nedeľa 19. januára 2014

Metalový týždenník 2014

Týždeň 3: 13.1-19.1
V treťom metalovom týždenníku máme deväť nových albumov medzi ktorými patria Alcest, Suicidal Angels, Chrome Division, aj Axel Rudi Pell.

Alcest – Shelter



Žáner: Post Metal/Shoegaze
Pôvod: Paríž, Francúzsko
Label: Prophecy
Francúzski náladotvorci Alcest sú späť s novým albumom, ktorý bol pre mňa osobne prvý veľmi očakávaný album tohto roka. Bol to pre mňa veľmi očakávaný album aj kvôli tomu, že kapela mala zmeniť mierne štýl hudby, všetky metalové elementy, ktoré zdobili ich predchádzajúcu kariéru mali ísť preč a teda mal ísť vpred shoegazovský element ich kapely. Po vypočutí tohto albumu môže potvrdiť že Alcest stále robia tú istú hudbu napriek zmiznutiu všetkých metalových elementov. Hudba je síce jednoduchšia ale stále je tam tá istá atmosféra, stále sú tam tie éterické melódie, zadumčivé vokály, proste stále je to nádherné. Jediný problém vidím v tom, že to už nie sú tí žánrotvorci, tí originálni Alcest, ale je to proste už len ďalšia shoegazeová kapela, ktorú by som si pomýlil s každou ďalšou shoegazeovou kapelou. Napriek tomu to môžem v kľude každému odporučiť, je to dobrý album.
Hodnotenie: 8/10


Ea – A Etilla



Žáner: Funeral Doom Metal
Pôvod: Rusko
Label: Solitude
V žánri ako Funeral Doom Metal je to proste tak: buď sa pri tom unudíte k smrti, alebo sa dostanete vďaka tomu do úplne iného stavu mysle, kde všetko je nádherné a zároveň aj tragické a dostanete sa vďaka tomu do toho nádherného stavu vlastnej katarzie. Pri ruskej kapele Ea sa mi našťastie stala tá druhá možnosť, ba čo viac, nenudili ma ani na sekundu. Tie nádherné a tragické riffy a postupy, ťahajúce melódie, mystické vokály v neznámom mŕtvom jazyku, ono to všetko vás schmatne a nepustí do poslednej noty. Napomáha tomu aj fakt, že celý album pozostáva iba z jednej, takmer 50 minútovej skladby a možno aj to, že členovia kapely sa schválne držia maximálnej anonymity, takže nie je možné vôbec sa zosobniť čo i len s jedným článkom kapely. Všetko čo zostáva je hudba, to neznámo a vaše predstavy o tom neznáme. Nehovorím, že vďaka tomuto albumu niečo v sebe nájdete, je to proste len výlet, taký ktorý začne a skončí, po ktorom budete pokračovať rovnaký ako predtým. Alebo žeby nie?
Hodnotenie: 9/10

Keďže tento album má iba jednu pieseň a osobne nechcem šíriť celé albumy z youtubu, tak na tento album video ukážka nebude.

Suicidal Angels – Divide and Conquer



Žáner: Thrash Metal
Pôvod: Atény, Grécko
Label: NoiseArt
Grécki thrasheri sú späť so svojim už piatym albumom. Každý, kto ich pozná už vie, že táto smečka hrá úplne bez kompromisov, natvrdo a priamo. Rýchle riffy, šialené sóla a proste úplná absencia melódii. Tento album pokračuje v tomto trende takmer bez zmeny. Možno jediná novinka oproti minulých albumov sú dlhšie kompozície, väčšinou síce v strednom tempe, ale bez nejakého obmäkčenia (výnimkou zostáva iba pieseň „Control the Twisted Mind“ kde na začiatku sa objaví aj orchester!). Inak fakt by som nemohol nič povedať že je niečo nové v tábore týchto Grékov, proste všetko po starom. Proste tvrdý thrash, nič viac nič menej.
Hodnotenie: 7/10


Iskald – Nedom og Nord



Žáner: Melodic Black Metal
Pôvod: Bodø, Nórsko
Label: Indie Recordings
 Iskald síce patrí medzi mladšie kapely v nórskej blackmetalovej scéne, ale na kvalite im to rozhodne neuberá a tento album je ich jasným dôkazom. Melodický a miestami až progresívny black metal pripomínajúci novšie albumy Enslaved alebo Borknagar, ale bez čistých vokálov, so silnou atmosférou a kompozíciami, na ktoré si treba trochu zvyknúť aby ste objavili všetky detaily a krásu tohto albumu. Táto kapela sa nehrá na ultra temných vymachlených muzikantov, je to tá inteligentnejšia odroda nórskeho blacku, ktorá vás dokáže inšpirovať. Tento album pozostáva z kompozícií, ktoré trvajú vždy dlhšie ako 7 minút, takže na tento album treba trochu viac sústredenia, ktoré ale vás odmení veľmi kvalitným hudobným zážitkom.
Hodnotenie: 8,5/10


Indian – From All Purity



Žáner: Sludge/Doom Metal
Pôvod: Chicago, USA
Label: Relapse
Čistá apokalypsa. Takto by sa kľudne dal zhrnúť nový album skupiny Indian. Hlučné gitary, pomalé ťahavé tempo, šialené vokály a úplná absencia melódií, to sú hlavné devízy tohto albumu. Hľadať čo i len náznak poľavenia sa z tejto apokalypsy budete márne hľadať a taktiež budete márne hľadať technickejšie pasáže, proste len pomalé ťahavé power-chordy alebo palm-mutingy a občasné škrípanie feedbacku. Napriek tomu všetkému album príliš nenudí, aj keď veľa variácii tam nenájdete, čo je i moja hlavná pripomienka k tomuto albumu. Piesne skončia veľakrát s rovnakým motívom ako začnú a veľa sa toho počas piesní tiež nezmení, čo je pri ich dĺžke trochu škoda. Napriek tomu si myslím, že je to dobrý album aj keď nie pre každého.
Hodnotenie: 7,5/10


Mustasch – Thank You for the Demon



Žáner: Heavy/Stoner Metal
Pôvod: Gothenburg, Švédsko
Label: Bengas Vinylklubb
Kapela Mustasch je tu s novým albumom a so zvukom moderného heavíku, ktorý sa podľa môjho názoru až príliš ťahá na mainstream. Jednoduché riffy, texty ľahko pochopiteľné, ba až banálne, vokálom okrem páru výnimiek chýba tvrdosť, dominancia stredného tempa ba až pomalých balád robí z tohto albumu úplný priemer. Ale sú tu aj svetlé stránky. V niektoré piesňach robia doprovod orchestrálne prvky, ktoré nikdy nerušia, práve naopak, dávajú šmrnc piesňam, a celkovo piesne nie sú v nijakých prípadoch otravné a niektoré riffy sú príjemne chytľavé. Myslím, že nemá zmysel hovoriť viac o tomto albume, je to priemer až ľahký nadpriemer, ale myslím si, že svojich fanúšikov si určite nájde.
 Hodnotenie: 6,5/10


Murmur – Murmur



Žáner: Avant-garde Black Metal
Pôvod: Chicago, USA
Label: Season of Mist
Úprimne, neviem či názov žánru Avant-garde Black Metal stačí je hodné na pomenovanie tohto albumu. Ono avantgardné to by sa aj dalo nazvať, ale black metalu sa v tomto albume neobjavuje dosť na to aby to bolo dostačujúce. Skôr by sa to dalo nazvať ako Avantgardný Prog/Jazz/Black/džemovací Metal :D. A je sakra dobrý ak mám byť úprimný. O štruktúrach piesní sa tu podľa mňa sa ani nedá rozprávať, keďže je v tomto albume úplne zbytočná, vokály sú tu minimálne a v tomto albume hrajú tak možno dajaké desiate husle, dôležitý je tu spôsob ako táto kapela dokázala vziať chaos a spraviť z toho chytľavú hudbu. Ak si myslíte že prídete na tento album po prvom vypočutí, ste na veľkom omyle. Tento album je zatiaľ najnekonvenčnejší album tohto roku čo som mal možnosť zrecenzovať, ale jednu vec vám môžem povedať rovno. Páči sa mi :D.
Hodnotenie: 8,5/10

Verte tomu či nie na youtube som nenašiel ani jeden song z tohto albumu. Ak niekedy v budúcnosti sa niečo objaví, tak to budem aktualizovať.

Chrome Division – Infernal Rock Eternal



Žáner: Heavy Metal/Rock’n’Roll
Pôvod: Oslo, Nórsko
Label: Nuclear Blast
Motorky, ženy, pivo a chľast. Shagrathov (Dimmu Borgir) hevíkový projekt je tu už so svojim štvrtým albumom a zostávajú verní svojej reputácie. Piesne určené presne na tie posedenia v motorkárskych krčmách, alebo pri partii svojich kámošov metalistov, kde ešte nemáte náladu na spev (na to sú iné piesne, iné kapely a iná, pokročilejšia hodina J) a proste si to užívať. Nie sú to bohvieako náročné piesne, ale vadí to dakomu? Mne určite nie. No ale zasa tých gitarových melódii a kvalitných sól s kadejakými gitarovými efektami a riadne chlapských, ale skvele naspievaných vokáloch sa nabažíte riadne. Je to ten správny hybrid hevíku a rock’n’rollu pre pravých rockerov a harlejákov.
Hodnotenie: 7,5/10


Axel Rudi Pell – Into the Storm



Žáner: Power/Heavy Metal
Pôvod: Bochum, Nemecko
Label: Steamhammer
Pokračujem v klasickom ťažení. Axel Rudi Pell a jeho už šestnásta nahrávka taktiež nič nenecháva na náhodu a ide po jasných cestách. Až spevavé gitarové melódie Axela, hymnické piesne striedajúce sa so silnými baladami a ukončené epickou titulnou skladbou môžu byť lahôdkou pre každého uznávača tejto legendy. Chytľavé refrény, ktoré vás dokážu chytiť, rovnako ako riffy, ktoré sú až nečakane melodické. Piesne ako také nie sú príliš rýchle a ako som spomenul, menia sa piesne v relatívne strednom tempe s pomalými baladami, takže ako také skôr robia decentné pozadie ku skvelým vokálom a Axelovými sólami. Pre fanúšikov je to určite solídny album.
Hodnotenie: 7/10





O týždeň sa môžete tešiť na ďalšiu várku albumov J.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára