nedeľa 12. januára 2014

Metalový týždenník 2014

Týždeň 2: 06.01-12.01
Tak a je tu druhý týždenník roku 2014, v ktorom nájdete okrem iných nový album legendárnych Power Metalistov Iced Earth, kukneme sa trochu do exotiky a pár taktiež na pár oldskúlových záležitostí.

Iced Earth – Plagues of Babylon



Žáner: Thrash/Power Metal
Pôvod: Tampa, USA
Label: Century Media
Jedenásty štúdiový album skupiny Iced Earth ide v znamení zabehaných postupov po ich poslednom albume Dystopia: thrashové riffy spojené so silnou melódiou a až prekvapujúco tvrdých vokálov Stua Blocka. Kapela nikdy v tomto albume neprejde na rýchlejší stupeň, čo ale napomáha celkovej atmosfére piesní . Na druhej strane pre mňa až príliš veľký počet pomalších skladieb začal trochu nudiť, čo nikdy nie je dobrá správa pre potenciálnych fanúšikov. Ono ten album v žiadnom prípade nie je zlý, kompozície sú vo vysokej kvalite, refrény chytľavé ale nikdy nie dotieravé, sóla a melódia sú parádne, spevácky výkon sa mi náramne páči, ale možno okrem piesne „Democide“ sa kapela rozhodla ísť možno až príliš pohodlnou cestou, kde necítite žiadne nebezpečenstvo, ale len to čo ste už predtým zažili a začínate to brať ako samozrejmosť. Dobrý album, len nič extra.
Hodnotenie: 7/10


Al-Namrood – Heen Yadhar Al Ghasq



Žáner: Black/Folk Metal
Pôvod: Khobar, Saudská Arábia
Label: Shaytan
„Exotika jak sviňa“, človek by povedal keď uvidí názov tejto kapely a hlavne keď zistí z kadiaľ prichádzajú. Metal z arabskej krajiny? Ako to len môže znieť? Sú vôbec hudobne nejako zaujímaví? Úprimne, som sa aj tešil, kým si vypočujem tento album od tejto skupiny, ale po vypočutí vo mne zostalo len trpko v ústach. Príšerná produkcia, jednoznačne počuteľné chyby pri hraní, iba jednoduché riffy prihodené nejakými arabskými melódiami na klávesoch, ktoré znejú až komicky, vokalista, ktorý sa snaží znieť drsno, ale skôr znie len jak dajaký hlasný opilec, no celé zle. Nápady ako také znejú zaujímavo, dokonca je tam počuť aj štipku originality ale celé to padá na tých vyššie spomenutých momentoch. Rešpekt tejto kapele, že sa rozhodla hrať štýl, ktorý vo vlastnej krajine je obrovský problém počúvať, nie len že iba hrať, ale ako tak tento album je skôr zbytočnosť ako úžitok. Ak chcete počuť dobrý Black Metal z blízkeho východu tak vám odporúčam irackú kapelu Seeds of Iblis a tohto albumu od kapely Al-Namrood sa skôr vyhnite.
Hodnotenie: 2/10


Nausea – Condemned to the System



Žáner: Death Metal/Crust/Grindcore
Pôvod: Los Angeles, USA
Label: Willowtip
Táto kapela funguje od roku 1987, ale je to iba ich druhý album, zatiaľ čo ten prvý bol vydaný pred 23 rokmi. Taktiež Nausea má dosť veľké spojitosti s legendou Terrorizer, takže vlastne táto kapela nie je až tak úplnou neznámou v žánri. Po týchto infoškách som teda dúfal, že získam porciu poriadneho old-schoolového grindu a chlapi nesklamali. Jedna sypačka za druhou s množstvom šťavnatých crustových riffov, texty o spoločenských problémoch nakričané vokalistom, ktorý mi náramne hlasovo pripadá ako Barney Greenway z Napalm Death ešte na začiatku 90-tych rokov. Neraz ma prekvapili rýchle a šialené sóla, ktoré len pridávali na intenzite nahrávky. Aj čo sa týka produkcie, tento album mi skôr pripadal 20 rokov starý než ako čerstvá novinka. Je to old-schoolový nářez od začiatku do konca a s týmto albumom som veľmi spokojný.
Hodnotenie: 8/10



Skull Fist – Chasing the Dream



Žáner: Heavy/Speed Metal
Pôvod: Toronto, Kanada
Label: NoiseArt
No priznajte sa, kedy ste naposledy počuli ten pravý nefalšovaný naspeedovaný hevík. Ak ste pridlho rozmýšľali, tak tu si vypočujte najnovší album mladej kapely Skull Fist. Možno sú mladí, ale chlapom bije srdce v tempe 80-tych rokov; tých trochu rýchlejších a tvrdších 80-tych rokov. Klasické riffy, dvojkopáky, rýchle sóla, parádne dvojgitarové harmónie, Skull Fist nič nenechávajú na náhodu a nakladajú jednu fúru ťažkého kovu tej najvyššej kvality na druhú. Samozrejme nechýba pravidlo: čím tesnejšie gule a čím vyšší hlas, tým lepšie; a spevákov hlas ide teda do riadnych výšin. Ak niekto má náladu na oldskúlový speed metal, tak si toto nesmiete nechať ujsť.
Hodnotenie:  8,5/10



Hexis – Abalam



Žáner: Black Metal/Hardcore
Pôvod: Kodaň, Dánsko
Label: Halo of Flies
No, úprimne povedané, ani neviem čo som to akurát počúval. Síce popis žánru hovorí jasne a s ním aj celkom súhlasím (je to určite black metal kvôli tej temnej atmosfére a vokálom a hardcore možno kvôli tej stručnosti a jednoduchosti v štruktúre piesní) ale nemôžem sa zbaviť pocitu, že to, čo som teraz počul bol len čistý hluk, ktorý keď tak iba hraničil s hudbou. Jednu dobrú vec by som ale na tomto albume našiel: takúto tvrdú, ubičujúcu a priam až apokalyptickú atmosféru som dlho nikde nepočul a za to kapele naozaj a úprimne tlieskam (fakt bez irónie a to za to dávam tie 2 body navyše). No hlavný problém s týmto albumom tkvel v tom, že nič, ale absolútne nič sa nemenilo. Bicie boli večne v rovnakom rytme, aspoň si myslím že boli, lebo boli tak katastrofálne nazvučené, že som počul iba dunenie kopákov, ktoré prehlušovalo všetko ostatné, vrátane gitár, pri ktorých som po väčšine ani netušil, aké akordy hrali (a či to vôbec boli akordy), vokály boli po celý čas rovnaké, proste ja si nemyslím že by bolo vôbec možné rozoznať jednu pieseň od druhej (teda okrem intra a šiestej piesne kde jeden z členov iba tak drónil (odvodené od slova drone) na gitare). V tomto prípade je len dobré že ten album má len 26 minút a žiadna skladba nepresahuje métu štyroch minút, lebo inak by som to fakt nevydržal.
Hodnotenie: 3/10



Waldgeflüster – Meine Fesseln



Žáner: Black Metal
Pôvod: Mníchov, Nemecko
Label: Black Blood
Tretí album tohto one-man projektu ma fakt silno prekvapil. Aj keď podľa infošiek sa tento projekt nazýva black metalom, tak nečakajte žiadne Burzumovky ani Darkthroneovky, proste zabudnite na Nórsko celkovo pri tomto albume. Toto je celkom originálna zmes atmosférického blacku s akustickými a občas symfonickými pasážami, ktorá nikdy neprepne na rýchlejší stupeň, takže žiadne sypačky nečakajte. Čakajte skôr až melodickú nahrávku s výbornou atmosférou, ktorá vás práveže skôr ukľudní  a pohladí vám dušu. Žiadne to typické blackmetalové vás nestretne. Vokály by som dal pomeru 50:50 medzi blackovými škrekmi a čistými vokálmi a sú celkom kvalitné. Tento album je skvelý a odporúčam to určite každému, ktorý obľubuje melodickejšiu formu black metalu.
Hodnotenie: 8,5/10



Nasledujúci týždeň tu bude o dosť väčšia várka nových metalových nahrávok medzi ktorými nebudú chýbať Alcest, Axel Rudi Pell, Chrome Division či Suicidal Angels.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára