexnosť: 5,5/10
Originalita: 4,5/10
Hodnotenie: 5,5/10

Divine Ascension – The Liberator



Žáner: Progressive Symphonic/Power Metal
Pôvod: Melbourne, Austrália
Label: Nightmare
Druhý album tejto austrálskej kapely vás prevedie cez dráhu symphonického druhu power metalu s progresívnymi elementami. Pridajte k tomu ženskú frontmanku a máte už ihneď predstavu ako tento album môže znieť. Nechcem byť krutý, ale väčšina kapiel s takýmto zložením stavajú na milionkrát zabehané postupy a ľuďom nezostáva nič iné, len ich porovnávať s kapelami ako Nightwish. V tomto prípade sa ale kapela Divine Ascension rozhodla zobrať tieto postupy a spraviť z toho niečo svoje. Samozrejme, keyboardy a orchestrálne prvky hrajú v hudbe prím a nič unikátne s ním dokopy nerobia, rovnako ako riffy, ktoré sú skôr ako na pozadie a dávajú prednosť bezpochyby kvalitným speváckym výkonom frontmanky, ale tejto kapele sa nejakým spôsobom podarilo dať hudbe potrebnú hĺbku a dravosť, ktoré dokonca v poslednom čase chýba aj veľkému Nightwishu. Hudobníci sa neboja odskočiť z bežných postupov a vytvoriť pasáž, ktorú nejedného milovníka progu potešia. Z celkového hľadiska ale aj tak chýba jednoznačná osobitosť a mal som problém si spomenúť na nejaký výnimočný moment z albumu. Napriek tomu si myslím, že Divine Ascension si určite zasluhuje pozornosť milovníkov žánru.
Melódia: 9/10
Tvrdosť: 5/10
Komplexnosť: 7/10
Originalita: 5/10
Hodnotenie: 8/10
 

Centinex – Redeeming Filth


Žáner: Death Metal
Pôvod: Avesta, Švédsko
Label: Agonia
Kapela Centinex je švédska oldskúlova parta s veľmi bohatou minulosťou, ktorá sa rozpadla pred ôsmymi rokmi a tento rok povstala z mŕtvych aby dala do sveta ich nový špinavý materiál. Aj u tejto kapele nastali výrazne zmeny v line-upe, vrátane vokalistu, ale na jedno veľké šťastie to nepohlo s ich zvukom tak, ako s Duskfall, ktorých som vyššie spomenul. Stále je to veľmi priamočiary death s masívne tvrdým zvukom, chytľavými riffmi a poriadnymi growlami. Centinex koketovali pri predchádzajúcich albumoch s prvkami melodeathu, ale toto je jednoznačne preč v novej nahrávke. Tento album je priam učebnicový príklad starého oldskúloveho škandinávskeho deathu s poriadne headbangovateľnými riffmi, s brutálne poctivými bicími a nezameniteľným growlom. Každý oldskúlový fanúšik môže slintať nad silou a útočnosťou, ktorá kapela s týmto albumom ponúka. Centinex je parta, ktorá si určite pospomínala na staré dobré časy s touto nahrávkou a urobila asi to najlepšie, čo mohla urobiť, pravý death bez kompromisov, ktorá zároveň dokáže svojou silou vyčnieť nad väčšinou ich podobnými.
Melódia: 3/10
Tvrdosť: 9/10
Komplexnosť: 5,5/10
Originalita: 6/10
Hodnotenie: 8,5/10

Primordial – Where Greater Men Have Fallen


Žáner: Celtic Black/Folk Metal
Pôvod: Dublin, Írsko
Label: Metal Blade
Primordial je jedna z kapiel, u ktorých nič iné ako materiál najvyššej kvality sa nedá čakať, tak samozrejme s novým albumom prišli aj veľké očakávania. Primordial samozrejme nesklamal, však na čo by mal? Ich unikátne spojenie epickosti vikingskej éry Bathory, keltského folku, mrazivosti blacku a celkovej doomovej atmosféry je niečo, s čím sa nestretávam každý deň, ale si želám, aby som sa stretával. Kapela presne takto pokračuje aj v novom albume, ale mám pocit, a to hlavne z hľadiska produkcie, že sa kapela rozhodla ísť viac oldskúlovým smerom. Týmto to spojenie s Bathory je viac zrejmá ako predtým, ale to neznamená, že Primordial by čo iba na chvíľku stratila svoju unikátnu identitu. A.A. Nemtheanga je podľa môjho skromného názoru jeden z najlepších vokalistov v rámci žánru a v tomto albume to ukazuje s úplnou suverenitou, podobne ako to spravil tento rok s Dread Sovereign a s originálnym debutom Twilight of the Gods spred roka. Atmosféra by sa, ako je to u Primordial vždy, dala krájať nožom, takže nie je žiadna pochyba o tom, že Primordial sa zásadne drží svojej podstaty a robí presne to, čo vie robiť najlepšie. Nemôžem ale tento album nazvať ako ich najlepším, ale v konkurencii takých klasík, ako To the Nameless Dead, alebo The Gathering Wilderness je to až nadľudská úloha. Preto nový album od Primordial určite odporúčam každému s citom pre epický folk, keďže nie je tu nič, čo by ich dokázalo sklamať.
Melódia: 7,5/10
Tvrdosť: 7,5/10
Komplexnosť: 7/10
Otiginalita: 8/10
Hodnotenie: 9/10


Albumy, ktoré som nemal možnosť si vypočuť:
Celtic Legacy - The Lie Of The Land: Heavy/Folk Metal, Írsko
Idol Of Fear - All Sights Affixed, Ablaze: Experimental Extreme Metal, Kanada
Kaledon - Antillius: The King Of The Light: Power Metal, Taliansko
Bloodbound – Stormborn: Heavy/Power Metal, Švédsko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára