pondelok 6. januára 2014

Metalový týždenník 2014

Týždeň 1: 01.01-05.01


Vitajte v novom blogovom týždenníku zaoberajúcim sa novinkami vo svete metalu vo forme krátkych recenzii albumov, ktoré (oficiálne) vyšli v uplynulom týždni. Budem sa snažiť si vypočuť čo najviac albumov a ponúknuť vám vlastný názor na hudobné výkony, zvuk, atmosféru a celkovú kvalitu týchto albumov. Samozrejme, nebude možné si vypočuť úplne všetky albumy ktoré vyjdú, ale budem sa snažiť o vypočutie si čo najviac albumov ako len bude možné.
Aj keď rok 2014 je starý len niekoľko dní, množstvo kapiel už stihlo oficiálne vydať svoje novinky hneď v prvé dni tohto roku a niektoré z nich sa určite oplatí vypočuť.

Infinite Tales – Generation of the Last


Žáner: Melodic Death Metal
Pôvod: Kyjev, Ukrajina
Label: žiadny

Keď ľudia začnú rozprávať o Melodickom Death Metale, kapely z krajín východnej Európy málokomu dôjdu na um a ešte menej ľudí by o nich povedali že sú kvalitné. Takže môže prísť každému až šokujúce, keď príde jedna kapela z tohto kúta sveta a nielenže ponúkne počúvateľný materiál, ba až dokáže svojou kvalitou predčiť veľké množstvo škandinávskych kapiel, ktoré majú priam až patent vytvárania melodeathu vysokej kvality. Táto kapela je Kyjevská Infinite Tales, hrajúci melodeath moderného strihu, s dvomi spevákmi: growlerom a screamerom Zolikom a jemnou ale dostatočne sebavedomou Kiwi. U ani jedného speváka by ste ani netipovali že by to boli Ukrajinci a hlavne Kiwi má skvelé frázovanie a priam až nulový akcent. Hudobne sa kapela zbytočne neskrýva za klíšé žánru, aj keď všetko čo hrajú patrí stopercentne ku melodeathu. Kapela samotná síce neponúka takmer nič nové v rámci žánru, ale je to veľmi kvalitný album, ktorý fanúšikom môžem len a len doporučiť.

Hodnotenie: 8,5/10


Jaldaboath – The Further Adventures...



Žáner: Folk/Heavy Metal
Pôvod: East Sussex, Veľká Británia
Label: D.T.M.

And now for something completely different. Jaldaboath je jedna z tých kapiel, u ktorých sa treba pousmiať, len otázka nastáva, či to je z ich humorných textov, alebo či z ich príšernej hudby? No jedna vec je jasná, tie humorné texty sú tam, príbehy o stredovekých hostinách, čarodejniciach, škriatkoch, alebo o kráľoch, ktorí nejedia nič iné len fazule (...áno). Vokály sú viac hovorené ako spievané, takže dá sa im celkom ľahko rozumieť a anglický prízvuk k tomu pridáva na šarme, ale inak tie pridané divné hlasy, ktoré majú akože evokovať smiech, znejú skôr trápne a sa mi zdajú úplne zbytočné. Hudobne je to také nemastné neslané: heavíkové riffy pridané stredovekými melódiami na klávesoch ako celkovo znejú fajn, ale len fakt, že kapela sa ani zďaleka nesnažila prekryť úvod Enter Sandman v piesni „The Wailling Witch of Moulsecoomb“, alebo pieseň k seriálu A-team v piesni „The J-team“ (aha, jasné, chápem) ma normálne až vytočilo. Kapela je síce originálna tým, že primiešali heavy metal s melódiami anglického stredoveku a k tomu pridali celkom vtipné (ale zďaleka nie inteligentné) príbehy, ale pri kapele ako Jaldaboath si musím položiť otázku: treba nám vôbec takéto kapely?

Hodnotenie: 5/10



Mechina – Xenon


Žáner: Industrial/Symphonic Metal
Pôvod: Chicago, USA
Label: žiadny

Táto americká formácia na druhej strane ukazuje originalitu, ktorá aj skvelo znie. Husté djentové a blackmetalové riffy hodené ako korenie do guláša Industriálnej mašinérie trochu pripomínajúceho Fear Factory, podávaná pre orchester hrajúca vo vesmíre. Čo sa týka vokálov, striedajú sa deathové growly s jemne robotizovaným čistým hlasom, na ktorý asi bude treba trochu času na zvyknutie, čo ale len pridáva ku originálnej atmosfére tohto albumu. Besné blastbeatové pasáže sa striedajú s technickými alebo symfonickými pasážmi, niekedy ich všetky spoja dokopy; kapela na vás proste vyťahuje jeden trik za druhý a vy sa nestačíte diviť. Piesne na tomto albume síce nemajú žiadne štandardné postupy, ale v žiadnom prípade neznejú chaoticky, čo zase na druhej strane neznamená že je to album len na jedno vypočutie. Tento album je plný detailov, ktoré sa pre Vás objavia pri každom vypočutí. Môžem bez žiadnych problémov vyhlásiť, že týmto albumom tento rok začal naozaj parádne pre metal a tento album si nenechajte ujsť.

Hodnotenie: 9/10


Altar of Betelgeuze – Darkness Sustains the Silence


Žáner:  Doom/Death/Stoner Metal
Pôvod: Helsinki, Fínsko
Label: Memento Mori

Priznám sa, mal som možnosť počuť iba tri piesne z tohto albumu, takže hodnotenie pre tento album vynechám. Tento debutový album fínskych mladíkov vás vezme svojou ťažkopádnosťou a nechá vás až do konca. Striedanie deathových a melodickejších vokálov výborne sekundujú death/doomovým skladbám s až prekvapujúcim groovom. Odporúčam hlavne 17 minútovú titulnú skladbu, ktorá ukazuje všetky aspekty kapely, od ťažkotonážného doomu, cez dymiaci stoner, až po prekvapujúco rýchle pasáže. Táto zaujímavá smečka môže zaujať každého obľúbenca ťažkého stoneru a po tých troch skladbách, ktoré som si vypočul by som chcel určite počuť od nich viac.

Hodnotenie: žiadne

Legion of the Damned – Ravenous Plague


Žáner: Death/Thrash Metal
Pôvod: Geldrop, Holandsko
Label: Napalm

Pre niektorých úplne prvá očakávaná nahrávka tohto roka, Legion of the Damned sa vracajú so svojou šiestou nahrávkou (ak počítame aj albumy pod ich bývalým názvom Occult, tak to je už jedenásta). Týmto moja recenzia by mohla aj skončiť, pretože už každý ich fanúšik vie, ako znejú a že ich nová nahrávka bude na 110 percent taká, aká má byť. A majú pravdu, je to stále ten istý besný thrash bez čo i len chvíľky zmäknutia, Maurice bľačí svojím neopakovateľným bľakotom, riffy, ktoré vás nútia šalieť a obhadzovať rukami akoby na vás práve zaútočila horda molov a sóla hypnotické aké boli vždy (aj keď tento album je prvý pre ich nového gitaristu Twana van Geela). Osobne si každý jeden song z tohto albumu nedokážem predstaviť bez obrovského circle-pitu počas ich prípadného hrania naživo. Legion of the Damned sa nepotrebujú meniť, žiadna kopírka riffov a nápadov sa tu totiž nekoná a aj keby niečo začalo znieť podobne ako ich minulý materiál, verte tomu, budete až príliš silno headbangovať na to, aby vám to malo začať vadiť.

Hodnotenie: 7,5/10



Nasledujúci týždeň sa môžete tešiť na ďalšiu várku albumov vrátane power-metalových legiend Iced Earth. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára